Tocana de legume pentru iarna – reteta cu orez, bulion si ciuperci, la borcan

Știam că se apropie toamna când mama mea pregătea tocana de legume cu orez pentru iarnă. Tocana dânsei a fost întotdeauna unul dintre cele mai căutate preparate ale ei, așa de gustoasă îi ieșea de fiecare dată! Este o rețetă care presupunea călirea legumelor în ulei de gătit și care, trebuie să recunoaștem, ne duce puțin cu gândul la zacusca clasică de vinete.

Contează enorm mixul de legume pe care îl veți folosi pentru acest preparat. Ceapa, roșiile, ardeii capia, morcovii sunt printre legumele care nu trebuie să lipsească din acest preparat, fiind cele care îi dau gustul dulceag, specific tocăniței de legume. Este perfectă pentru zilele de post, dar și pentru zilele când nu avem timp să gătim feluri de mâncare complexe și ne dorim ceva rapid, dar delicios.

Pe lângă legume, această tocăniță conține și orez pe care îl vom adăuga atunci când legumele vor fi aproape gata. Dacă nu vă place orezul, puteți să omiteți această etapă fără nicio problemă. Tocana de legume este o conservă de iarnă destul de permisivă, puteți adăuga boia de ardei iute dacă vă plac mâncărurile mai picante, ciuperci, sau orice alte legume doriți să adăugați.

Ultimul pas în procesul de gătire va fi sterilizarea borcanelor. Însă haideți să începem pas cu pas să pregătim tocana de legume pentru iarnă, să vedeți cât de ușor se face!

Ingrediente tocana de legume pentru iarna 

Pentru a pregăti aceasta rețetă veți avea nevoie de:

  • Aproximativ 700 de grame de ceapă
  • Un kilogram de roșii 
  • 300 de ml de suc de roșii sau bulion de casă
  • jumătate de kilogram de ardei capia
  • jumătate de kilogram de vinete
  • jumătate de kilogram de morcov
  • 250 de grame de dovlecel
  • 200 de grame de țelină
  • 16 grame de sare
  • 300 de ml de ulei de floarea soarelui
  • 120 de grame de orez
  • 100 de ml de apă
  • Oregano
  • Zahăr
  • Piper – măcinat și boabe

Timp de pregătire: 10 minute

Timp de gătire: o oră

Timp total: o oră și 10 minute

Porții: 5 borcane

Cum se face tocana de legume pentru iarna – Mod de preparare 

Alegerea legumelor si zarzavaturilor pentru tocana de legume 

Vom începe prin a spăla legumele pe care le-am ales pentru a le adăuga în această tocană pentru iarnă. Așa cum am menționat, sunt nelipsite ceapa, ardeiul capia, morcovul și roșiile pentru că acestea sunt cele care dau gustul specific, dulceag, al tocanei noastre.

După ce am spălat și curățat toate legumele, ne vom ocupa de secționarea acestora. Ceapa am tăiat-o în solzișori de dimensiuni potrivite, morcovul a fost dat prin răzătoare, la fel și țelina. Ardeii i-am curățat de semințe și i-am tăiat în fâșii, roșiile (fără coajă), dovleceii și vinetele au fost tăiate în cubulețe de dimensiuni potrivite, astfel încât să nu se topească atunci când vor fi fierte.

Vom adăuga puțină sare peste vinete și le vom lăsa la scurs timp de 20 de minute. În acest timp, noi ne vom ocupa de fierberea orezului, după ce îl vom trece prin câteva ape reci. În tocana de legume, orezul se adaugă deja fiert pentru consistența sa, nu ne dorim să absoarbă din sosul tocăniței pe care o pregătim.

Fierberea tocanei de legume 

Vom începe prin a pune uleiul la încins într-o oală destul de mare încât să poată fi puse toate legumele pe care le-am enumerat mai sus. Vinetele și dovlecii se călesc separat.

Când s-a încins uleiul, vom începe prin a căli ceapa până când devine translucidă. Apoi, vom turna cei 100 de ml de apă și o vom lăsa să se gătească la foc mic. Urmează să adăugăm morcovul ras și ardeii pe care i-am tăiat fâșiuțe subțiri și să le lăsăm timp de cinci minute, amestecând constant în preparat.

Apoi, vom adăuga și țelina și vom omogeniza totul. Vom pune capacul, acoperind oala și vom lăsa totul să fiarbă timp de cinci minute. Este foarte importantă ordinea în care adăugați legumele deoarece unele se gătesc mai repede decât celelalte, fiind mult mai fragede, iar dacă sunt adăugate prea devreme se vor transforma în terci, pierzându-și forma și aroma.

După ce au trecut cele cinci minute de gătire, este momentul să adăugăm cuburile de roșii împreună cu sucul de roșii. Puteți folosi și bulion de casă în locul sucului de roșii. Vom începe și să asezonăm tocănița, adăugând o lingură de zahăr, una de oregano, puțină sare și piper măcinat după preferințele dumneavoastră.

Vom pune din nou capacul peste oala  și vom seta focul aragazului spre mediu timp de un sfert de oră. 

În timpul acesta, noi ne vom ocupa de călirea vinetelor și a dovleceilor. Eu nu am adăugat ciuperci, însă dacă vă plac, acum este momentul să le adăugați și pe acestea.  Clătim vinetele sub jet de apă rece ca să le spălăm de sare, le vom șterge ușor cu un șervețel de bucătărie și le vom sota apoi într-o altă cratiță.

Când vinetele par a fi aproape gata, vom adăuga și dovleceii, sotând tot amestecul timp de încă trei minute.  După ce vor fi gata, le vom adăuga peste celelalte legume, alături de o linguriță de piper boabe.

Vom amesteca puțin și vom lăsa toată compoziția la fiert timp de încă un sfert de oră la foc mediu. Dacă vi se pare că nu lichidul s-a evaporat, puteți să mai adăugați puțină apă.

Pregatirea borcanelor pentru tocana de legume   

După ce au trecut cele 15 minute, este timpul să luăm tocana de legume de pe foc și să adăugăm și orezul rece, pe care l-am fiert separat. Vom amesteca astfel încât să omogenizăm compoziția și acum este momentul în care vom pune această tocană în borcane.

Vă recomand să folosiți borcane sterilizate corespunzător cu capace noi. Dacă refolosiți capacele, atunci este bine să le sterilizați și pe acestea. Vom pune tocana de legume în borcane și vom turna uleiul rămas în oală peste legume, astfel încât să formeze un strat protector care să le ajute să se păstreze mai bine.

Urmează apoi să pune capacele deasupra borcanelor, să le strângem bine și să le sterilizăm la bain-marie. Oala în care vor fi așezate borcanele în vederea sterilizării va fi obligatoriul mai înaltă decât acestea, iar la baza acestuia se va așeza un prosop. Se pun borcanele, se adaugă apă cât să acopere borcanele, apoi se pune un prosop deasupra lor și le veți lăsa încă 45 de minute pe focul aragazului din momentul în care apa va începe să fiarbă.

Apoi, se vor scoate borcanele și se vor lăsa la răcit, urmând să fie depozitate în cămară sau într-un loc întunecos și răcoros. Rezistă foarte bine chiar și un an!

Tocana noastră de legume pentru iarnă este acum gata!

Cum se serveste tocana de legume pentru iarna 

Câtă bucurie îmi aduce în suflet faptul că știu că în zilele de post pot să mă duc liniștită în cămară și să aduc tocana de legume, pe care trebuie doar să o încălzesc și e gata de servire! O servim alături de mămăligă fierbinte și murături! Gustul ei este senzațional!

Sper că v-a făcut plăcere să pregătiți această rețetă alături de mine și sper că vă veți întoarce la ea ori de câte ori veți dori să o pregătiți din nou! Spor la gătit!

Lasă un comentariu