Tiramisu cu fructe de padure – reteta, ingrediente, mod de preparare 2021

Elegant, ușor de pregătit și cu un gust intens și o textură savuroasă, tiramisul este desertul la care apelez de fiecare dată când am invitați, mai ales pe timp de vară, fiind extrem de răcoritor servit rece.

Există multe adaptări a rețetei de tiramisu, însă preferata mea este rețeta de tiramisu cu fructe, pentru că îi complementează perfect gustul ușor vanilat. Acum ceva timp, mă puteam bucura de prăjitura aceasta doar în sezonul fructelor, însă în prezent pot să o fac oricând, indiferent de anotimp, folosind fructe congelate. Prăjitura va avea același gust delicios!

În continuare, vă voi prezenta rețeta mea de tiramisu cu fructe, pas cu pas pentru ca și dumneavoastră împreună cu familia dumneavoastră să vă puteți bucura de acest desert delicios!

Ingrediente tiramisu cu fructe 

Ingrediente tiramisu cu fructe

Ingredientele de care veți avea nevoie pentru această rețetă fac parte din categoria ingredientelor pe care le veți regăsi cu ușurință la orice magazin apropierea dumneavoastră și care nu necesită o atenție specială atunci când le veți manevra. Veți avea nevoie de:

Pentru crema de mascarpone cu friscă:

 • 500 de grame de mascarpone
 • 250 ml de smântână lichidă pentru frișcă
 • 20 ml de whiski burbon
 • 150 grame zahăr pudră

Pentru tiramisu:

 • 400 de grame (jumătate de pachet) de pișcoturi
 • Pentru sosul de fructe:
 • 500 de grame de fructe de pădure
 • 30 grame de zahăr
 • 100 ml apă

Pentru decorarea tiramisului

 • 150 de grame fructe de pădure
 • 2 sau 3 frunze de mentă

Timp de pregătire: 20 de minute

Timp de gătire: 10 minute

Timp total: 30 minute

Porții: 8 porții

Cum se face tiramisu cu fructe – Mod de preparare

Cum se face tiramisu cu fructe - Mod de preparare

Vom începe prin a pregăti crema de mascarpone prin mixarea mascarponelui împreună cu zahărul pudră la viteză medie într-un recipient până la obținerea unei compoziții cremoase. Va fi nevoie să mixăm până la încorporarea completă a zahărului. 

Apoi, vom adăuga whisky și vom amesteca pentru a-l îngloba în compoziție. Nu este neapărată nevoie să adăugați acest ingredient, însă eu prefer să îl adaug pentru gustul său vanilat. După ce am încorporat și whisky-ul, vom lua smântâna pentru frișcă de la frigider și o vom mixa până când va deveni aerată și spumoasă.

Vom începe să amestecăm frișca cu mascarponele cu ajutorul unei spatule de lemn și vom amesteca viguros până când vom obține o cremă aerată, pufoasă și vaniliată. Nu folosiți mixerul deoarece este mult prea dur și nu veți obține o cremă cu textură la fel aerată cum ați obține amestecând cu spatula.

Tort tiramisu cu fructe

Vom trece apoi la pregătirea sosului de fructe de pădure. Vom pregăti o oală pe care o vom pune pe aragaz la foc mediu în care vom adăuga și fructele congelate, amestecând viguros ca să nu se lipească. Când încep să se dezghețe vom adăuga și zahărul, continuând să amestecăm.

Vom lăsa această compoziție la foc până când încep să se înmoaie și să formeze și sosul. Le scurgem de sos cu ajutorul unei strecurători și peste sosul obținut adăugăm apa pentru a obține siropul pe care îl vom folosi pentru a înmuia pișcoturile.

Fructele de pădure pe care le-am strecurat de sos le vom folosi ca umplutură, pe care o vom pune între straturile acestui desert.

Următorul pas este de a pune cap la cap toate componentele acestei prăjituri. Prima dată vom înmuia fiecare pișcot în sosul de fructe preparat anterior și îl vom pune pe un platou. Vom distibui apoi cremă pe deasupra acestor pișcoturi însiropate. De data aceasta, voi opta pentru prepararea unui tiramisul în trei straturi, deci împărțim crema în trei.

Peste crema de mascarpone vom pune fructele, apoi adăugând un alt strat de pișcoturi însiropate și repetând procesul. Trebuie să obținem trei staturi de cremă de mascarpone și trei straturi de pișcoturi.

Ultimul strat de mascarpone este cel care va fi la suprafața prăjiturii, deci va servi și ca strat decorativ. Peste acesta nu vom pune fructe gătite, ci vom încerca să pune fructe proaspete, într-un mod plăcut ochiului. Puteți să vă folosiți și de două sau trei frunze de mentă ca element de ornare, deoarece aduc un aspect mult mai proaspăt prăjiturii dumneavoastre!

Tiramisul cu fructe este acum gata! Recomandăm totuși să nu îl serviți imediat după ce l-ați preparat, ci să-l lăsați la frigider câteva ore pentru un plus de savoare și gust. Ingredientele se vor întrepătrunde mai bine astfel și prăjitura va fi, în final, un succes!

Cum se servește tiramisu cu fructe 

Cum se servește tiramisu cu fructe

Aceasta a fost rețeta explicată pas cu pas pentru tiramisu cu fructe de pădure. Unul dintre lucrurile care mie personal îmi plac legat de această prăjitură este că nu conține deloc ouă crude care fac ca prăjiturile să se altereze mult mai repede.

Un alt aspect ar fi faptul că nu necesită deloc gătire la cuptorul termic sau coacere, ceea ce pentru mine ca bucătar este un mare plus, deoarece pot găti felul principal la cuptor, de exemplu carne cu legume la cuptor,  în timp ce pregătesc și desertul. 

Ca mod de servire, familiei mele îi place să servească aceasta prăjitură cu afine, zmeură, mure și căpșune. Am văzut multă lume adăugând tot felul de fructe după preferințele fiecăruia, însă nouă ne place să utilizăm acest mix atunci când pregătim tiramisu cu fructe.

De asemenea, tiramisu cu fructe este prăjitura perfectă care să acompanieze cafeaua de dimineață sau desertul perfect în dupa amiezile leneșe de dumnică. Puteți folosi în loc de sirop de fructe chiar cafea pentru a însiropa pișcoturile necesare pregătirii acestei prăjituri, însă acest lucru rămâne la latitudinea dumneavoastră, fiind strict o problemă de preferințe.

Tiramisu cu fructe este pentru mine desertul salvator atunci când trebuie să primesc oaspeți într-un timp foarte scurt ce nu îmi permite să pregătesc alte deserturi mai complicate. Mereu rămân plăcut surprinși de gustul acestui desert minunat și de aspectul său, fiind o prăjitură care arată foarte complex, deși se pregătește destul de repede.

Sper că nu ați întâmpinat dificultăți în pregătirea acestei rețete și sper că și dumneavoastră și oaspeții dumneavoastră v-ați bucurat de savoarea intensă a tiramisului cu fructe la fel de mult ca și noi!

Lasă un comentariu