Reteta varza murata la butoi – cu sare si apa fiarta

Pentru noi românii, varza murată la butoi este rețeta cu care ne mândrim cel mai mult! Sărmăluțele noastre tradiționale nu ar fi la fel de delicioase dacă varza la butoi nu ar fi murată într-un mod corespunzător!

Nașa mea obișnuia să aibă în beci un butoi înalt care avea un robinet și îl pornea din când în când, vânturând astfel zeama de varză din butoi! Și cât de bune și aromate erau sarmalele dânsei! Foile de varză erau mereu subțiri, fără nervuri groase și mereu era murată îndeajuns de bine!

Se apropie perioada în care urmează să alegem varza pe care o vom pune la butoi, așa că nu am putut să nu scriu despre varza murată la butoi! Pentru ca și dumneavoastră să vă bucurați în perioada Crăciunului de niște sărmăluțe perfecte, am zis să vă împărtășesc din timp această rețetă de varză murată la butoi, explicată pas cu pas, exact așa cum o făcea nașa mea! Să începem!

Ingrediente varza murata la butoi 

Ingrediente varza murata la butoi

Ingredientele de care veți avea nevoie sunt următoarele:

  • Zece verze mici cu frunză crudă și subțire

Pentru saramură veți avea nevoie de:

  • Aproximativ optsprezece litri de apă rece
  • 500 de grame de sare neiodată, grunjoasă

Pentru condimentare:

  • Cimbru
  • Mărar
  • Ardei iute
  • Chimen
  • Porumb
  • Măr sau gutuie

Timp de pregatire: o oră

Timp de gatire:

Timp total: o oră

Portii: un butoi de treizeci de litri

Cum se face varza murata la butoi – Mod de preparare

Cum alegem varza pentru murat?

Cum alegem varza pentru murat?

Cele mai bune verze pentru murat sunt cele care au un aspect crud, care nu prezintă nervuri groase la suprafața frunzelor și care sunt mai turtite pe margini și îndesate, fiind mai plate.

Atunci când cumpărăm varză pentru a pune la murat, ne interesează în mod special verzele cu foile mai subțiri și crude, deoarece acestea se vor mura în profunzime și vor oferi sarmăluțelor un aspect frumos și apetisant.

Apa folosită la prepararea verzelor murate va fi apă rece, de la robinet. Nu este necesar să preparăm saramură fiartă și răcită ca în cazul celorlalte murături.

Am fost la aprozar și am ales zece verze mai micuțe care mi s-au părut potrivite pentru murat. Nu trebuie să vă faceți griji în legătură cu dimensiunile acestora, puteți oricând să le tăiați pe jumătate sau în sferturi astfel încât să încapă în butoi.

Cum se pregateste cotorul verzei? 

Pentru început, vom curăța verzele de frunzele pătate sau rupte. Nu ne dorim ca acele frunze să ajungă în butoiul nostru cu varză murată. 

Un pas important în pregătirea verzei murate este înlăturarea cotorului. Vom lua un cuțit bine ascuțiț și cu ajutorul acestuia vom încerca să îndepărtăm cât de mult putem din cotor. Acest pas este esențial pentru scurtarea timpului de murare a verzei, astfel încât, saramura va pătrunde mai ușor în interiorul acesteia și varza se va mura mai rapid.

Există gospodine care pun sare în locul cotorului, însă acest pas rămâne la latitudinea dumneavoastră, nu este neapărat să îl faceți deoarece varza se va mura oricum odată introdusă în saramură.

Ce condimente se folosesc la varza murata?

Ce condimente se folosesc la varza murata?

Puteți pune foarte multe condimente, inclusiv legume și fructe, în butoiul cu varză murată. Nu recomand să puneți hrean, deoarece acesta face varza mai rigidă și tare. Hreanul este potrivit atunci când ne dormi murături crocante.

Eu pun de obicei două legături de mărar și două de cimbru. Îmi place să adaug și porumb pentru că dă verzei o colorație galbenă frumoasă, însă dacă preferați varza un pic mai rozalie, puteți adăuga un sfert de sfeclă roșie.

Condimentele se împart pe jumătate și se va pune o parte la fundul butoiului și o parte la suprafața acestuia, deasupra verzei.

Cum se face saramura pentru varza murata?

Pentru a putea prepara saramura trebuie să urmați întocmai o regulă simplă: la un litru de apă rece veți pune mereu 25 de grame de sare. Poate vi se pare multă sare, dar nu uitați că întotdeauna puteți lăsa un pic varza la desărat în apă, decât să riscați să nu fie îndeajuns de murată.

Eu am folosit un butoi cu o capacitate de 30 de litri pentru a-mi pregăti varza murată. Așa cum am spus înainte, am pus jumătate din condimente la fundul butoiului și apoi am început să pun verzele. Mi-au rămas foarte multe spații libere, așa că am tăiat două verze în sferturi și le-am folosit ca să umplu spațiile goale. 

Urmând această compoziție prezentată anterior, după ce am introdus verzele în butoi am început să adaug apă cu o găleată de zece litri de apă cu cantitatea corespunzătoare de sare, adică 250 de grame. Am mai pregătit încă una la fel din care mi-au rămas aproximativ 2-3 litri de apă nefolosiți. 

Este destul de simplu să procedați în acest mod și atunci când aveți butoaie mai mari sau mai mici decât cel de 30 de litri. Tot ce trebuie să țineți minte este că la un litru de apă vom adăuga 25 de grame de sare. Eu am adăugat și un știulete de porumb, pentru că îmi place ca varza murată să fie un pic mai galbenă.

Apoi, după acest proces, am adăugat cealaltă jumătate de condimente, precum și ardeii iuți. Nu uitați să puneți și furtunul pe care îl veți folosi la pritocirea verzei. Veți pune un capăt la fundul butoiului și îl veți scoate pe celălalt afară. 

Varza va începe să se ridice la suprafața butoiului așa că vom avea nevoie de o greutate pe care să o punem deasupra pentru a ne asigura că toată varza este scufundată în saramură. Eu folosesc o greutate de lemn pe care o am de pe vremea bunicii mele, însă dumneavoastră puteți folosi o piatră spălată bine înainte.

Furtunul pentru pritocit îl vom face frumos rotocol și îl vom pune în butoi de asemenea.

Cum se vantura (pritoceste) varza murata?

Cum se vantura (pritoceste) varza murata?

Procesul de pritocire sau de vânturare este unul absolut necesar pentru obținerea verzei murate. Pritocirea implică recircularea saramurii în interiorul butoiului, astfel încât particulele de sare să nu stagneze în același loc. Acest proces trebuie făcut zilnic în prima săptămână de la punerea verzei la murat.

Se poate face fie așa cum o făcea nașa mea, prin punerea verzei într-un butoi cu robinet. Vom scurge zeama de varză într-un recipient, vom amesteca apoi în această saramură și o vom turna înapoi în butoi, repetând procesul zilnic.

Dacă însă nu dispuneți de un butoi care să aibă robinet, atunci puteți proceda așa cum am procedat și eu, vom pritoci varza cu ajutorul unu furtun. Vom deschide capacul butoiului, vom lua un capăt al furtunului și vom trage o gură mare de aer. Saramura va începe să curgă și o vom lăsa să curgă într-un recipient. 

Vom amesteca în zeama de varză și o vom pune înapoi în butoi, repetând acest proces zilnic timp de șapte zile. La sfârșitul acestei perioade de timp, vom lua furtunul din butoi, vom înfileta foarte bine capacul și nu vom mai deschide acest butoi timp de șapte săptămâni.

Cand se pune varza la murat?

Ce mai bună perioadă pentru a pune varză la murat este odată cu instalarea frigului, aproape de începutul lunii noiembrie. Atunci varza este temperatura potrivită pentru a pune varză la murat. 

Varza trebuie să fie crudă, fără să prezinte nervuri la suprafața foilor sale. Aceasta este o legumă cu un aport nutritiv foarte diversificat, conținând în structura sa foarte multe vitamine și minerale, dar și o cantitate impresionantă de fibre. 

Cum se serveste varza murata la butoi 

Cum se serveste varza murata la butoi

Sunt atât de multe rețete pe care le puteți face cu varză murată! Nu pot să nu încep cu felul nostru tradițional de mâncare, cu sărmăluțele noastre cu tot felul de umpluturi, fie cu carne de pasăre, fie cu carne de porc sau chiar cele de post! Varza murată este ingredientul principal al acestui fel de mâncare și de ea depinde succesul și savoarea acestora!

Și pentru cei carne nu sunt fani sarmale, nu vă îngrijorați, varza murată poate fi pregătită în foarte multe feluri! De exmplu, delicioasa varză a la Cluj cu carne băgată la cuptor și servită cu smântână! Varza a la Cluj este preparatul preferat al familiei mele și niciodată nu rămâne o porție de pe o zi pe alta!

Varza călită cu cârnăciori sau carne de curcan este din nou un fel de mâncare care se poate pregăti extrem de rapid și chiar nu necesită niciun fel de ingredient special pentru a fi delicios! Trebuie doar să vă asigurați că varza este potrivit de sărată, să o tocați și să o căliți împreună cu bucățile de carne.

Există așa de multe feluri în care puteți găti varza murată încât nu este de mirare faptul că și gospodinele care locuiesc la apartament au reușit cumva să își pună varză la murat pentru iarnă. Pentru noi românii, zilele speciale sunt greu de sărbătorit fără sărmăluțele noastre cu smântână și mămăliguță!

Foile de varză murată pregătită cu ajutorul acestei rețete sunt foarte ușor de pregătit. Chiar dacă uneori mi se par a fi un pic cam sărate, le desfac ușor, ușor pe fiecare de pe cotor și le spăl puțin în apă rece, până când sunt mulțumită de gustul pe care l-au căpătat. 

Sunt foarte subțiri, ușor de manevrat, nu se rup când fac sarmale. Foile sunt mari, le pot porționa așa cum îmi doresc și niciodată nu mi s-a întâmpla ca varza să facă floare și să fie nevoie să o arunc.

Nu mi s-a întâmplat nici ca saramura să capete o consistență mai densă și un miros urât! Trebuie să aveți extrem de multă grijă la vânturarea saramurii în prima săptămână și de asemenea, încercați pe cât de mult să evitați să suflați în furtun. Acest proces nu este la fel de eficient ca scoaterea saramurii și amestecarea în ea și nu lasă zeama să respire, să nu mai spun că nu este tocmai unul igienic.

Urmând toate aceste indicații este imposibil ca varza dumneavoastră să dea greș în procesul de murare. Varza va căpăta o colorație plăcută și un miros acrișor. Familiei mele îi place să consume chiar și zeama de varză, mai ales în perioadele de post când ne place să mai mâncăm cartofi prăjiți.

Sper că veți reveni cu dragă inimă la această rețetă an de an, în perioada de toamnă târzie în care noi gospodinele vom pune din nou varză la murat!

Secretele verzei murate

Secretele verzei murate

Varza

Varza pe care o veți alege pentru murat trebuie să aibă neaparat frunzele fără nervuri mari și netede. Acestea sunt semnele că varza pe care ați cumpărat-o este naturală și nu este stropită cu chimicale, dar și că foile de la mijlocul său sunt tot la fel de subțiri și numai bune pentru pregătirea sarmalelor.

Puteți spori culoarea verzei dumneavoastră murate prin adăugarea unor legume precum morcovul, porumbul și sfecla roșie. Mie îmi place, de exemplu, ca varza să aibă o colorație ușor gălbuie, așa că mereu voi pune și un știulete de porumb în butoiul cu varză. Dacă vreți ca varza să fie puțin mai roșiatică, puteți adăuga un sfert de sfeclă roșie și un morcov.

Alte gospodine preferă să adauge în saramură și foi de dafin sau mărar. Desigur, nu uitați că un criteriu important ca să obțineți o saramură eficientă este să folosiți sare neiodată, grunjoasă.

Perioada anului

Eu de obicei pun varza la murat toamna, imediat cum vremea dă semne că se răcorește. Nașa mea obișnuia să pună întotdeauna varză la murat de Sfânt Dumnitru, la sfârșit de octombrie.

Procesul de murare al verzei este unul destul de îndelungat și care necesită destul de multă îngrijire, în mod special în prima săptămână, când trebuie pritocită în fiecare zi. Apoi, varza se lasă într-un butoi pe care nu îl vom deschide timp de cel șapte săptămâni.  

Însă și când îl veți deschide, veți fi plăcut surprinse să vedeți ce culoare minunată va avea varza murată pregătită de dumneavoastră! Aroma și savoarea de care vor da dovadă sărmăluțele pregătite de dumneavoastră vă vor face, cu siguranță, să reveniți la această rețetă în fiecare an!

Lasă un comentariu