Tort joffre – reteta prajitura maresal, ingrediente, preparare, servire

Tortul Joffre este unul dintre torturile franțuzești care mie mi se par a fi rețete menite viței nobile, pentru sărbătorirea roialităților sau a unor ocazii speciale și deosebite. Cu iscusința noastră, cine spune că nu ar trebui să onorăm toate sărbătorile noastre, servind acest tort deosebit?

Așa că astăzi o să ne răsfățăm pregătind tortul Joffre împreună, un tort delicios, cremos și aromat care o să vă uimească  cu blatul său pe care eu una nu l-am mai întâlnit la nicio altă prăjitură. Această rețetă este una în mod special adresată iubitorilor de ciocolată, tortul conține cremă de ganache de ciocolată, foarte savuroasă.

Haideți să lăsăm rețeta acestui tort să vorbească de la sine și să începem ușor, ușor pregătirea acesteia pas cu pas, cu răbdare astfel încât să ne asigurăm că vom obține cel mai gustos tort!

Ingrediente tort joffre 

Pentru a pregăti acest tort, veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

Pentru crema ganache de ciocolată:

 • 400 grame de ciocolată cu cel puțin 40% cacao
 • 400 de grame frișcă naturală lichidă
 • 100 de grame de unt cu cel puțin 80% grăsime

Pentru a pregăti foile de tort:

 • 100 de grame de frișcă naturală lichidă
 • 100 de grame de zahăr pudră
 • 100 grame de făină albă 
 • Două albușuri de ou
 • Sare
 • Esență de vanilie

Pentru a pregăti glazura tortului:

 • Fie 300 de grame de ciocolată
 • Sau 200 de grame de zahăr cristalin
 • 125 ml de apă
 • 150 grame de ciocolată amăruie

Timp de pregătire: o oră

Timp de gătire: 10 minute

Timp total: 70 de minute

Porții: un tort

Cum se face un tort joffre – Mod de preparare 

Cu acea listă de ingrediente, suntem gata să începem pregătirea tortului nostru. În final, vom avea nevoie de aproximativ 900 de grame de cremă de ganache de ciocolată, două sau trei foi subțiri, pregătite după o rețetă specială. Glazura pentru acest tort o puteți pregăti cap coadă, sau puteți topi pur și simplu ciocolată.

Fiercare componentă a acestui tort trebuie pregătită cu cel puțin două zile înainte de servire, ca să putem să montăm tortul și să aibă puțin timp la dispoziție pentru a se întrepătrunde foile și ingredientele, astfel încât să existe o armonie a aromelor.

Foile tortului Maresal Joffre 

Vom începe prin a pregăti foile acestui tort special. Foile sunt pregătite după rețeta specială franțuzească de „Limbi de pisică”. Pentru a pregăti tortul nostru, vom avea nevoie de două foi din acest aluat, una mai mare și un care va fi plasată în stratul superior, mai mică, dar și cerculețe mici cu un diametru de aproximativ trei centimetri, care vor fi plasat în jurul prăjiturii, astfel încât aceasta să aibă o formă deosebită de floare.

Vom avea nevoie de un vas de dimensiuni potrivite în care vom turna frișca lichidă. Aceasta trebuie să aibă neapărat cel puțin 30% grăsime și lăsată la răcit o bună perioadă de timp înainte de a fi folosită. Vom adăuga zahărul pudră în ea, apoi praful de sare și esența de vanilie, amestecând cu un tel până la înglobarea ingredientelor.

Vom adăuga apoi făina, cernind-o peste compoziția obținută. Este necesar să o cernem ca să ne asigurăm că nu se formează cocoloașe și că nu adăugăm și impurități aluatului nostru. Apoi, vom mixa toată compoziția până la omogenizare.

Separat, ne vom ocupa de albușuri. Probabil că ați ghicit deja ce urmează să facem, dacă vă gândiți la spumă din aceste albușuri, ei bine aveți dreptate! Le vom spuma până când obținem o spumă lucioasă și tare pe care o vom îngloba apoi în aluatul nostru cu ajutorul unei spatule sau a unei linguri de lemn, amestecând cu mișcări circulare, de jos în sus.

Aluatul este acum gata! Este momentul să trecem la pasul următor și să coacem foile de aluat! Vom pregăti două, așa cum am menționat anterior.

Vom avea nevoie de două cercuri, unul mai mare cu diametrul de 20 de centimentri și unul mai mic, cu diametrul de 17 centimentri. Dacă vi se par foarte subțiri foile de aluat, puteți să mai pregătiți unele în plus, ca în cazul în care se arde una dintre ele să aveți de rezervă. Dacă sunteți încrezători în forțele dumneavoastră, nu este nevoie de acest pas.

Eu am trasat pe hârtia de copt cu un compas cercurile de diametrul menționat și apoi, cu un poș am întins crema într-un strat foarte subțire și cât mai uniform posibil. Vom preîncălzi cuptorul la temperatură medie spre mare, adică 200 de grade Celsius pentru cuptoarele electrice și vom introduce foile noastre de aluat timp de 7 minute.

După acest timp, vom scoate foile și le vom lăsa la răcit pe un grătar. Apoi, ne vom ocupa de cercurile mici de trei centimetri diametru, vom avea nevoie de aproximativ 20-30 de bucăți pentru acestea. 

Crema ganache de ciocolata pentru tortul Maresal Joffre 

Eu am folosit o ciocolată de 400 de grame și două cutii de frișcă naturală lichidă pentru smântână. Vom începe pregătirea acestei rețete prin alegerea unei cratițe de dimensiuni potrivite în care vom turna smântâna lichidă și o vom încălzi la foc mediu. Vom mai amesteca în ea din când în când, însă nu prea mult.

Între timp, noi vom rupe ciocolata în bucăți mărunte. Când smântâna va începe să se umfle pe margine, dând primele semne de fierbere, vom opri focul aragazului. Vom adăuga bucățile mărunte de ciocolată în cratița cu smântână fierbinte.

Vom împinge cu ajutorul unei spatule aceste bucăți de ciocolată astfel încât să fie acoperite în totalite, însă nu vom amesteca sub nicio formă în compoziție, deoarece aceasta se va răci foarte repede iar ciocolata nu se va topi în totalite și vor rămâne bucăți întregi în frișcă. 

După ce bucățile de ciocolată au stat cel puțin cinci minute în smântână, vom amesteca în această compoziție cu ajutorul unui tel. Amestecul în acest moment nu este cel mai apetisant sau arătos, însă veți observa cum pe măsură ce veți continua să omogenizați cu ajutorul telului, își va schimba culoarea, dar și consistența, devenind mult mai cremos. Verificați dacă nu cumva au rămas bucăți de ciocolată care nu s-au topit, iar dacă au rămas scoateți-le deoarece ne dorim să obținem o cremă fină.

Vom adăuga o bucățică de unt ca să obținem o cremă pufoasă de o consistență mai densă. Apoi, vom pune crema noastră la frigider pentru cel puțin 3 ore. 

Tot acum puteți să adăugați în compozția cremei și puțin coniac, lichior sau rom pentru a-i da savoare și aromă. Nu este bine să adăugați aceste arome în crema caldă, deoarece temperatura scade intensitatea aromei și îi conferă chiar un gust neplăcut, lucru pe care nu ni-l dorim pentru crema noastră.

Este o regulă a acestei creme: ganache de ciocolată trebuie să aibă o temperatură foarte scăzută atunci când o mixăm. Este necesar să mixăm această cremă ca să înglobeze suficient aer astfel încât să devină cremoasă, aerată, fină și consistentă! 

Ce frumos arată acum! Este o diferență ca de la cer la pământ între sosul de ciocolată pe care îl obținusem anterior și această minunată cremă! Crema de ganache este aerată și fină, iar lichiorul pe care l-am adăugat i-a conferit o aromă intensă și un gust delicios!

Aveți grijă cu timpul de mixare al acestei creme, deoarece crema de ganache se poate tăia! Nu este necesar să mixați foarte mult timp, doar până când crema noastră capătă o consistență spumoasă și devine fină! Dacă vi s-a întâmplat să se taie, nu vă faceți prea multe griji, crema se poate repara prin încălzire lentă la bain marie, până când devine lichidă, apoi va fi necesar să o lăsați din nou la răcit și să o mixați din nou după aceea.

Din acest moment, crema noastră de ganache este gata!

Montarea tortului Maresal Joffre 

Nu vă speriați de acest pas, o să vedeți cât de frumos se vor pune cap la cap componentele acestui tort și cât de minunate vor fi atunci când vom termina. Deci, până acum am pregătit cele două foi pe post de blat, cerculețele mici de fursecuri, crema de ganache de ciocolată pe care între timp am pus-o într-un poș cu diametrul de 3 centimetri. 

Vom avea nevoie de un platou sau o tavă încăpătoare în care vom pune foaia cea mai mare. Dacă forma aceasta nu este perfect rotundă, vom decupa cu ajutorul unei foarfece până când obținem forma dorită. Pe lateralele acestui blat vom începe să punem cerculețele din blat, una câte unul. Vom pune un cerculeț, peste acesta vom pune puțină cremă și vom continua, adăugând un alt cerculeț de blat.

La sfârșit vom obține niște cilindrii apetisanți, ca niște mici turnulețe din blat cu cremă de ganache între staturi. Sunt aproximativ 15 turnulețe cu câte două fursecuri așezate unul peste altul, având la mijloc cremă. Acestea vor fi puse peste foaia de blat cea mare.

Puteți observa cum interiorul tortului a rămas gol. Vom umple tot acest spațiu cu cremă de ganache, până când vom atinge nivelul turnulețelor pe care le-am pregătit. Nu puneți chiar toată crema, vom avea nevoie de puțină cremă și pentru stratul superior.

Puteți adăuga, însă, fructe confiate în interiorul acestui tort, dacă doriți. Mie îmi place să adaug portocale confiate, însă acest pas nu este obligatoriul dacă nu vă plac. Vom pune apoi și foaia cu diametrul mai mic și o vom apăsa încet, în așa fel ca să ajungă la același nivel cu turnulețele noastre.

Vom pune pe deasupra acesteia restul de cremă de ganache și o vom uniformiza frumos, acoperind și turnulețele noastre rotunde. Trecem spatula printre acestea, astfel încât să scoatem în evidență forma lor circulară și să obținem forma de floare pe care ne-o dorim, apoi vom introduce tortul la frigider pentru cel puțin o oră.

Glazura pentru tortul Maresal Joffre 

Există două modalități în care puteți proceda pentru a pregăti glaura acestui tort minunat. Fie veți topi 300 de grame de ciocolată de calitate superioară pe baie de abur, fie veți pregăti o glazură cu mai puțină ciocolată și frișcă lichidă în componența ei.

Eu am optat pentru a doua variantă, pur și simplu se pur ingredientele într-un vas și se amestecă constant până la formarea unei glazuri de consistență potrivită. Apoi, vom lăsa un pic glazura până când ajunge la o temperatură potrivită și cu ajutorul unei spatule o vom întinde în strat uniform peste tortul nostru. Vă recomand să adăugați un strat dublu de glazură peste acest tort, pentru un aspect superior.

După glazurare, vom lăsa tortul Joffre la temperatura camerei aproximativ trei ore ca să se întărească glazura.

Cum se serveste un tort joffre 

Ei bine, pentru servire este necesar să lăsăm tortul cel puțin 24 de ore la frigider, astfel încât să se întrepătrundă aromele ingredientelor pe care le-am adăugat! Cât de frumos arată, ce gust minunat are și ce textură plăcută are tortul Joffre datorită blatului special pe care l-am pregătit împreună!

Lasă un comentariu