Reteta visinata de casa – cum se face si cum se prepara un lichior rafinat

Vișinata pentru noi este o băutură rafinată, servită în special la ocazii speciale, un lichior de care invitații mei se bucură de fiecare dată când mă vizitează! Vreți să știți care este secretul nostru? 

Am întâlnit de multe ori vișinată cu gust acru, oțetit, vișinată pregătită cu pălincă sau țuică și, trebuie să mărturisesc că gustul acela m-a făcut să mă gândesc cu drag și cu mândrie la rețeta pe care o urmează bunicul meu atunci când pregătește vișinata noastră. Este diferită, pur și simplu nu se întâlnește des o băutură atât de fină, aromată și viu colorată cum este lichiorul pregătit de noi!

Vișinata pe care familia mea o pregătește este preparată urmând rețeta familiei și este printre puținele băuturi preparate chiar la noi în gospodărie. Nu suntem degustători, însă ne place să ne mândrim cu vișinata preparată de noi, mai ales când avem invitați la masă, fiind o băutură perfectă pentru a spori pofta de mâncare, dar și pentru a pregăti cocktailuri interesante!

Să vedeți cât de ușor se prepară!

Ingrediente visinata 

Pentru a pregăti vișinata, veți avea nevoie de:

  • Aproximativ două kilograme de vișine cântărite înainte de curățare
  • Doi litri de alcool de cel puțin 96 de grade
  • Două kilograme de zahăr alb
  • Doi litri de apă

Timp de pregatire: 15 minute

Timp de gatire:

Timp total: 15 minute

Portii: aproximativ 6 L

Cum se face visinata – Mod de preparare 

Vom începe prin a spăla bine în apă rece vișinele. Trebuie să le alegeți, să nu aibă pete la suprafața lor, timp în care le vom înlătura de asemenea codițele. Nu le vom scoate sâmburii, acest pas nu este necesar acum.

Ce alcool folosim pentru visinata 

O să vă împărtășesc acum diferența dintre procesul de macerare al modului de pregătire a vișinatei pe care îl urmează familia mea față de alte modalități posibile: în rețeta noastră, vișinele nu se pun nicioată la fermentat separat împreună cu zahărul. Acest proces de pregătire al vișinatei are la bază macerarea vișinelor în alcool de calitate înaltă,  nu fermentarea acestora, astfel încât vișinata noastră nu va avea niciodată un gust acru, asemănător cu cel al oțetului.

Alcoolul pe care îl vom folosi pentru a pregăti acest lichior este unul dublu rafinat de 96 de grade, pentru că ne dorim ca vișinata noastră să fie de cea mai bună calitate. Puteți folosi și țuică, dar nu veți obține lichior în adevăratul sens al cuvântului și trebuie să vă asigurați că aceasta are 40 de grade și este una dintre cele mai curate soiuri.

Revenind la lichiorul nostru, vom amestecă cele două kilograme de vișine cu alcoolul dublu rafinat într-o damigeană. Vom lăsa damigeana timp de o săptămână într-un loc întunecos, acoperind-o cu un tifon.

Câte grade trebuie să aibă o vișinata buna? 

Vișinata de casă pe care o facem noi are, de obicei, între 26 și 29 de grade. Îmi amintesc cum bunicul meu obișnuia să spună mereu că lichiorul rafinat ar trebui să aibă între 28-30 de grade și mereu se mândrea cu vișinata lui care este foarte, foarte aproape de această limită.

Macerarea visinelor pentru visinata 

După ce a trecut săptămâna de macerare la întuneric, va fi necesar să amestecăm cei doi litri de apă împreună cu zahărul într-o oală de dimensiuni potrivite. Le vom pune pe focul aragazului și vom lăsa întregul amestec pe foc timp de aproximativ trei minute de când începe să fiarbă, doar ca să se omogenizeze siropul.

Îl vom lăsa apoi la răcit, iar după ce s-a răcit, îl vom turna peste alcoolul și vișinele din damigeană. Acesta este cea mai bună modalitate de a ne asigura că tot zahărul s-a dizolvat în apă și partea și mai bună este că nu va fi necesar să tot amestecăm conținutul damigenei. 

După ce am turnat și siropul, vom închide damigeana cu ajutorul unui dop și vom lăsa vișinata în același loc întunecos și rece timp de două luni. În niciun caz nu o lăsăm să  macereze la soare, deoarece va fermenta și nu vom obține lichiorul dorit. 

Pentru a obține o vișinată de o culoare extraordinară, puteți adăuga zeama de la o lămâie odată cu vișinele în damigeană. Aceasta previne oxidarea fructelor și le va da chiar o aromă nemaipomenită, iar vișinata va avea o culoare uimitoare!

După ce va trece această perioadă de macerare, vom trece vișinata prin strecurătoare și o vom pune în recipiente speciale pentru lichior. Vă recomand să optați pentru o sticlă cu modele deosebite, având dopul făcut tot din sticlă! Vă garantez că va evidenția culoarea roșiatică, vie și plăcută a vișinatei noastre!

În niciun caz nu vom dilua acum vișinata cu pălincă sau țuică! Așa lichior subtil și aromat merită să fie consumat fără alte adăugări. Această vișinată se poatre păstra chiar și timp de trei ani, la loc întunecos și răcoros.

Puteți folosi vișinele care ne-au rămas pentru a pregăti diverse rețete de prăjituri, pandișpan sau chiar bomboane de casă! Este păcat să le aruncăm!

Cum se serveste visinata 

Ca mod de prezentare, mama mea este expertă! De fiecare dată când avem invitați, dânsa se ocupă și glasează paharele cu zahăr cristalin, alb, pe margini. Le umezește gura paharelor și le pune cu gura în jos într-o tăviță cu zahăr, le ridică ușor ca să nu se dezlipească cristalele de zahăr de pahar, apoi toarnă vișinată în ele!

Cât de bine arată! Și ce culoare frumoasă are lichiorul nostru de vișine! Puteți să adăugați și alte fructe în paharul de vișinată, puțină gheață și o felie de lămâie!

Dacă vă numărați printre cei mai curioși, puteți chiar experimenta și puteți crea diferite cocktailuri folosind vișinata pe care am pregătit-o în casă. Ca un sfat, vișinata noastră este mult mai aromată dacă este ținută la rece cel puțin o oră înainte de servire.

Puteți să folosiți acest lichior fin pe care l-am pregătit împreună și pentru a aduce un plus de aromă unei prăjituri pregătite de dumneavoastră sau a siropului folosit la însiroparea blaturilor sau a prăjiturilor. 

Posibilitățile sunt nenumărate și sper că v-a făcut plăcere să pregătiți această vișinată de casă urmând rețeta familiei mele!

Lasă un comentariu