Tochitura de porc moldoveneasca – mancaruri romanesti, reteta traditionala

Tochitura de porc, un preparat pe care bunica mea mereu îl pregătea în preajma Crăciunului, când bunicii aveau din plin carne proaspătă de porc! În viața mea de gospodină și de bucătar am întâlnit nenumărate variații ale acestei rețete, însă, cumva tot a bunicii este cea mai savuroasă!

Dânsa alegea mereu bucățile de carne în așa fel încât să aibă o cantitate potrivită de carne și de grăsime, să nu fie carnea nici prea uscată și nici prea grasă tochitura! Și cât de gustoasă era și cu câtă poftă o serveam la masă, alături de mămăliguță și usturoi!

Dar cel mai bine vă las chiar pe dumneavoastră să vă convingeți singuri! Vă voi prezenta în continuare rețeta simplă a bunicii de tochitură de porc, pas cu pas, pentru ca și dumneavoastră să vă puteți bucura de această rețetă împreună cu familia dumneavoastră!

Ingrediente tochitura de porc 

Ingrediente tochitura de porc

Pentru a pregăti această rețetă, veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • Aproximativ un kilogram și jumătate de carne de porc (cu suficientă grăsime)
  • linguriță de sare
  • jumătate de linguriță de piper negru măcinat
  • frunză de dafin
  • Patru căței de usturoi
  • ceapă albă de dimesniune medie
  • linguriță de boia de ardei

Timp de pregătire: 30 de minute

Timp de gătire: o oră

Timp total: 1 oră 30

Porții: 5-6 portii

Cum se face tochitura de porc – Mod de preparare 

Cum se face tochitura de porc - Mod de preparare

Vom începe prin a porționa bucățile de carne de porc, astfel încât să obținem niște cuburi mai mari, care să fie ușor de servit. Vom avea nevoie fie de un ceaun, fie de o tigaie mai adâncă în care vom găti aceste bucăți de carne, adăugând pe rând și sarea, piperul măcinat și foaia de dafin, pe care o vom rupe în bucățele cât mai mici.

Vom acoperi tigaia sau ceaunul cu un capac și vom porni aragazul la foc mediu. După aproximativ un sfer de oră vom observa cum carnea de porc va începe să își schimbe culoarea și să își lase zeamă. Vom amesteca viguros toată carnea și vom acoperi din nou preparatul cu capacul, lăsând amestecul la fiert la foc mediu.

Vom lăsa capacul deasupra tigăii până când carnea de porc va deveni fragedă și suculentă, acestul lucru fiind în strânsă legătură cu calitatea cărnii și vârsta acesteia. Când carnea îndeplinește aceste condiții, vom lua capacul de pe tigaie și vom mări focul aragazului. Dacă vi se pare că amestecul a scăzut, dar carnea nu este încă gata, puteți adăuga puțină apă caldă în tigaie.

Vom amesteca din când în când în carnea de porc ca să nu se lipească și să ne asigurăm că se va rumeni uniform pe toate părțile. Când vedeți că bucățelele de carne au început să se rumenească, vom adăuga și ceapa și usturoiul tocate mărunt în tigaie.

Dacă doriți, acum este mometul să adăugați și puțin boia de ardei dulce sau iute, după preferințele dumneavoastră. Vom mai lăsa preparatul la focul aragazului încă un sfert de oră, la foc mic, timp în care vom mai amesteca periodic.

Este important să nu gătim prea mult timp carnea, deoarece aceasta se va usca mult prea mult și va deveni greu de servit. După cele 15 minute, tochitura noastră de porc este gata!

Poftă bună!

Cum se serveste tochitura de porc 

Cum se serveste tochitura de porc

Bunica mea nu adăuga numai carne în tochitura pe care o pregătea, ei îi plăcea să adauge și ficat, plămân, puțină slănină cu carne și un pic de sos de roșii pe care îl făcea chiar dânsa! Dacă preferați acest tip de tochitură puteți să adăugați aceste ingrediente fără probleme în rețeta pe care am descris-o mai sus, însă la mine în familie am observat că nu prea se consumă.

Noi servim tochitura imediat cum e gata! De obicei, o prepar ultima, mai întâi mă ocup de garnitură. Fie că e vorba de legume gătite la cuptor, de piure de cartofi, de orez fiert cu puțină sare sau de altă garnitură, tochitura de porc servită fierbinte este perfectă de fiecare dată!

Cel mai simplu de servit este alături de o mămăligă pe care o pregătim rapid cât tochitura noastră încă fierbe și alături de murăturile puse pentru iarnă, fie că este vorba de gogoșari, castraveți sau conopidă! Este delicioasă, savuroasă, carnea este moale și fragedă, iar toți mofturoșii sunt, în final, mulțumiți!

Sper că v-a făcut plăcere să pregătiți această rețetă de tochitură de porc alături de mine și sper că vă veți întoarce la ea ori de câte ori veți dori să pregătiți acest fel de mâncare delicios!

Lasă un comentariu