Varza calita cu carne de porc dulce – reteta, ingrediente, preparare

Chiar și bucătarii cei mai de seamă rămân uneori fără inspirație când vine vorba de pregătirea următorului fel de mâncare pentru familie.  Nu este ușor să pregătești ceva care să împace toți mofturoșii, dar, din fericire pentru mine, există un preparat la care pot apela cu succes: varza călită cu carne.

Varza dulce călită cu carne de porc, fie pulpă de porc sau carne macră, de lucru, pe care o porționăm în așa fel încât bucățelele de carne să fie de dimensiuni potrivite este un fel principal delicios, pe care mama mea îl prepară cu dragă inimă de fiecare dată când mergem la ea în vizită, pentru că știe cât de mult îi place acest preparat soțului meu. De la ea am învățat cum să pregătesc această rețetă și îi sunt recunoscătoare pentru îndrumarea prețioasă pe care mereu mi-a oferit-o!

Nu este un fel de mâncare la fel de migălos cum ar fi sarmalele, se pregătește rapid, iar în timpul gătirii nu are nevoie de cine știe ce atenție specială. Aceasta este doar unul dintre punctele forte al verzei călite cu carne, pe lângă gustul său nemaipomenit! Haideți să vedem care sunt pașii ce trebuie urmați pentru a pregăti această rețetă!

Ingrediente varza calita cu carne 

Pentru a pregăti varză călită cu carne veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • Un kilogram de carne (de preferat de porc)
  • Un kilogram și jumătate de varză dulce
  • Trei cepe
  • lingură de grăsime (untură sau ulei)
  • Sare
  • Piper
  • linguriță de chimen
  • Puțin cimbru
  • 100 ml vin alb sec

Timp de pregătire 30 de minute

Timp de gătire două ore

Timp total două ore și jumătate

Porții 10 porții

Cum se face varza calita cu carne – Mod de preparare 

Vom începe prin a ne ocupa de bucățile de carne. Inițial, am cumpărat pentru această rețetă o bucată de pulpă de porc pe care am tăiat-o în bucăți de dimensiuni potrivite. Dacă nu vreți să vă complicați, puteți cumpăra direct carne de lucru, cu câteva bucăți mai grase de piept de porc.

Curățăm ceapa și apoi o spălăm, urmând să o tocăm fin în solzișori. Într-o cratiță de dimensiuni potrivite vom pune fie o lingură de untură la încins fie două linguri de ulei de floarea soarelui la încins. Vom pune bucățile de carne la prăjit, întorcându-le pe toată suprafața astfel încât să se rumenească uniform.

Urmează apoi să adăugăm sare și piper după preferințele noastre. Pentru un preparat și mai aromat, puteți adăuga o jumătate de linguriță de chimen. Tot acum este momentul să adăugăm în cratița noastră și solzișorii de ceapă, pe care îi vom lăsa să se călească timp de două minute.

După aceste două minute, vom stinge tot amestecul prin adăugarea a 100 de ml de vin alb sec. Așteptăm până când se va evapora alcoolul din amestec și apoi vom pune capacul peste preparatul nostru. Ne dorim să se gătească la aburi carnea, la foc lent, 40 de minute, timp în care vom verifica din 10 în 10 minute și vom suplimenta amestecul cu câte 100 de ml de apă pe măsură ce se evaporă.

Cum se pregateste varza dulce pentru calit 

Pentru a pregăti varză călită cu carne, vom avea nevoie de varză proaspătă, dulce. Eu am luat două căpățâni de varză destul de măricele, proaspăte din piață. Le-am spălat foarte bine, trecându-le printr-un jet de apă rece și îndepărându-le frunzele care aveau semne.

Vom tăia apoi căpățânile de varză în sferturi, pentru a ne fi mai ușor să tocăm varza în fâșiuțe. Fâșiuțele acestea trebuie să fie puțin mai mari, astfel încât să nu se topească atunci când le vom pune la călit.

Deoarece folosim varză dulce, vom pune varza tocată într-un vas și vom presăra sare pe deasupra acesteia. Ca să se mai înmoaie, puteți să amestecați cu mâna în vas, frâmântând varza.

Cum se caleste varza dulce 

Când carnea de porc este aproape gata, vom adăuga și varza tocată în cratița cu carne și sos. Dacă vreți să obțineți un preparat un pic mai colorat, puteți spăla și curăța un ardei capia, pe care îl veți toca și îl veți adăuga apoi preparatului.

Vom amesteca constant ca să se omogenizeze ingredientele și vom mai adăuga și cealalta jumătate de linguriță de chimen și puțin cimbru uscat. Vom acoperi oala cu capacul și vom lăsa varza la călit fără să mai suplimentăm cantitatea de apă. Varza tinde să își lase foarte multă apă și nu va mai fi necesar să mai adăugăm și noi. 

Vom mai amesteca din când în când în varza noastră călită cu carne, astfel încât să nu se lipească și să se ardă. Va dura aproximativ 20 de minute până când preparatul va fi gata. După ce au trecut aceste douăzeci de minute, vom stinge focul aragazului și ne putem bucura de un preparat delicios și sățios!

Poftă bună!

Cum se serveste varza calita cu carne 

Nici nu am cuvinte să vă descriu mirosul care mi-a inundat bucătăria atunci când am scos capacul oalei în care am pregătit varza călită cu carne! Cât de bine miroase și ce colorit frumos a prins de la ardeiul capia!

Mie, sincer, nu îmi place cu atât de mult sos, așa că de obicei o mai las să fiarbă încă 5 minute la foc mare și fără capac, astfel încât să obțin consistența perfectă. Când este gata, pregătesc repede repejor un pui de mămăliguță până când se mai răcorește un pic.

O servim fierbinte, cu smântână alături și cu mămăliguță caldă. Ce explozie de arome, cât de gustos și hrănitor este acest fel de mâncare principal. Varza călită cu carne este una dintre mâncărurile preferate ale soțului meu, așa că sunt nevoită să o prepar destul de des, însă nu pot să mă plâng pentru că și mie îmi place foarte mult!

Sper că v-a făcut plăcere să pregătiți varză călită cu carne alături de mine și sper că vă veți întoarce la această rețetă ori de câte ori veți dori să o pregătiți din nou! Spor la gătit!

Lasă un comentariu