Urzici cu orez – reteta pilaf, mancare, ingrediente, preparare

Iată că a venit și primăvara mult așteptată și odată cu ea s-au ivit și primele urzicuțe fragede la tarabele din piață! Nu am putut să ratez această ocazie și să trec cu vederea grămăjoarele verzi ce mi-au apărut în fața ochilor, a trebuit să mă opresc și să cumpăr și eu câteva.

Urzicile cu orez sunt unul dintre preparatele mele preferate, fiind și deosebit de sănătoase pentru organismul nostru! Acestea au un conținut ridicat de fier, iar gustul acestora pregătite urmând rețeta pe care o să o prezint astăzi este unul nemaipomenit! Haideți să vedem cum se pregătesc urzicile cu orez!

Ingrediente urzici cu orez 

Pentru a pregăti această rețetă, veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • 400 de grame de urzici 
  • jumătate de cană de orez bob cu bob
  • ceapă
  • Un ardei roșu
  • Un cățel de usturoi
  • jumătate de conservă de roșii
  • 100 de ml de ulei de floarea soarelui
  • Sare
  • Piper
  • Suc de lămâie

Timp de pregătire: 30 de minute

Timp de gătire: 30 de minute

Timp total: o oră

Porții: 6 porții

Cum se fac urzici cu orez – Mod de preparare 

Pentru început, va fi necesar să ne asigurăm că urzicile sunt curate, nu au urme de pământ, fire de iarbă, alte feluri de plante sau insecte printre ele. Pentru acest pas, vă recomand să purtați mânuși ca să nu vă urzicați și să nu aveți inflamații de la aceste plante.

Vom trece urzicile prin mai multe ape reci, până când apa în care sunt spălate va rămâne curată. Urmează apoi să punem aproximativ trei litri de apă rece la clocotit, adăugând și puțină sare în aceasta. Când va începe să fiarbă, vom adăuga și urzicile și le vom lăsa pefocul aragazului timp de un sfert de oră.

După ce a trecut acest răstimp în care urzicile noastre au fiert, le vom scoate într-o strecurătoare și le vom scurge de excesul de apă, lăsându-le să ajungă la temperatura camerei. Momentan, nu vom arunca apa în care au fiert. Când s-au răcit, vom toca mărunt urzicuțele.

În continuare, vom avea nevoie de o tigaie adâncă în care vom pune ulei de floarea soarelui la încins. Apoi, vom adăuga ceapa pe care am tocat-o mărunt în solzișori, usturoiul tocat în feliuțe subțiri și ardeiul gras, spălat, curățat de cotor și semințe și tocat în cubulețe mici, pe care le vom căli timmp de trei minute. Vom adăuga apoi și orezul pe care l-am spălat și l-am scurs înainte și vom lăsa totul să se călească încă trei minute.

După aceea, vom stinge tot amestecul, adăugând 2.5 căni din apa în care au fost lăsate urzicile la fiert. Vom amesteca constant astfel încât să nu se ardă sau să se lipească orezul. Când orezul se va umfla, vom adăuga și urzicuțele tocate și jumătate din conserva de roșii cubulețe și vom asezona totul adăugând sare, piper și suc de lămâie după preferințele noastre.

Dacă doriți un preparat cu mai mult sos, puteți suplimenta cantitatea de zeamă de la urzici.

Acest preparat se va introduce apoi la cuptorul preîncălzit la temperatură medie, timp de o jumătate de oră. Urzicuțele cu orez se gătesc mai bine în felul acesta și nici nu mai este necesar să ne facem griji că se va arde amestecul nostru. 

Cum se servesc urzici cu orez 

Nouă ne place să le servim fierbinți, imediat cum sunt scoase din cuptor, alături de o mămăliguță caldă și de un ou prăjit moale! Ce gust minunat au și cât de bine s-au întrepătruns aromele urzicuțelor cu cele ale legumelor călite, iar mirosul care mi-a inundat bucătăria nu poate fi descris în cuvinte!

Mie îmi place foarte mult această rețetă deoarece este foarte ușor de pregătit și o putem asezona perfect după gusturile și preferințele noastre! Eu de obicei adaug mai mult piper și mai mult suc de lămâie decât aș pune în cazul altor preparate, deoarece mi se pare că mai diminuează din gustul pregnant al urzicuțelor și aduce în prim plan aroma dulceagă a cepei călite și savoarea usturoiului!

Urzicile au în componența lor o cantitate destul de mare de fier și mulți alți nutrienți importanți pentru sănătatea organismului nostru, însă este destul de dificil să găsim rețeta perfectă care să armonizele gustul acestora cu savoarea celorlalte ingrediente. De aceea, astăzi v-am prezentat o modalitate prin care puteți pregăti urzicuțele proaspete de primăvară, gătindu-le alături de orez, ceapă, usturoi, ardei și suc de roșii! Vă garantez că rezultatul nu vă va dezamăgi, preparatul obținut fiind pe placul celor mai mari mofturoși!

Lasă un comentariu