Zarzavat pentru iarna – reteta ciorba la borcan, congelat

Astăzi o să vă împărtășesc unul dintre secretele marilor bucătari care mie îmi este întotdeauna de ajutor atunci când vreau să pregătesc mâncare rapid, în special când vine vorba de supe sau ciorbe: zarzavatul pus la borcan pentru iarnă!

În sezonul cald nu este foarte dificil să găsim legume proaspete la tarabele din piață, însă iarna, pe lângă prețul mai mare pe care îl au aceste legume, proveniența lor este îndoielnică. Cel mai bine punem la borcane zarzavaturi proaspete, pentru iarnă și astfel nu ne vom mai îngrijora de acest aspect. Haideți să vă arăt cum procedez eu pentru a obține cel mai gustos zarzavat pentru iarnă!

Ingrediente zarzavat pentru iarna

Pentru a pregăti această rețetă veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • Șase morcovi mari
  • Două rădăcini de păstârnac
  • Două rădăcini de pătrunjel
  • O țelină mare
  • Două cepe medii
  • Un ardei capia roșu
  • Un ardei gras
  • Pătrunjel proaspăt
  • Țelină proaspătă
  • Sare neiodată

Timp de pregătire: 30 de minute

Timp de gătire: o oră

Timp total: o oră și jumătate

Porții: 4 borcane

Cum se face un zarzavat pentru iarna – Mod de preparare 

Pregatirea legumelor si a zarzavaturilor pentru ciorba la borcan pentru iarna

De obicei, această rețetă este una dintre conservele de toamnă pe care le pregătesc cu dragă inimă. Casa părintească avea o grădină mare de legume, iar mama mea pregătea în fiecare an această conservă cu legume din grădină, proaspete. Eu stau la bloc și nu beneficiez de acest lux, însă am piața aproape și îmi pot face rapid aprovizionarea.

Vom începe prin a spăla și curăța de coajă și de semințe toate zarzavaturile pe care le avem, le vom trece prin mai multe ape reci, ca să ne asigurăm că sunt curate. Cantitățile și legumele pe care le folosiți pot să varieze după gusturile și preferințele dumneavoastră, astfel încât zarzavatul să fie amestecul perfect pe care îl veți adăuga supelor pe care le veți pregăti.

Zarzavaturile vor fi tocate mărunt, în cubulețe. Dacă nu aveți timp să stați să tocați toate aceste legume, le puteți da pe răzătoarea cu ochiuri mici.

Pregatirea zarzavatului pentru ciorba la borcan pentru iarna 

Borcanele în care vom pune zarzavaturile trebuie să fie curate și sterilizate. Eu le-am spălat bine de tot și apoi le-am introdus la cuptor cât timp erau încă umede, la 150 de grade Celsius.

După aceea, când s-au răcit le-am scos și le-am umplut cu zarzavaturile tocate, adăugând și o lingură de sare peste cubulețe. Vom turna apoi apă rece și vom lovi ușor fundul borcanului de masă, astfel încât să ne asigurăm că în interior nu sunt bule de aer.

Vom strânge etanș capacul borcanului și urmează apoi să le sterilizăm la bain marie, lăsându-le să fiarbă timp de o oră.

Pregatirea zarzavaturilor pentru ciorba la congelator pentru iarna

Dacă doriți, puteți să pregătiți, de asemenea, pungi de zarzavat pe care să le băgați la congelator. Când faceți acest lucru aveți grijă ca legumele să nu fie umede, ca să nu înghețe.

Vom pune legumele tocate în pungi special concepute pentru a fi congelate. În fiecare pungă, vom introduce o cantitate potrivită de legume și le vom vida, ca să ocupe cât mai puțin spațiu. Dacă nu aveți un aparat de vidat, nu este nicio problemă, puteți să le închideți cu un sârmulițe sau cu elastice speciale pentru pungi. 

Aveți grijă să închideți pungile cum trebuie, pentru că dacă le veți răsuci doar zarzavaturile vor îngheța și vor prinde gustul de congelator pe care noi, gospodinele, încercăm pe cât posibil să îl evităm. Îmi place ca legumele mele să nu își piardă aroma specifică.

Iată că, urmând această rețetă, eu am obținut patru borcane de zarzavaturi pe care le-am pus la păstrat în cămară, la loc întunecos și răcoros. Când voi dori să pregătesc o ciorbiță pe repede înainte, trebuie doar să iau un borcan din acest zarzavat special și să îl adaug compoziției mele, iar ciorbița va fi gata imediat! Ce mozaic frumos colorat se vede în borcane!

Cum se serveste un zarzavat pentru iarna 

Zarzavaturile pentru iarnă la borcan se pot folosi pentru gătirea ciorbelor de pui, de rață, de găluște sau a supelor care mai de care mai deosebite! Avantajul nostru este că le cunoaștem proveniența și știm că sunt naturale și proaspete, iar faptul că am sterilizat borcanele înseamnă că ne putem bucura de aceste zarzavaturi pentru iarnă chiar și timp de un an, dacă le ținem la loc răcoros și întunecos!

Nu-i așa că este practic să pregătim această rețetă? Spor la gătit!

Lasă un comentariu