Varza calita – reteta varza dulce de post fara carne, ingrediente, preparare

Varza călită cu carne afumată este una dintre rețetele pe care le pregătesc cu tot dragul, pentru că este gata rapid și întotdeauna are o savoare care uimește chiar și pe cei mai mari mofturoși! Acest fel de mâncare se pregătește rapid și nu ai nevoie de prea multă experiență ca să te bucuri de un rezultat delicios.

Cea mai bună parte a acestei rețete este că putem să o adaptăm astfel încât să fie perfectă atât pentru perioadele în care ținem post, cât și pentru restul anului. Haideți să vedem cum se pregătește varza călită.

Ingrediente reteta varza calita

Pentru această rețetă veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • 1.5 kilograme de varză murată
  • jumătate de kilogram de carne afumată
  • ceapă
  • Un gogoșar
  • 250 ml bulion de roșii sau pastă de roșii
  • 100 de ml de ulei
  • linguriță de boia de ardei dulce (sau mix boia de ardei dulce și iute)
  • Piper boabe
  • Frunză de dafin
  • Sare
  • Semințe de chimen

Timp de pregătire: 20 de minute

Timp de gătire: 1 oră și douăzeci de minute

Timp total: 1 oră și 40 de minute

Porții: 4 porții

Cum se face varza calita dupa reteta – Mod de preparare 

Cel mai bine este să desărați varza dacă decideți să folosiți varză murată. Se pune varza în apă rece și o veți lăsa până când gustul acesteia va fi potrivit de sărat. În cazul în care vi se pare mult prea sărată chiar și după ce ați lăsat-o mult timp la desărat puteți folosi un amestec de varză dulce și varză murată.

Dacă nu aveți varză proaspătă și vreți să desărați rapid varza murată, atunci cel mai bine este să o tocați mărunt înainte de a o pune la desărat în apă caldă.

Cum se taie varza 

După ce a fost desărată, vom toca varza murată în fideluță subțire. Ne vom ocupa apoi de curățarea, spălarea și tocarea legumelor, a cepei și al unui ardei gras pe care îl vom curăța de sâmburi înainte.

Eu o să pun și câțiva cârnăciori afumați, însă dacă țineți post sau dacă urmați o dietă vegană sau vegetariană, acest pas este complet opțional.

Cum se caleste varza 

Vom începe prin a pune uleiul la încins într-o tigaie mai mare sau într-o cratiță de dimensiuni potrivite. Când a ajuns la temperatura potrivită, vom pune ceapa tocată solzișori la călit, până când va deveni translucidă, însă nu a început încă să se rumenească.

Urmează apoi să adăugăm ardeiul gras, pe care nu îl vom lăsa mai mult de trei minute. Vom amesteca constant deoarece acum legumele tind să se lipească de pereții tigăii. În final, adăugăm și varza pe care am scurs-o bine de apă, boia de ardei și cârnăciorii afumați.

Vom continua să călim amestecul până când o să scadă zeama. Apoi, vom adăuga o cană de apă fierbinte și vom începe să adăugăm condimentele: frunza de dafin, boabe de piper, chimenul, amestecând până la distribuirea omogenă a acestora.

Acoperim, apoi, tigaia cu un capac de dimensiuni potrivite și vom lăsa tot amestecul la fiert timp de 45 de minute, amestecând din când în când și completând cu apă dacă este necesar. În ultimele 10 minute, vom pune la preîncălzit cuptorul la temperatură medie.

În ceea ce privește sarea, vă recomand să gustați preparatul înainte. Dacă este necesar, puteți să mai adăugați puțină sare. După ce a fiert îndeajuns, vom opri aragazul și vom adăuga și bulionul de roșii peste preparat, iar apoi vom introduce acest fel de mâncare în cuptorul preîncălzit unde îl vom lăsa timp de alte 30 de minute, astfel încât să formeze acea crustă rumenă pe deasupra.

Când va fi gata, vom presăra pe deasupra mărar proaspăt tocat mărunt. Poftă bună!

Cum se serveste varza calita dupa reteta 

Când preparatul nostru mai are cam 5 minute de stat la cuptor, punem repede și de un pui de mămăliguță, ca să fie gata odata cu varza noastră călită. O servim fierbinte, cu smântână pe deasupra, ardei iute și mămăliguța caldă!

Partea mea preferată la acest preparat este că poate fi pregătit atât în perioada de post, în care, desigur, nu îi vom mai adăuga cârnăciorii afumați, însă poate fi pregătită ca fel principal și în perioada în care nu ținem post. Se gătește ușor și, în funcție de gusturile fiecăruia, putem regla cât de sărată sau dulce o pregătim, folosind mai multă sau mai puțină varză murată.

Varza călită este una dintre rețetele mele preferate pentru că se pregătește foarte ușor și întotdeauna obținem un rezultat deosebit de savuros! Spor la gătit!

Lasă un comentariu