Vinete la borcan pentru iarna – reteta in sos de rosii

Mult îndrăgita și iubita salată de vinete a început să devină și mai populară odată cu venirea toamnei, însă cum procedăm dacă vrem să ne bucurăm de această delicioasă salată și în timpul anului?

Ei bine, vinetele la borcan sunt soluția! Astăzi, vom discuta despre o nouă adiție în cămara noastră și anume vinetele coapte și despre întreg procesul pe care trebuie să îl urmăm ca acestea să reziste un timp cât mai îndelungat pe rafurile noastre și să nu se oxideze. O să vedeți cât de simplu este acest proces și cât de ușor ne va fi să pregătim delicioasa noastră salată de vinete odată ce am pus vinetele la borcan!

Să începem!

Ingrediente vinete la borcan 

Pentru această rețetă veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • Un kilogram și jumătate de vinete mai mari
  • Sare neiodată 
  • Ulei de gătit de floarea soarelui

Timp de pregătire: 30 de minute

Timp de gătire: o oră 

Timp total: o oră și jumătate

Porții: un borcan mic de 300 de ml

Cum se fac vinetele la borcan – Mod de preparare 

Coacerea si curatarea sau decojirea vinetelor   

Deoarece vinetele urmează să fie coapte, cel mai bine vă asigurați că veți cumpăra doar vinete mai mari, deoarece se vor deshidrata în urma coacerii.

Pentru a coace vinetele, puteți proceda în trei feluri: fie veți folosi aragazul, fie cuptorul sau veți proceda așa cuim făceau bunicii noștri și veți coace vinetele afară, la grătarul cu jar. Procesul de coacere al vinetelor implică arderea cojii acestora până aproape de carbonizare.

Dacă stați la apartament, atunci ați face bine să pregătiți plita aragazului, punând o folie de aluminiu deasupra acesteia. Vom scoate ochiurile aragazului și vom așeza folia în așa fel încât acesta să nu se murdărească și să fie cât de cât protejat. Așezăm înapoi ochiurile și vom începe treaba.

Vom avea nevoie de discuri metalice pe care le vom pune pe două dintre ochiuri sau chiar pe toate patru, în funcție de dimensiunea acestora. Vom pune vinetele la copt în ordinea dimensiunii lor, în așa fel încât să se coacă simultan.

Ar fi bine să porniți hota aragazului, deoarece avem nevoie de foc mare pentru a putea coace vinetele. Vrem ca vinetele să fie coapte la exterior, însă înăuntru ne dorim să rămână suculete și moi, bine pătrunse. Nu ne dorim să se fiarbă în zeama lor la foc mic, așa că vom avea nevoie de puterea maximă a aragazului și vom lăsa vinetele la copt maxim 10 minute pe fiecare parte.

Pe discurile mele încap șase vinete deodată și îmi place să încep cu cele mai mari deoarece se coc mai greu. Nu vom înțepa sau face crestături în vinete pentru a nu cauza scurgeri care pot duce la formarea unei cantități și mai mari de fum. Dacă nu aveți discuri, puteți să folosiți inclusiv o tavă.

Când coaja acestora devine neagră, carbonizată și aproape dă semne că se desprinde de pe ele, vinetele noastre sunt îndeajuns de coapte. Dacă sunt maro și prezintă doar din loc în loc câteva semne de arsură acestea mai trebuie lăsate la copt.

Vom scoate vinetele pe platouri care vor fi poziționate astfel încât acestea să fie înclinate, iar zeama din interiorul lor să înceapă să se scurgă. Vinetele vor fi lăsate în această poziție până când se vor răci complet.

Când s-au răcit este momentul perfect să le adăugăm puțină sare neiodată. Știți că acesta este tipul de sare pe care îl utilizăm de asemenea și pentru murături, doar sare neiodată ca să nu se înmoaie vinetele. 

Dacă aveți în plan să le congelați, este mai bine să nu le adăugați sare acum, deoarece aceasta va împiedica congelarea lor. De asemenea, vă recomand să nu le tocați mărunt, pentru că, după dezghețare, le puteți scurge de zeamă mai bine dacă sunt întregi.

Sterilizarea borcanelor pentru vinete 

Borcanele trebuie neapărat sterilizate înainte de a fi folosite pentru păstrarea vinetelor. Desigur, vom spăla foarte bine borcanele, în special dacă le refolosim. Metoda de sterilizare pentru care vom opta este cea de sterilizare uscată, prin introducerea borcanelor la cuptor.

După ce am spălat și borcanele împreună cu capacele acestora, este timpul să le sterilizăm. Le vom așeza într-o tavă și le vom introduce în cuptorul rece. Încălzirea acestora trebuie făcută treptat, astfel încât să nu se dilate brusc și să se spargă borcanul. Cuptorul va fi încălzit la 150 de grade Celsius, având și ventilața pornită.

După ce a trecut un sfert de oră, puteți observa cum încep să se evapore picăturile de apă de pe borcane. Din acest moment, puteți opri cuptorul. Vom deschide ușa acestuia și vom lăsa borcanele la răcorit.

Când s-au răcit complet, vom începe umplerea acestora. Vom pune vinete până la buza borcanului, înfiletând apoi capacul. Vă recomand ca înainte să strângeți de tot capacul să puneți un prosop de bucătărie pe masă și să loviți ușor borcanul de acesta, pentru a ne asigura că nu există bule de aer în interiorul acestuia.

Păstrarea vinetelor coapte 

Înainte de a pune borcanele cu vinete la păstrare, trebuie să le sterilizăm la bain marie, ca să se păstreze cât mai mult timp. Oala în care vor fi așezate borcanele în vederea sterilizării va fi obligatoriul mai înaltă decât acestea, iar la baza acestuia se va așeza un prosop. Se pun borcanele, se adaugă apă cât să acopere borcanele, apoi se pune un prosop deasupra lor și le veți lăsa încă 15-20 de minute din momentul în care apa va începe să fiarbă.

Apoi, se vor scoate borcanele și se vor lăsa la răcit, urmând să fie depozitate în cămară sau într-un loc întunecos și răcoros. Rezistă foarte bine chiar și un an!

Cum se servesc vinetele la borcan 

Vai, dar cât de ușor este acum să pregătim o salată de vinete rapidă cu vinetele pe care le-am pus în borcane! Tot ce trebuie să facem este să pregătim puțină maioneză, să tocăm puțină ceapă și să le amestecăm!

Gata: salata noastră delicioasă este pregătită! Cât de simplu a fost!

Lasă un comentariu