Tzatziki – reteta sos tzatiki cu usturoi, iaurt si castraveti murati

Sosurile pe care le puteți cumpăra din comerț sunt departe de ceea ce numim noi mâncăruri sănătoase, fiind pline de coloranți, conservanți, e-uri și tot felul de aditivi și potențiatori de aromă. De aceea, din ce în ce mai multă lume caută să prepare chiar și aceste sosuri acasă, optând pentru variante mult mai sănătoase și savuroase!

Printre aceste sosuri pe care le putem pregăti cu ușurință acasă se numără și sosul tzatziki, un sos grecesc cu bază de iaurt, castraveți și usturoi. Haideți să vedem cum se pregătește acest sos deosebit!

Ingrediente tzatziki 

Pentru a pregăti tzatziki, vom avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • 400 de grame de iaurt gras
  • Un castravete
  • Sare
  • Piper
  • Sucul de o jumătate de lămâie
  • 6 căței de usturoi
  • lingură de ulei de măsline
  • Mărar proaspăt

Timp de pregătire: 15 minute

Timp de gatire:

Timp total: 15 minute

Porții: 4 porții

Cum se face tzatziki – Mod de preparare 

Pentru a pregăti acest sos tzatziki, trebuie să folosim neapărat un iaurt cu un procent ridicat de grăsime sau chiar iaurt grecesc. Dacă nu aveți decât iaurt simplu în bucătărie, ar fi bine să lăsați acest iaurt la scurs, astfel încât să îndepărtați o parte din zerul pe care îl are.

Castraveții trebuie să fie neapărat proaspeți, de preferat cât mai cruzi. Vom începe procesul de pregătire al sosului tzatziki prin a decoji castravetele. Apoi, le vom porționa în formă de bețișoare subțiri, peste care vom presăra un praf de sare și le vom lăsa apoi la scurs timp de cinci sau zece minute.

Cât timp se scurg baghetele de castravete, noi ne vom ocupa de curățarea și spălarea cățeilor de usturoi. Vom folosi șase sau șapte căței de usturoi de dimensiune medie, pe care îi vom curăța, apoi îi vom spăla și toca mărunt.

Într-un bol de dimensiune potrivită vom amesteca iaurtul împreună cu baghetele de castravete care între timp s-au scurs de excesul de apă, usturoiul tocat mărunt, sucul de la o jumătate de lămâie și puțin mărar proaspăt pe care l-am spălat și l-am tocat mărunt.

Vom adăuga sare și piper după preferințele noastre. Cel mai bine gustați acum din amestec, pentru că și castraveții au fost presărați cu o cantitate de sare și trebuie să decideți dacă va fi necesar să suplimentați această cantitate sau dacă este îndeajuns. Puteți adăuga și mentă, busuioc sau cimbrișor.

Vom amesteca toată compoziția până când se omogenizează și vom adăuga și o linguriță de ulei de măsline. În rețeta originală grecească, uleiul de măsline se pune doar la suprafața acestui amestec, însă pentru a obține un sos cu o consistență mai cremoasă, recomand să adăugați uleiul de măsline în compoziția acestui sos.

Cum se serveste tzatziki 

De acum, sosul nostru tzatziki făcut în casă este gata! Ce bine arată și cât de ușor a fost de pregătit! Acum știm sigur ce ingrediente am adăugat în compoziția acestui sos și am obținut o variantă mult mai sănătoasă și aromată a sosului pe care îl găsim în comerț, care are în compoziția lui mult compuși chimici care ne fac rău organismului.

Pentru un plus de aromă, puteți adăuga puțină mentă proaspătă tocată mărunt în compoziția acestui sos sau puteți adăuga frunze de busuioc verde proaspăt, aroma acestora se potrivește de minune cu cea a castraveților și a usturoiului.

Sosul de tzatziki se potrivește de minune cu legumele pregătite la cuptor, sub formă de batoane. De fiecare dată când pregătesc fie broccoli sau batoane de dovlecel sau de cartofi dulci la cuptor, le servesc alături de sos tzatziki pentru că această combinație are un succes imens de fiecare dată când o pregătesc! 

De asemenea, sosul tzatziki poate fi servit și alături de carne de pui gătită la cuptor sau pur și simplu cu pâine caldă coaptă pe vatră! Dacă îmi va rămâne sos după servirea mesei, îl voi folosi pe post de dressing pentru o salată verde, asortată, fiind unul dintre cele mai răcoritoare sosuri de salată, perfect pentru zilele calde de vară!

Ați văzut cât de ușor se pregătește? De acum înainte sper că veți opta de fiecare dată pentru varianta sosului tzatziki pregătită în casă, fiind o opțiune mult mai sănătoasă și aromată decât echivalentele sale pe care le veți găsi în comerț ce conțin multe chimicale periculoase!

Sper că v-a făcut plăcere să pregătiți această rețetă de tzatziki alături de mine și sper că vă veți întoarce la ea ori de câte ori veți dori să pregătiți acest sos grecesc din nou! Spor la gătit și poftă bună!

Lasă un comentariu