Tort de ciocolata cu visine – reteta cu ganache si frisca

Zilele de naștere și ocaziile speciale au devenit evenimente și mai importante de când am descoperit rețeta pe care o să o prezint astăzi. Este vorba despre tortul de ciocolată cu vișine, o rețetă deosebită, gândită special pentru iubitorii de dulciuri.

Dintre toată lumea, copiii mei sunt cei mai încântați de acest tort! Nici nu au cum altfel, ciocolata din compoziția sa îi conferă o consistență catifelată și o savoare aparte! 

Vă invit să încercați această rețetă alături de mine! Sunt sigură că tortul de ciocolată cu vișine va deveni imediat una dintre rețetele dumneavoastră preferate!

Ingrediente tort de ciocolata cu visine 

Pentru această rețetă veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

Pentru a pregăti blatul veți avea nevoie de:

 • Șase ouă medii
 • 150 de grame de zahăr alb, cristalin
 • 120 de grame de făină specială pentru prăjituri
 • 40 de grame de pudră de cacao
 • Esență de vanilie sau zahăr vanilat
 • Un vârf de cuțit de sare

Pentru spuma de vișine:

 • jumătate de kilogram de vișine, fie proaspete sau congelate
 • 250 de grame de zahăr alb, cristalin
 • 300 de ml smântână pentru frișcă 
 • Un plic de zahăr vanilat
 • Puțină scorțișoară
 • Un vârf de cuțit de sare
 • 50 de ml suc de vișine sau apă
 • Un plic de gelatină

Pentru crema de ciocolată:

 • 200 grame de unt cu 82% grăsime
 • Patru ouă medii
 • 150 de grame zahăr alb, cristalin
 • 80 de grame ciocolată
 • Un vârf de cuțit de sare
 • jumătate de plicușor de zahăr vanilat

Pentru a decora tortul:

 • Vișine întregi
 • 30 de grame de ciocolată

Timp de pregătire: o oră

Timp de gătire: 30 de minute

Timp total: 1 oră și 30 de minute

Porții: 16 porții

Cum se face tort de ciocolata cu visine – Mod de preparare 

Pregatire blat de pandispan cu cacao 

Pentru a începe pregătirea acestui blat de cacao va fi necesar să pregătim o formă de copt de dimensiuni potrivite. Vom preîncălzi cuptorul la temperatură medie, adică 180 de grade Celsius pentru cuptoarele electrice.

Vom pune toate ingredientele într-un vas și le vom mixa până la omogenizarea compoziției. Aluatul îl vom turna în forma de copt tapetată cu hârtie de copt pe care o vom introduce apoi în cuptorul preîncălzit timp de 25 de minute.

După ce va trece acest timp, vom face proba cu scobitoarea ca să ne asigurăm că aluatul s-a copt uniform. Vom introduce o scobitoare curată în aluat, iar dacă atunci când o scoatem aceasta este curată și uscată, înseamnă că blatul s-a copt. Îl vom scoate din forma de copt și îl vom lăsa să se răcorească pe un grătar de bucătărie.

Preparare mousse de visine cu frisca naturala 

Cât timp am introdus blatul la cuptor, ne vom ocupa de spuma de vișine. Vișinele pe care le vom folosi pentru această rețetă pot fi proaspete, congelate sau chiar vișine din compot, important este să nu aibă sâmburi.

Într-o cratiță de dimensiuni potrivite vom pune apă și zahăr. Vom lăsa amestecul la clocotit până când se va forma un sirop. Vom adăuga apoi vișinele.

Vișinele își vor lăsa sucul în amestec, însă odată ce va începe să fiarbă veți observa cum nivelul lichidului va începe să scadă. În acel moment, vom adăuga puțină scorțișoară, un plicușor de zahăr vanilat și un vârf de cuțit de sare.

Vom mărunți cu un blender vertical cât vișinele sunt încă fierbinți. Nu insistăm mult, deoarece ne dorim să rămână și bucăți mai mari în compoziția acestei spume. Vom pune plicul de gelatină în puțină apă, apoi vom adăuga gelatina amestecului de vișine cât este încă fierbinte.

Vom mai amesteca din când în când în această compoziție pentru a împiedica gelatina din a coagula compoziția. În continuare, ne vom ocupa de smântâna pentru frișca naturală, pe care am ținut-o înainte la frigider. Cu ajutorul mixerului setat la o treaptă medie de viteză, o vom spuma până când obținem o frișcă de consistență potrivită.

Între timp, compoziția de vișine a ajuns la temperatura camerei. Cu ajutorul unei spatule, vom îngloba frișca în această compoziție, amestecând cu mișcări circulare de jos în sus până când obținem un amestec omogen.

Montarea tortului de ciocolata cu visine

Blatul care a ajuns la temperatura camerei se secționează pe jumăte, în două părți egale. Vom pune partea de jos a blatului într-o formă rotundă, adăugând apoi spuma de vișine cu frișcă pe deasupra acestuia. Vom nivela crema și vom pune și cealată jumătate de blat.

Apăsăm puțin peste tort și acoperim forma fie cu o farfurie, fie cu folie alimentară. Tortul trebuie lăsat peste noapte la frigider. Pentru un plus de savoare, puteți însiropa blatul cu puțin lichior de vișine.

Pregatirea cremei de ciocolata pentru tortul cu visine 

Pentru crema de ciocolată pe care o vom turna peste acest tort, vom avea nevoie de un vas în care vom amesteca cu mixerul setat la treapta medie de viteză ouăle cu zahărul. 

Vom pune vasul pe baie de abur și vom adăuga și bucățile de ciocolată, amestecând ușor până când se topesc. Le vom da deoparte și ne vom ocupa de spumarea untului, amestecând cu mixerul în acesta până când obținem o cremă catifelată. Vom adăuga apoi, puțin câte puțin, compoziția cu ciocolată pe care am pregătit-o. 

Nu insistați prea mult cu amestecatul deoarece crema de unt se poate tăia. 

Decorul tortului de ciocolata cu visine 

Vom pune tortul într-un platou și vom uniformiza crema de ciocolată pe toată suprafața acestuia, și pe partea de sus, dar și pe lateralele tortului. Puteți să mai opriți puțină cremă de ciocolată pentru decor. Mie îmi place să aranjez frumos vișine pe deasupra tortului și apoi să folosesc un poș pentru a decora tortul cu crema de ciocolată.

Cum se serveste tort de ciocolata cu visine 

Vom lăsa tortul de ciocolată cu vișine pentru trei sau patru ore la rece înainte să îl servim, astfel, se vor întrepătrunde aromele ingredientelor folosite și tortul nostru va deveni foarte aromat și savuros! Este una dintre cele mai deosebite rețete de tort pe care le-am pregătit, gustul intens al ciocolatei complementându-se perfect cu cel dulce acrișor al vișinelor!

Lasă un comentariu