Varza cu ciolan – reteta cu varza calita si cu ciolan afumat

Am fost de curând cu familia la restaurant și mi-a rămas gândul la unul dintre preparatele pe care le-am văzut în meniu: varza cu ciolan! Am zis că un astfel de preparat se poate pregăti foarte bine și acasă, așa că astăzi vom găti împreună delicioasa varză proaspătă cu ciolan afumat!

Rețeta pe care o vom urma nu este deloc complicată și este una dintre rețetele pe care le am din caietul mamei, mama mea pregătind varza cu ciolan adesea în copilăria mea! Secretul ei consta în ingredientele de calitate pe care le folosește, însă haideți să vedem și noi care este modul de pregătire pas cu pas al acestei rețete! Să începem!

Ingrediente varza cu ciolan 

Pentru a pregăti varza cu ciolan veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • O varză proaspătă, crudă
  • O bucată de ciolan afumat
  • Un morcov
  • O jumătate de ardei gras roșu
  • O ceapă
  • Două roșii cărnoase, mari
  • Două linguri de ulei de floarea soarelui
  • Sare
  • Piper
  • Boia de ardei dulce
  • Cimbru uscat
  • Mărar proaspăt

Timp de pregătire: 20 de minute

Timp de gătire: 20 minute

Timp total: 40 de minute

Porții: 4 porții

Cum se face varza cu ciolan – Mod de preparare 

Vom începe prin a ne ocupa de curățarea verzei de foile exterioare, în cazul în care acestea sunt ofilite sau prezintă imperfecțiuni. Vom tăia varza pe jumătate și apoi în sferturi, ca să ne fie mai ușor să o tocăm în fideluță măruntă după aceea. O puteți toca fie cu un cuțit bine ascuțit, fie cu ajutorul unei răzătoare speciale pentru tocat varza.

Varza tocată va fi presărată cu sare și apoi frământată într-un bol de dimensiuni potrivite, astfel încât să se mai înmoaie până când noi ne vom ocupa de celelalte ingrediente. 

Vom trece apoi să ne ocupăm de legume. Vom curăța ceapa și o vom spăla alături de morcov și de ardei. Morcovul se va curăța de coajă, iar ardeiului i se va îndepărta cotorul, urmând apoi să fie trecut prin mai multe jeturi de apă rece, ca să ne asigurăm că nu rămân semințe în interiorul acestuia. 

Legumele urmează apoi să fie tocate în cubulețe mărunte sau, dacă doriți, puteți chiar să le dați pe răzătoarea cu ochiuri mici. Ciolanul va fi și el porționat în bucăți de dimensiune potrivită.

În continuare, vom avea nevoie de o tigaie adâncă în care să lăsăm uleiul la încins. Când acesta a ajuns la temperatura potrivită, vom pune ceapa la călit, până când va căpăta un aspect translucid, ușor lucios. Apoi, vom adăuga și cubulețele de morcov și de ardei, împreună cu varza și bucățile de carne.

Acum este momentul să asezonăm acest preparat, adăugând condimentele pe care le-am pregătit. Aveți grijă să nu adăugați o cantitate prea mare de sare, deoarece varza a fost deja presărată cu sare. Puteți adăuga boia de ardei iute sau boia de ardei dulce, după preferințele dumneavoastră.

Vom stinge totul, adăugând o cană de apă caldă și vom lăsa amestecul să clocotească timp de aproximativ o jumătate de oră, timp în care vom amesteca constant astfel încât varza noastră să nu se lipească de pereții tigăii și să nu se ardă.

După ce varza cu ciolan a fiert, a venit momentul să o introducem și la cuptorul preîncălzit la temperatură medie, adică 180 de grade Celsius pentru cuptoarele electrice. O vom lăsa timp de 20 de minute, suplimentând cantitatea de apă, dacă observăm că nivelul acesteia a scăzut.

Când preparatul este aproape de final, vom da roșile pe răzătoarea cu ochiuri mici și vom adăuga sucul peste varza cu ciolan. După ce a scăzut, vom închide focul cuptorului și vom presăra și puțin mărar verde proaspăt tocat pe deasupra verzei noastre cu ciolan! 

Poftă bună!

Cum se serveste varza cu ciolan 

Vai, ce miros îmbietor mi-a invadat bucătăria imediat cum am deschis ușa cuptorului! Noi servim acest preparat fierbinte, imediat cum este scos din cuptor, alături de mămăliguță și smântână! Aromele ingredientelor s-au întrepătruns numai bine cât timp a fost gătită varza cu ciolan la cuptor, iar rezultatul este unul pe măsura așteptărilor mele! 

Ați văzut cât de rapid este gata? Dacă aș fi comandat acest fel de mâncare la restaurant, aș fi așteptat pentru mai mult timp să fie gata decât am așteptat atunci când le-am pregătit chiar eu! Ce gust minunat are!

Eu vă recomand să presărați pe deasupra verzei cu ciolan și puțin mărar verde proaspăt tocat, veți observa cum savoarea acestuia aduce un plus de aromă întregului preparat, să nu mai vorbim de aspectul acestuia! Spor la gătit!

Lasă un comentariu