Terci de ovaz cu lapte – reteta, ingrediente, preparare

Micul dejun este cea mai importantă masă a zilei, alimentele consumate în timpul acestei mese ar trebui în mod ideal să ne furnizeze energie pentru un timp cât mai îndelugat. Acești carbohidrați cu un timp de metabolizare mai lent sunt printre cele mai sănătoase feluri de mâncare pe care le puteți consuma, de aceea astăzi o să vă prezint una dintre rețetele mele favorite pentru un mic dejun sănătos: terciul de ovăz.

Este rețeta perfectă atât pentru vegetarieni, fiind foarte ușor de preparat și cu lapte de migdale, cât și pentru persoanele care au un regim alimentar sărăc în calorii.Zahărul din această rețetă poate fi înlocuit cu diferiți îndulcitori, cum ar xylitol sau stevia, iar rețeta poate fi adaptată pentru a fi potrivită și alimentației mămicilor care alăptează, înlocuindu-se laptele cu apă.

Pentru a suplimenta aportul de vitamine din cadrul mesei de dimineață, puteți combina terciul de ovăz fructe proaspete sau uscate, stafide, migdale, sporindu-i savoarea prin adăugarea unor arome cum ar fi pudra de cacao sau esența de vanilie.

Există mai multe feluri de a pregăti această rețetă, în funcție de preferințele dumneavoastră, puteți prepara terciul fie mai cremos, cu o textură catifelată, sau cu fulgii de ovăz rămânând întregi. Ca să vă bucurați și dumneavoastră de un mic dejun plin de vitamine și nutrienți importanți pentru sănătatea dumneavoastră, haideți să pregătim împreună această rețetă de terci de ovăz. Să începem!

Ingrediente terci de ovaz 

Pentru a pregăti această rețetă de terci de ovăz, vom avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • 100 de grame de fulgi de ovăz
  • 400 de ml de lapte dulce
  • Un praf de sare
  • Scorțișoară
  • 20 de grame de unt
  • lingură de zahăr

Timp de pregătire: 5 minute

Timp de gătire: 30 de minute

Timp total: 35 de minute

Porții: 2 porții

Cum se face un terci de ovaz – Mod de preparare 

Vom începe procesul de pregătire al acestei rețete prin măsurarea cantității corecte de fulgi de ovăz și de lapte. Puteți să măsurați aceste cantități și cu ajutorul unui pahar, adăugând de exemplu un pahar de ovăz la două pahare de lapte dulce. În felul acesta veți obține o variantă cu o textură în care se vor simți mai pregnant fulgii de ovăz.

Există două moduri de a pregăti această rețetă, fie în varianta clasică la tuci, fie cu ajutorul unui aparat de gătit cu funcții multiple. Vom începe cu rețetă clasică:

Pentru aceasta, veți avea nevoie de o cratiță de dimensiuni potrivite în care vom pune laptele la fiert. Cum va începe să clocotească, vom adăuga cantitatea de fulgi de ovăz și vom amesteca, să ne asigurăm că terciul nu se va prinde de pereții cratiței și nu se va arde.

Nu îl lăsăm să fiarbă mult timp, în ur de trei minute. După aceea, vom opri focul aragazului și vom lăsa terciul de ovăz să se odihnească timp de o oră, lăsând cratița acoperită cu un capac. Acest pas este necesar pentru ca fulgii de ovăz să devină mai pufoși.

Vă recomand să îl pregătiți de seară, în felul acesta va avea suficient timp să se umfle, iar dumneavoastră vă puteți bucura de el imediat cum vă treziți.

Dacă nu aveți timp să îl lăsați să se odihnească, puteți să îl fierbeți pentru zece minute ca să se îngroașe. Este bun și așa, însă mie îmi place mai mult în prima variantă, cu fulgii care s-au înmuiat, se disting unul de altul și sunt gustoși și aromați! La urma urmei, este vorba de preferințele fiecăruia, nu-i așa?

Dacă aveți un aparat de gătit cu funcții multiple, atunci acest proces de pregătire al terciului de ovăz este și mai simplu de atât! Vom pune în oala aparatului trei pahar de lapte rece, adăugând apoi fulgii de ovăz și un vârf de cuțit de sare. Vom amesteca puțin ca să omogenizăm îngredientele și vom pune capacul.

Din setările aparatului vom alege modul de gătire stew apoi vom seta timpul de gătire la douăzeci de minute. Partea care îmi place mie cel mai mult la acest aparat este că putem selecta când să înceapă procesul de gătire, lucru pe care l-am și făcut de altfel.

Dimineața, când vom deschide capacul aparatului, veți observa că am obținut un terci de ovăz ceva mai cremos și decât cel gătit la tuci. Această opțiune este minunată mai ales pentru copii mai mici, care au nevoie de preparaate cu o consistență asemănătoare cu cea a laptelui, mai catifelată. Pentru copii, puteți opta în locul zahărului tos, obișnui, la zahărul de trestie mai ușor.

Când este gata, fiecare dintre noi își pregătește terciul după preferințe, fie cu dulceață sau cu fructe, fie cu scorțișoară, adăugând diverse arome și esențe. Cantitatea de zahăr adăugată stă și ea la latitudinea fiecăruia, după preferințele celui care servește terciul de ovăz.

Poftă bună!

Cum se serveste un terci de ovaz 

Vom pune într-o farfuri o porție de ovăz cât este încă fierbinte. Îl lăsăm să se odihnească puțin cât noi vom felia o banană în rondele pe care le vom pune apoi pe deasupra acestui terci de ovăz. Adăugăm și puțină scorțișoară pe deasupra acestuia și iată una dintre modalitățile de servire a terciului de ovăz!

Se poate servi și rece, cu fructe confiate cum ar fi migdalele, stafidele sau chiar bucățile de portocală confiată! Este deosebit de gustos, iar aportul său nutrițional este foarte important pentru organismul nostru. Terciul de ovăz ne asigură un aport de carbohidrați având o eliberare controlată a energiei pe un parcurs de timp mai îndelungat decât alte tipuri de cereale.

Îmi place mult faptul că această rețetă este una foarte ușor de adaptat pentru a se potrivi necesităților fiecărui membru al familiei! Pentru mine, îl pregătesc adăugând stevia și presărând puțină scorțișoară pe deasupra, copiii preferă varianta cu dulceață sau cu fructe proaspete, iar soțului meu îi place să pună stafide în terciul de ovăz! 

Sper că v-a făcut plăcere să pregătiți terci de ovăz alături de mine și sper că vă veți întoarce la această rețetă ori de câte ori veți dori să o pregătiți din nou!

Lasă un comentariu