Tarta cu prune – reteta prajitura cu prune proaspete sau congelate, cu aluat fraged

Iată că a sosit toamna și a venit momentul să culegem roadele livezii noastre. În cămara mea se găsesc tot felul de fructe, mere, pere, gutui și chiar și prune. Acum este momentul să ne punem imaginația la treabă!

Rețeta pe care o să o prezint astăzi este una dintre cele mai simple rețete pe care le puteți pregăti! Este vorba despre delicioasa tartă franțuzească cu prune, o rețetă gândită în așa fel încât orice gospodină să o poată prepara din ingredientele simple pe care le are în bucătăria sa. Tarta cu prune este rețeta salvatoare atunci când micii mei pofticioși cer un desert, pentru că se pregătește rapid și foarte ușor!

Însă haideți să lăsăm vorbăria și să trecem direct la modul de preparare a tartei cu prune! Să începem!

Ingrediente tarta cu prune 

Pentru a pregăti această rețetă de tartă cu prune veți avea nevoie doar de ingrediente simple, pe care probabil le aveți deja în bucătăria dumneavoastră. Iar dacă nu, nu vă faceți griji, cu siguranță le veți găsi la cel mai apropiat magazin alimentar. Veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • Aproximativ 800 de grame de prune proaspete
  • Patru ouă medii
  • 150-175 de grame de zahăr tos
  • sută de grame de făină
  • Un vârf de sare
  • 600 de ml de lapte
  • Două plicușoare de zahăr vanilat
  • 50 de grame de unt

Timp de pregătire: 15 minute

Timp de gătire: 45 de minute

Timp total: o oră

Porții: o tartă

Cum se face tarta cu prune – Mod de preparare 

Această rețetă este una specială și termenul de „tartă” nu i se potrivește în totalitate. Rețeta aceasta corespunde mai mult unei rețete de prune coapte într-o cremă cu consistența asemănătoarei unei creme de vanilie, decât a cele de tartă cu aluat fraged pe care îl întindem și îl coacem în formă, care formează crustă atunci când este copt. De-alungul timpului, rețeta a fost perfecționată, s-au adăugat și ouă, esențe de rom, de vanilie, de portocale, prune, fie ele proaspete sau uscate.

Pregatirea prunelor pentru tarta 

Vom începe prin a spăla prunele sub un jet de apă rece astfel încât să nu se înmoaie. Le vom tăia pe jumătate și le vom scoate sâmburii, cu grijă. 

Apoi, vom avea nevoie de o formă de dimensiuni potrivite în care să coacem tarta noastră. Nu folosiți o formă cu perete detașabil pentru că aluatul va curge. Ungem forma cu cele 50 de grame de unt, într-un strat gros, astfel încât prăjitura noastră să nu se lipească de formă.

Vom pune la preîncălzit cuptorul, la o treaptă medie spre înaltă de temperatură, adică 200 de grade Celsius pentru cuptoarele electrice, având și ventilația pornită. Vom aranja bucățile de prune în forma de copt cu partea plată în jos.

Crema de ouă cu lapte și făină 

Pentru a pregăti crema, vom amesteca ouăle, zahărul, praful de sare și plicușoarele de zahăr vanilat cu ajutorul mixerului. Vom adăuga și făina pe care am cernut-o înainte, pentru a ne asigura că nu formează cocoloașe și că nu adăugăm impurități în compoziție. Continuăm să mixăm până când obținem un amestec omogen pe care îl vom dilua apoi, gradual, adăugând lapte rece.

Compoziția ne duce cu gândul la compoziția unui aluat de clătite, însă consistența sa este mult mai subțire decât acesta. Nu vă faceți griji, așa este normal să fie. Vom turna acest aluat peste prunele pe care le-am așezat în forma unsă cu unt.

Ca să vă fie mai ușor și dumneavoastră, vă recomand să așezați forma în cuptor și să turnați compoziția de aluat direct acolo. Prunele se vor ridica la suprafața aluatului.

Coacere prajitura cu prune fara aluat 

Vom închide ușa cuptorului nostru și vom lăsa prăjitura la copt timp de 20 de minute la treapta de temperatură medie spre înaltă. Adică la 200 de grade Celsius pentru cuptoarele electrice. După ce vor trece cele 20 de minute, vom da temperatura la mediu (170 de grade Celsius) și vom mai lăsa prăjitura la copt pentru încă 25 de minute.

La final, prăjitura cu prune trebuie să fie bine rumenită la suprafață, caramelizată și cu un aspect de sufleu. O să vedeți că va crește în timpul procesului de coacere și se va carameliza frumos. Ce miros aromat mi-a umplut bucătăria!

Cum se serveste tarta cu prune 

Când va fi gata, o vom scoate de la cuptor și o vom lăsa să ajungă la temperatura camerei înainte de a o servi. Vă recomand să o lăsați peste noapte la frigider înainte de a o consuma, ca să se lege bine compoziția cremei. Dacă ați uns bine cu unt forma în care ați copt prăjitura, o să vedeți că feliile se vor scoate destul de ușor cu ajutorul unei spatule.

Odată ce s-a răcit, vom scoate prăjitura de la frigider și o vom pudra cu zahăr pudră vanilat, pentru a-i conferi un aspect deosebit. Prunele s-au copt foarte bine, sunt moi, iar gustul acestora dulce acrișor se complementează minunat cu aroma și cu textura catifelată a cremei! Ce savoare!

În funcție de cât de coapte sunt prunele pe care le veți folosi, de cât de acre sau de dulci sunt, puteți fie să suplimentați cantitatea de zahăr pe care o veți folosi, fie să adăugați mai puțin zahăr. Prunele pe care le-am folosit eu au fost cam acre, așa că a fost nevoie să pun mai mult zahăr pentru a pregăti această prăjitură. În final, gustul s-a echilibrat și am obținut contrastul dulce-acrișor pe care îl căutam.

Această rețetă de tartă de prune este deosebită deoarece consistența aluatului pregătit aduce mai mult cu cea a unei creme, decât cu cea a unui aluat! Este delicioasă și nu foarte multă lume o pregătește, deși ingredientele necesare pentru această rețetă sunt foarte accesibile și ușor de găsit!

Sper că v-a făcut plăcere să pregătiți această tartă cu prune alături de mine și sper că vă veți întoarce la această rețetă ori de câte ori vă va fi poftă de o prăjitură rapidă, simplă și deosebită! Spor la gătit!

Lasă un comentariu