Varza calita dulce – reteta de post, ingrediente, preparare, servire

Toamna este unul ditnre anotimpurile mele preferate pentru că în piață, la tarabe, se ivesc fel de fel de legume proaspete care ne îndeamnă să pregătim preparate proaspete și delicioase. Printre acestea, se numără și varza nouă cu care eu de abia aștept să gătesc rețeta pe care am să o prezint astăzi!

Este vorba despre varza proaspătă călită, un preparat deosebit de aromat, mult mai gustos decât atunci când este pregătit cu varză murată! Veți observa cu siguranță diferențele atunci când veți gusta acest preparat, așa că haideți să vedem care este modul de preparare pas cu pas a verzei călite! Să începem!

Ingrediente varza calita 

Pentru a pregăti varză călită, veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • varză medie proaspătă
  • ceapă
  • Două linguri de ulei
  • Sare
  • Piper
  • Semințe de chimen
  • Suc de roșii (opțional)

Timp de pregătire: 10 minute

Timp de gătire: 10 minute

Timp total: 20 de minute

Porții: 5 porții

Cum se face varza calita – Mod de preparare 

Pentru început, ne vom ocupa de curățarea verzei prin îndepăratarea primelor foi dacă acestea sunt ofilite sau prezintă imperfecțiuni. Vom spăla varza și apoi o vom secționa pe jumătate, ca să o putem manevra mai ușor în continuare.

Vom toca apoi fiecare jumătate cât mai mărunt, puteți utiliza fie cuțitul dacă vă pricepeți să tocați varza mărunt sau o răzătoare specială pentru mărunțit varza. Apoi, vom pune varza tocată într-un castron și vom presăra puțină sare peste aceasta, lăsând-o să se înmoaie pentru zece minute.

În timp ce varza tocată se odihnește, noi ne vom ocupa de ceapă, pe care o vom curăța și o vom spăla. Am ales să toc ceapa mărunt, în solzișori, ca să se întrepătrundă mai ușor.

Vom avea nevoie de o tigaie adâncă în care să punem puțin ulei de floarea soarelui la încins. Când acesta a ajuns la temperatura potrivită, vom pune ceapa tocată și semințele de chimen la călit timp de trei minute, până când ceapa va căpăta o culoare ușor translucidă. 

În acest moment, vom stoarce de zeamă varza tocată mărunt și o vom adăuga și pe aceasta peste ceapa călită. Vom asezona amestecul cu puțin piper proaspăt măcinat, după preferințele fiecăruia, și vom amesteca totul astfel încât să se omogenizeze ingredientele.

Vom pune capacul peste tigaie și vom lăsa tot amestecul la călit timp de cinci minute, astfel încât varza să se gătească la abur. După aceste cinci minute, puteți adăuga și suc de roșii dacă doriți, eu nu am mai folosit pentru că îmi place mai mult fără. Amestecați ușor după aceea, deoarece varza tinde să se lipească foarte ușor dacă nu sunteți atenți.

Varza proaspătă se gătește mult mai repede decât varza murată sau cea de iarnă, așa că nu va fi necesar să lăsați amestecul pe foc mai mult de cinci minute. Nu ne dorim să obținem un terci, așa că atunci când suntem aproape de final, vom scoate capacul, astfel încât să se mai evapore din apa preparatului. Acum este momentul în care vom gusta varza noastră călită, astfel încât să vedem dacă mai este necesar să corectăm puțin asezonarea, adică să îi mai adăugăm sau nu piper negru măcinat.

Varza noastră călită este acum gata! Poftă bună!

Cum se serveste varza calita 

Ați văzut cât de repede am pregătit acest preparat? Acesta este un atuu important, mai ales atunci când suntem în perioada postului, deoarece iată că într-o jumătate de oră am pregătit deja un prânz sățios și delicios, cu o savoare deosebită!

În Ardeal, acest amestec este folosit pentru a umple plăcintele cu varză care se gătesc în mod tradițional la tigaie, pe lespede! Acelea sunt printre gustările mele tradiționale preferate!!

Varza călită pe care am gătit-o împreună se servește fierbinte, imediat cum a fost luată de pe focul aragazului. Puteți pune și de o mămăligă rapid, astfel încât să fie gata deodată cu varza călită!

Mama mea obișnuia să pregătească tăiței de casă pe care îi fierbea și îi amesteca cu varza călită atunci când era gata! Vai, ce gust intens și ce textură minunată avea preparatul pe care îl pregătea dânsa! Eu nu am mai avut timp să mă ocup și de tăițeii de casă, însă pregătesc acest preparat adăugând, de obicei, echivalentele pe care le găsesc în comerț.

Diferă gustul, desigur, dar textura e asemănătoare și acest lucru îmi place mult!

Sper că v-a făcut plăcere să pregătiți varza călită alături de mine și sper că vă veți întoarce la această rețetă ori de câte ori veți avea poftă de o varză proaspătă călită minunată și aromată!

Lasă un comentariu