Tort de zahar ars cu crema si blat – reteta prajitura, cu pandispan si frisca?

Câteodată ni se poate întâmpla fiecaruia dintre noi să rămânem în criză de timp din cauza serviciului nostru sau din cauza treburilor cu care ne-am îndeletnicit! Dacă vi se întâmplă să fiți în căutarea unei rețete extrem de rapide de tort de zahar ars delicios care să salveze întreagă situație, atunci, ei bine, vă aflați în locul potrivit!

Tortul de zahăr ars are la bază o cremă pregătită chiar din renumita budincă de zahăr ars, așa că dacă vă numărați prin cei cărora le place acest desert, tortul de zahăr ars este perfect pentru dumneavoastră. Eu uneori îl pregătesc pe post de prăjitură pentru că este printre deserturile preferate ale copiilor mei, așa că nu am cum să îi refuz!

Astăzi vom găti împreună deliciosul tort de zahăr ars, rapid, pufos și extrem de savuros! Este una dintre cele mai ușor de pregătit rețete pe care le-am urmat, așa că nu vă faceți griji legate de procesul de gătire al acestui tort! Vă veți convinge singuri cât de gustos este și cât de ușor de pregătit!

Ingrediente tort de zahar ars 

Ingrediente tort de zahar ars

Pentru a pregăti această prăjitură veți avea nevoie doar de ingrediente simple, pe care probabil le aveți deja prin gospodăria dumneavoastră. Dacă nu, nu vă faceți griji pentru că le veți găsi cu siguranță la cel mai apropiat magazin alimentar.

Pentru a pregăti blatul, veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • 4 ouă de dimensiune medie
  • Un vârf de cuțit de sare
  • 4 linguri rase de zahăr tos
  • 4 linguri rase de făină

Pentru a pregăti crema de zahăr ars, veți avea nevoie de următoarele ingrediente

  • 10 ouăr de dimensiune medie
  • 10 linguri rase cu zahăr tos
  • Un litru de lapte dulce
  • Două linguri de esență de vanilie sau două plicuri de zahăr vanilat
  • 5 linguri de zahăr pentru caramel

Timp de pregătire: 20 de minute

Timp de gătire: o oră

Timp total: 1 oră și 20 de minute

Porții: 8-10 porții

Cum se face un tort de zahar ars – Mod de preparare  

Cum se face un tort de zahar ars - Mod de preparare

Vom începe prin a pregăti o cratiță de dimensiuni potrivite, un pic mai adâncă pe care o vom folosi de asemenea pentru a introduce tortul nostru la cuptor, deci asigurați-vă că este potrivită acestui lucru.

Vom carameliza cele cinci linguri de zahăr în această cratiță, cu grijă astfel încât să nu se ardă. Apoi, vom răsuci cratița astfel încât să ne asigurăm că pereții să vor fi îmbrăcați în caramel fierbinte pe toată înălțimea acestora. Aveți grijă să nu vă răniți sau să nu vă ardeți din cauza caramelului fierbinte.

Vom trece apoi la prepararea blatului prăjiturii. Vom avea nevoie să separăm în două vase diferite albușurile de gălbenușuri. 

Vom începe prin a amesteca cu ajutorul unu mixer dat la viteză medie albușurile împreună cu un vârf de cuțit de sare până când acestea își vor dubla volumul. Apoi, vom adăuga treptat și zahărul, continuând procesul de amestecare până când vom obține o spumă lucioasă, de consistență tare care păstrează cu ușurință forma paletelor mixerului atunci când trecem cu acestea prin ea. 

Vom adăuga și gălbenușurile alături de făina noastră cernută în prealabil pentru a scăpa de cocoloașe sau de eventualele impurități. Vă recomand să amestecași cu ajutorul unei spatule sau a unei linguri de lemn, ca să nu stricăm rețeaua aerată a spumei de albușuri, utilizând mișcări circulare de sus în jos, până la omogenizarea tuturor ingredientelor.

Vom turna apoi această compoziție de blat în cratița ai cărei pereți sunt îmbrăcați în zahăr ars. Datorită densității sale, blatul se va ridica deasupra cremei de zahăr ars, astfel încât atunci când veți răsturna cratița, blatul va fi poziționat la bază.

Crema aceasta este una dintre cele mai permisive creme pe care le-am preparat, pur și simplu vom amesteca toate ingredientele sale într-un vas, fără a fi nevoie să ne îngrijorăm de ordinea acestora. Vom turna apoi această cremă, cu foarte mare atenție, pe unul dintre pereții cratiței noastre, astfel încât să pătrundă cu ușurință sub blat. Veți observa cum blatul va începe să se ridice la suprafață.

Vom pune această cratiță într-o tavă în care vom turna un litru de apă clocotită. Puneți la preîncălzit cuptorul la temperatură medie, adică 180 de grade Celsius pentru cuptoarele electrice, iar când este suficient de cald introduceți tava cu cratița noastră. Se realizează această procedură ca să ne asigurăm că a noastră cremă de zahăr ars își va păstra consistența netedă și densă, fără să capete un aspect spongios.

Va fi necesar să lăsăm tortul nostru la cuptor timp de aproximativ 50 de minute. Dacă vi se pare că prăjitura se arde la suprafață, o puteți acoperi cu o bucată de hârtie de copt umezită cu puțină apă. Când va trece acest timp, scoatem prăjitura de la cuptor.

În acest moment, blatul ar trebui să nu fie prin de pereții cratiței noastre, iar compoziția cremei ar trebui să fie ca un fel de budincă. Vom acoperi cratița cu o tavă mare, având grijă să nu ne frigem și vom răsturna tortul pe această tavă, într-o mișcare foarte rapidă.

Nu vom ridica cratița, ci vom lăsa tortul să ajungă încet încet la temperatura camerei. De preferat ar fi să introducem tot ansamblul odată ajuns la temperatura camerei la frigider pentru cel puțin 5 ore, ca să ne asigurăm că tortul își va păstra integritatea.

Cum se serveste un tort de zahar ars 

Cum se serveste un tort de zahar ars

După ce va trece acest timp de răcire, tortul nostru de zahăr ars este gata! Ce savoare, ce aromă minunată are! Puteți orna acest preparat cu frișcă de casă și ciocolată amăruie dată pe răzătoarea cu ochiuri mici, conferindu-i astfel un aspect minunat!

Ați văzut cât de ușor a fost de pregătit? Vă asigur că odată ce veți pregăti pentru prima dată acest tort, el va deveni cu siguranță una dintre rețetele dumneavoastră preferate!

Sper că v-a făcut plăcere să pregătiți această rețetă de tort de zahăr ars alături de mine și sper că vă veți întoarce la ea ori de câte ori veți dori să pregătiți acest desert savuros, aromat și rapid!

Lasă un comentariu