Varza murata calita la cuptor – retetacu carne de porc, sau de post

Varza murată la cuptor este una dintre rețetele mele preferate! Este gata rapid, puteți să folosiți orice fel de carne mai grasă aveți prin bucătărie, de porc, de vânat, de rață, de curcan, iar gustul preparatului final va fi întotdeauna nemaipomenit!

Puteți folosi fie doar varză murată pentru a pregăti acest preparat, fie puteți să combinați varza murată cu varză dulce ca să mai diminuați din gustul acru pe care îl are aceasta. Pentru această rețetă vom avea nevoie neapărat de o carne mai grasă, întrucât varza se va căli frumos și uniform în grăsimea pe care o lasă carnea în timpul procesului de gătire la cuptor. Puteți să adăugați și câteva feliuțe de măr printre varză, acesta conferă o aromă deosebită preparatului.

Haideți să vedem care este procesul de pregătire al acestei rețete, pas cu pas, astfel încât să obținem o varză murată la cuptor excepțională! Să începem!

Ingrediente varza murata la cuptor

Pentru această rețetă veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • Un kilogram de fleică de porc
  • Un kilogram de varză murată
  • O jumătate de kilogram de varză albă proaspătă
  • O jumătate de litru de bulion de roșii
  • 100 de ml de ulei de floarea soarelui
  • O linguriță de boia 
  • Sare
  • Piper

Timp de pregătire: 30 de minute

Timp de gătire: 2 ore

Timp total: 2 ore și jumătate

Porții: 8 porții

Cum se face varza murata la cuptor – Mod de preparare 

Vom începe prin a asezona bucățile de carne de porc. Eu am avut o fleică mai grasă pe care am porționat-o în felii de dimensiune potrivită, pe care le-am asezonat cu sare și piper și le-am lăsat să se odihnească puțin cât m-am ocupat eu de varză.

Am folosit un amestec de varză murată cu varză proaspătă, pentru că varza mea murată era destul de acră și am avut nevoie de ceva să o tempereze puțin. Am tocat varza în bucățele mărunte și am pus puțină sare peste ea, apoi am frecat-o un pic, astfel încât să se înmoaie puțin.

Vom avea nevoie de o tavă mai adâncă în care vom pune varza murată, iar la suprafață vom pune varza proaspătă, astfel încât să se gătească mai bine. Puteți pregăti acest preparat fie doar cu varză murată sau doar cu varză dulce, însă mie îmi place mai mult atunci când folosesc această combinație de varză acră cu varză proaspătă.

În continuare, vom toca o ceapă în solzișori și o vom presăra peste varza din tavă. Adăugăm puțină boia de ardei dulce, piper și alte condimente care vă plac. Puteți adăuga și cimbru și puteți să folosiți un mix de boia de ardei dulce amestecat cu boia de ardei iute.

Vom turna apoi bulionul de roșii în tava noastră, alături de o sută de ml de ulei de floarea soarelui. Vom amesteca cu mâinile ca să omogenizăm toate ingredientele și deasupra verzei, vom pune bucățile de carne de porc.  Acoperim tava cu o folie de aluminiu.

Tava se introduce în cuptorul preîncălzit la temperatură medie spre înaltă, adică 200 de grade Celsius pentru cuptoarele electrice, timp de o oră.

După ce a trecut acest timp, vom scoate folia de aluminiu și vom întoarce pe cealaltă parte bucățile de carne. Varza va fi amestecată și ea cu ajutorul unei linguri și vom introduce din nou preparatul la cuptor, însă de data aceasta fără să acoperim tava cu folie de aluminiu.

Ne dorim să obținem un preparat bine gătit și rumenit, fără lichid, iar carnea trebuie să fie făcută uniform. Dacă vi se pare că nu este gătită cum trebuie, puteți să mai lăsați acest preparat la cuptor încă un sfert de oră în plus.

Cum se serveste varza murata la cuptor 

Imediat cum am deschis ușa de la cuptorul aragazului, un miros deosebit mi-a invadat bucătăria! Varza noastră murată la cuptor este acum gata, iar culoarea și aroma sa nu pot fi descrise în cuvinte! Carnea de porc pare a se fi întrepătruns foarte bine, iar combinația dulce-acrișoară a verzei murate amestecate cu cea proaspătă este una deosebită pentru simțurile mele!

Acest preparat a avut întotdeauna succes, de fiecare dată când l-am pregătit pentru familia și invitații mei! Nu ai cum să dai greș cu varza murată la cuptor, în mode special dacă adaugi în tavă și câteva feliuțe subțiri de mere printre bucățile de carne și varză! Merele aduc un plus de prospețime acestui preparat, iar aroma lor, contrar credințelor noastre, se potrivește de minune cu carnea grasă de porc!

Vă urez mult spor la gătit!

Lasă un comentariu