Reteta turte de craciun – scutecele domnului cu julfa, cu nuca

Scutecele Domnului sunt cunoscute și sub denumirea de „Juflă” sau „Turtele Maicii Domnului” sunt o rețetă tradițională românescă de post, fiind pregătite în mod special pentru a fi consumate în Ajunul Crăciunului.  Rețeta acestora depinde de zona geografică pe care o veți vizita, însă eu vă voi prezenta varianta pe care o cunosc încă din copilărie!

Bunica mea le pregătea mereu cu o săptămână înainte de Crăciun pentru că îi plăcea să le dea de pomană la biserică. Îmi amintesc cu bucurie masa plină de turtele dulci, în straturi delicioase, pregătite cu drag de către bunica mea. Obișnuia să cheme toți copiii de la pe stradă care se jucau ca să le dea scutecele Domnului.

Aceste turte vă vor impresiona prin simplitatea ingredientelor pe care le conțin și prin complexitatea gustului de care dau dovadă. Desertul necesită pregătirea foilor cu o zi înainte de a fi umplute, ca să aibă timp să se usuce, însă în afară de acest detaliu, turtele se pregătesc foarte rapid.

Rețeta este una de post, nu conține ingrediente de origine animală deloc deoarece era parte din tradiție ca acestea să fie consumate în Ajunul Crăciunului, în timp ce se împodobea bradul împreună cu familia. Pe vremuri se obișnuia ca preotul să binecuvânteze de asemenea aceste turte, pentru ca familia să aibă un an liniștit și fără incidente.

Ca să ne întoarcem un pic la originile noastre românești și pentru ca rețeta acestor turte tradiționale românești să nu se piardă odată cu venirea altor generații, am ales să scriu despre rețeta lor! De aceea, vă voi explica pas cu pas cum să pregătiți scutecele Domnului. Să începem!

Ingrediente Scutecele Domnului (Julfă) – desert tradițional în Ajun de Crăciun

Ingrediente Scutecele Domnului (Julfă) - desert tradițional în Ajun de Crăciun

Nu veți avea nevoie de ingrediente speciale pentru a pregăti această rețetă tradițională românească de post, turtele necesită doar ingredientele pe care le veți găsi cu siguranță prin bucătăria dumneavoastră, iar dacă nu, atunci este imposibil să nu le găsiți la cel mai apropiat magazin alimentar. Veți avea nevoie de:

Pentru pregătirea foilor:

 • Jumătate de kilogram de făină
 • Un pahar de apă călduță
 • Un vârf de cuțit de sare

Pentru pregătirea siropului:

 • Două pahare de apă
 • Patru linguri de miere sau 40 grame de zahăr
 • Esență de rom
 • Coaja de la o lămâie
 • Coaja de la o portocală

Pentru pregătirea umpluturii:

 • Jumătate de kilogram de nucă măcinată
 • 40 de grame zahăr
 • scorțișoară

Timp de pregătire: 90 de minute

Timp de gătire: 30 de minute

Timp total: 2 ore

Porții: 2 turte mari cu diametru de 24 de cm

Cum se fac Scutecele Domnului (Julfă) in varianta originala – Mod de preparare 

Cum se fac Scutecele Domnului (Julfă) in varianta originala - Mod de preparare

Așa cum am menționat anterior, pentru pregătirea acestor turte tradiționale, va fi necesar să pregătiți foile cu o zi înainte să le umpleți, pentru ca acestea să aibă suficient timp să se usuce. Nu este o rețetă complicată și singurul ingredient special de care veți avea nevoie va fi puțină răbdare și mai multă dragoste pe care să le adăugați în această rețetă!

Vom obține aproximativ douăzeci de foi, mie îmi place să folosesc câte zece pentru o turtă, deci astfel vom pregăti două turte mari. Dacă vreți, puteți să faceți și o singură turtă mai mare, totul ține de preferințele dumneavoastră.

Vom începe prin a cerne făina pentru a ne asigura că nu are cocoloașe sau impurități, apoi vom adăuga vârful de cuțit de sare și vom turna puțin câte puțin din apa călduță peste aceasta. Vom frământa aluatul până când devine moale, dar prezintă o elasticitate crescută și se dezlipește cu ușurință de mâini. Acest aluat nu necesită drojdie sau timp de creștere pentru că turtele nu prezintă neaparăt o consistență pufoasă.

Când ați obținut acest tip de aluat, este timpul să îl lăsăm un pic să se odihnească. După aproximativ o jumătate de oră, îl vom acoperi cu folie alimentară și îl vom mai lăsa încă 15 minute la odihnit.

Pentru a face turtele, ne vom pregăti între timp blatul de lucru. Vom pune puțină făină pe blatul de lucru pentru ca să nu se lipească aluatul. Vom întinde bucăți din blat cu ajutorul unui sucitor.

Ne dorim să obținem foi de dimensiunea unei tigăi, cât de subțiri se poate. Este de preferat ca toate foile să fie cam de aceeași dimensiune, pentru ca turta să poată fi umplută uniform.

Pentru a coace aceste turte, eu folosesc tigaia în care prepar de obicei clătite. Foile se vor coace la foc mediu pe ambele părți, până când par rumenite. Eu de obicei le așez sub formă de turn, unele peste altele, după ce s-au copt ca să nu se întărească.

Se vor lăsa foile la răcit, de preferat acoperite ca să nu devină tari și greu de consumat.

Pentru a pregăti siropul, vom avea nevoie de o cratiță de dimensiuni potrivite. Vom da pe răzătoare coaja de la o lămâie și coaja de la o portocală. Vom pune cratița pe aragazul pornit la foc mediu, în care vom adăuga apa, mierea, romul, coaja de lămâie și cea de portocală. 

Amestecul se lasă la fiert, amestecând constant ca să nu se lipească, până când se îngroașă. Când va fi gata, vom opri aragazul și vom pune siropul preparat de-o parte.

În continuare, ne vom ocupa de pregătirea umpluturii. Vom sparge nucile și le vom alege foarte atent de coajă și de alte impurități. Apoi eu obișnuiesc să le pun într-o tavă tapetată cu hârtie de copt și să o introduc în cuptor pentru aproximativ zece minute la foc mediu, însă puteți și să le rumeniți într-o tigaie de teflon timp de aproximativ 5 minute, ca să le accentuați gustul și savoarea și să le faceți și mai ușor de măcinat.

După acest pas, urmează să măcinăm miezul de nucă mărunt și să pregătim amestecul cu care vom umple turtele. Vom amesteca nuca măcinată cu zahărul și cu scorțișoară. Cantitatea de scorțișoară pe care o veți pune în amestec este la latitudinea dumneavoastră, dacă vă place gustul acesteia, puteți pune mai multă, dacă nu, mai puțină. Dacă nu agreați deloc gustul scorțișoarei, puteți chiar să omiteți adăugarea acestui ingredient.

Pentru asamblarea turtelor, vom proceda în felul următor. Foile preparate anterior se vom înmuia pe rând în siropul de zahăr și vor fi așezate pe o farfurie de dimensiuni corespunzătoare. Peste fiecare foaie se va pune o cantitate potrivită din umplutură preparată mai sus. 

Se va repeta acest proces cu fiecare foaie. Peste ultima foaie puteți presăra zahăr și puteți pune și nuci întregi, deoarece acestea conferă un aspect plăcut turtelor. 

Scutecele Domnului vor fi lăsate la răcoare timp de o zi, ca turtele să absoarbă bine siropul și aroma ingredientelor. Să nu uitați să le acoperiți cu un prosop sau cu folie alimentară, ca să nu se usuce. Poftă bună!

Cum se servesc Scutecele Domnului (Julfă) in varianta originala 

Cum se servesc Scutecele Domnului (Julfă) in varianta originala

Scutecele Domnului obținute trebuie porționate în bucăți de dimensiuni corespunzătoare pentru a putea fi servite mai ușor. Ar trebui să obțineți niște turte de o consistență potrivită, nici prea moi, nici prea tari, pe care să le puteți tăia cu ușurință cu ajutorul unui cuțit.

După pregătirea acestora, sunteți gata să petreceți un Crăciun binecuvântat împreună cu familia dumneavoastră, în zgomot de colinde și purtând Nașterea Domnului în suflet! Aceste momente sunt neprețuite petrecute împreună!

Bunica obișnuia să le împartă cu atâta bucurie încât parcă turtele dânsei aveau un gust cum nu am mai reușit să obțin, încă de când prepar acest desert! Și copiilor mei le plac aceste turte, însă nu la fel de mult cum îmi plac mie!

Scutecele Domnului prezintă particularități diferite în funcție de zona pe care o veți vizita. La mine acasă, aceasta este rețeta tradițională de turte de Crăciun, însă am văzut că în unele zone, la umplutură se adaugă și cânepă. Nu am încercat încă această rețetă, însă aș fi curioasă să văd ce gust are și această variantă a turtelor de Crăciun.

Din rețeta pe care v-am prezentat-o mai sus se obțin aproximativ douăzeci de foi, îndeajuns pentru două turte de dimensiuni măricele. Mi se pare cantitatea perfectă pentru a menține obiceiul bunicii care împărțea scutecele Domnului în săptămâna dinainte de Crăciun, dar și pentru a ne bucura de acest desert în familie!

Dacă nu aveți probleme cu stafidele sau cu alte fructe confiate, le puteți adăuga în compoziția umpluturii acestei prăjituri, însă sincer mie îmi place fix așa cum este. Gustul deosebit al mierii se îmbină perfect cu savoarea oferită de scorțișoară și de nucă, iar dacă încălziți puțin turtele, acestea vor fi desertul perfect de consumat în zilele mohorâte și geroase de iarnă!

Sper că și dumneavoastră v-ați bucurat de această rețetă la fel de mult ca și mine! Sper că am reușit prin prezentarea acestei rețete să vă aduc un pic mai aproape de originile noastre și de tradițiile românești pe care, din păcate, din ce în ce mai puțin oameni aleg să le urmeze! Și sper, de asemenea, că turtele de Crăciun v-au adus familia mai aproape în Ajun de Crăciun, purtând Nașterea Domnului în suflete! 

Lasă un comentariu