Zacusca de peste pentru iarna – reteta cu macrou si caras lipoveneasca

Peștele este un aliment foarte important pentru alimentația noastră, având în componența lui o multitudine de substanțe nutritive, cum ar fi acizii grași omega 3. Însă ce ne facem dacă mofturoșii din familia noastră nu se îndeletnicesc să mănânce preparatele din pește? Cum integrăm peștele în alimentația lor ?

Ei bine, una dintre rețetele care vine în ajutorul meu este zacusca de pește! Acest amestec hrănitor de legume cu carne tocată de pește maschează perfect gustul specific al peștelui, iar nutrienții necesari în mod special creșterii și dezvoltării armonioase a copiilor se regăsesc în acest preparat! 

Să vedeți și cât de ușor este de preparat, sunt convinsă că aceasta o să devină una dintre conservele pe care le veți pregăti cu drag toamna, pentru a le pune la păstrare în cămară și a le consuma pe timp de iarnă! Haideți să vedem cum se prepară zacusca de pește!

Ingrediente zacusca de peste 

Pentru a pregăti zacusca de pește, veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • Aproximativ patru kilograme de pește curățat
  • Două kilograme de ceapă
  • jumătate de kilogram de morcov
  • Patru kilograme de ardei capia 
  • Un litru jumătate de suc de roșii
  • jumătate de litru de ulei de floarea soarelui
  • 250 de ml de oțet 
  • Sare
  • Piper
  • Două foi de dafin
  • Trei căței de usturoi
  • lingură de zahăr

Timp de pregătire: o oră jumate

Timp de gătire: o oră

Timp total: două ore și treizeci de minute

Porții: 8 borcane de 400 de grame

Cum se face zacusca de peste – Mod de preparare 

Zacusca de pește este mult mai hrănitoare și sățioasă decât sora ei preparată simplu, doar din legume. Procesul de pregătire este și el unul destul de asemănător, singura diferență o aduce, desigur, peștele și tot procesul pe care trebuie să îl urmăm pentru curățarea acestuia, poate că de aceea nu foarte multe gospodine se încumetă să pregătească această zacuscă.

Însă pentru noi aceasta nu este o problemă, nu-i așa? Avem noroc că acum se găsește de cumpărat și pește direct eviscerat, la cerere, chiar curățat și de solzi. Este un pic mai scumpuț, dar măcar ne scutește de o treabă și știm sigur și că este proaspăt. 

Eu am folosit crap de apă dulce, nu vă recomand să folosiți pește cu carne albă deoarece tinde să se deshidrateze mult prea tare, iar zacusca noastră iese uscată și fără gust și parcă e păcat e toată munca noastră. Trebuie să luați o cantitate mai mare de pește dacă plănuiți să îl curățați dumneavoastră, pentru că în final trebuie să avem 4 kilograme de bucăți de pește, fără cap și coadă.

Vom pune aceste bucăți la fiert timp de aproximativ zece minute. Vom adăuga și o lingură de oțet pentru a mai topi din oase și, după ce au trecut cele 10 minute, vom mai lăsa peștele în oala cu apa în care a fiert încă un sfert de oră, ca să acționeze oțetul.

Vom scoate apoi bucățile de pește din oală și le vom curăța foarte atent de oase. În final, trebuie să avem doar carne, fără niciun os, deoarece este neplăcut să găsești oase în zacuscă, ca să nu mai zic periculos.

Vom trece carnea prin mașina de tocat pe care am montat sita specială și vom obține o pastă din carne de pește. Dacă vreți ca zacusca să fie un pic mai texturată sau nu dețineți o mașină de tocat carne, puteți chiar să rupeți carnea de pește fâșiuțe cu mâna.

Vom spăla ardeii capia și îi vom coace pe plita aragazului. După aceea îi vom curăța de coajă, de semințe și de cotor. Acum, depinde din nou de preferințele dumneavoastră, dacă preferați ca zacusca să fie o pastă mai omogenă puteți trece toți ardeii prin mașina de tocat, însă dacă vă place ca aceasta să aibă o textură anume, puteți să tocați cu un cuțit de bucătărie jumătate din cantitea de ardei copți pe care o obțineți.

Apoi, vom trece la călire. Vom pune uleiul de floarea soarelui la încins, timp în care noi ne vom ocupa de tocat solzișori ceapa noastră. Vom adăuga ceapa în tigaia adâncă cu ulei încins și o vom lăsa la călit timp de maxim 4 minute.

Urmează apoi să adăugăm și morcovul, pe care l-am spălat, curățat și trecut prin răzătoarea cu ochiuri mici. Vom amesteca viguros și le vom lăsa la călit până când ceapa va deveni translucidă. Atunci, vom adăuga și ardeii capia tocați mărunt.

Se lasă tot amestecul la fiert, iar apoi se adaugă și sucul de roșii. În funcție de preferințele dumneavoastră, puteți folosi și bulion mai gros de roșii. Se lasă totul să dea în clocot până când compoziția începe să devină cât mai omogenă.

Acum este momentul în care vom adăuga și peștele mărunțit, adăugând de asemenea și condimentele pentru a asezona zacusca de pește. Vom curăța și toca mărunt usturoiul și vom adăuga și foile de dafin, lăsând amestecul pe focul aragazului pentru încă un sfert de oră.

Borcanele în care vom pune zacusca de pește trebuie să fie spălate, sterilizate și uscate în prealabil și așezate pe un prosop de bucătărie pentru a ne asigura că nu se sparg de la șocul termic. Atunci când zacusca este gata, vom îndepărta foile de dafin și o vom turna în borcane. Urmează apoi să le lăsăm la răcit și apoi să le sterilizăm.

Oala în care vor fi așezate borcanele în vederea sterilizării va fi obligatoriul mai înaltă decât acestea, iar la baza acestuia se va așeza un prosop. Se pun borcanele, se adaugă apă cât să acopere borcanele, apoi se pune un prosop deasupra lor și le veți lăsa încă o oră pe focul aragazului din momentul în care apa va începe să fiarbă.

Apoi, se vor scoate borcanele și se vor lăsa la răcit, urmând să fie depozitate în cămară sau într-un loc întunecos și răcoros. Rezistă foarte bine chiar și un an!

Cum se serveste zacusca de peste 

Vai, ce frumos arată și ce gust minunat are! O servim cu pâine de vatră și pur și simplu nu ne mai săturăm de ea! Spor la gătit!

Lasă un comentariu