Zacusca de dovlecei pentru iarna la borcan – reteta de casa delicioasa

Una dintre conservele mele preferate de toamnă este zacusca de dovlecei, deoarece este perfectă pentru a fi servită în perioada postului. Zacusca de dovlecei are un gust mult mai dulceag și mai aromat decât zacusca obișnuită, fiind, de asemenea, de o consistență mult mai sățioasă.

Veți vedea și cât de ușor se pregătește! Este una dintre conservele cele mai versatile și permisive în ceea ce privește legumele și zarzavaturile pe care le puteți adăuga, așa că haideți să vedem care este modul de pregătire pas cu pas al acestei rețete deosebite! Să începem!

Ingrediente zacusca de dovlecei 

Pentru a pregăti zacusca de dovlecei veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • Un kilogram și jumătate de dovlecei
  • O jumătate de kilogram de ciuperci
  • 750 de grame de ardei capia
  • 300 de grame de rădăcinoase (morcovi, rădăcină de pătrunjel, țelină etc)
  • 300 de grame de ceapă
  • Cinci căței de usturoi
  • 200 de ml de ulei 
  • O jumătate de litru de bulion
  • Două lingurițe de sare
  • O linguriță de piper

Timp de pregătire: o oră

Timp de gătire: o oră

Timp total: două ore

Porții: 2 kilograme de zacuscă

Cum se face zacusca de dovlecei – Mod de preparare   

Zarzavaturile pentru zacusca de dovlecei 

Vom începe prin a pregăti zarzavaturile pentru această zacuscă. Vom alege dovleceii mai fragezi și cruzi și îi vom spăla. Le vom îndepărta apoi coaja și îi vom porționa în cubulețe de dimensiuni potrivite pe care le vom presăra cu puțină sare și le vom lăsa să se scurgă cât timp noi ne vom ocupa de celelalte ingrediente.

Vom curăța, de asemenea, rădăcinoasele de coajă și le vom trece pe răzătoarea cu ochiuri mici. Ceapa va fi tocată în solzișori mărunți, iar usturoiul în feliuțe subțiri. 

Vom pune uleiul la încins într-o tigaie adâncă și vom adăuga ceapa tocată solzișori la călit. După trei minute, vom pune și rădăcinoasele date pe răzătoare și vom amesteca din când în când în tigaie, astfel încât amestecul nostru să nu se lipească.

Când au trecut cinci minute, vom stinge totul cu 100 de ml de apă caldă și vom lăsa tigaia pe foc până când toate legumele se vor înmuia, apoi vom stinge focul aragazului.

Coacerea ardeilor pentru zacusca de dovlecei 

Ardeii vor fi copți pe plita argazului, într-o tavă metalică mai veche. Îi vom presăra cu puțină sare și apoi îi vom acoperi cu o folie de aluminiu, ca să fie mai ușor de curățat.

După ce îi vom lăsa timp de zece minute să se aburească, îi vom curăța de coajă, de cotor și de semințe și îi vom trece prin mașina de tocat.

Fierberea zacuscai de dovlecei 

Vom avea nevoie de o cratiță cu suprafața mare, astfel încât să se evapore o cantitate mai mare de apă. Vom pune în această cratiță ceapa, usturoiul zdrobit și rădăcinoasele călite împreună cu restul de ulei de floarea soarelui. Vom adăuga condimentele după preferințele noastre și vom lăsa tot amestecul la fiert timp de 10 minute.

După aceea, vom adăuga cubulețele de dovlecei și vom amesteca totul. Cât timp vor fierbe, dovleceii își vor lăsa apă. Îi vom lăsa să fiarbă timp de zece minute, după aceea vom adăuga ciupercile pe care le-am tocat în feliuțe și după alte zece minute vom pune și ardeii trecuți prin mașina de tocat.

Lăsăm totul la fiert timp de zece minute și vom adăuga apoi și bulionul de roșii. Acum este momentul să gustăm din zacusca noastră și să mai corectăm asezonarea dacă este cazul. Vom fierbe acest amestec până când se va vedea fundul cratiței dacă trecem cu lingrua prin zacuscă.

Imbutelierea in borcane a zacuscai de dovlecei 

Zacusca se va turna în borcane cât timp este fierbinte. Aveți grijă să puneți borcanele pe o tavă metalică astfel încât acestea să nu se crape de la șocul termic. După ce veți umple toate borcanele, le vom închide ermetic capacele și le vom înveli în prosoape și pături, astfel încât să ajungă gradual la temperatura camerei.

În acest mod, borcanele vor ține mai mult timp. Le puteți steriliza la bain marie dacă doriți, odată ce s-au răcit!

Cum se serveste zacusca de dovlecei 

Zacusca de dovlecei este preferata mea, gustul său dulceag și aroma sa deosebită este incomparabilă cu al oricărui alt preparat asemănător! Este minunată servită în perioada postului alături de pâine caldă coaptă pe vatră!

Atunci când nu ținem post, îmi place să o servesc alături de o lingură de smântână, savoarea acesteia se complementează perfect cu gustul dulceag pe care îl are zacusca noastră! Spor la gătit!

Lasă un comentariu