Supa crema de legume – reteta cu smantana, sau de post cu crutoane

Supa cremă de legume este una dintre cele mai gustoase, sănătoase și ușor de făcut rețetă pe care o veți găti vreodată. Aruncați câteva legume într-o oală, adăugați condimente apoi le dați prin blender și, voila, aveți o mâncare rapidă și foarte delicioasă.

Partea cea mai bună la o supă cremă este că nu prea aveți cum să dă dați greș. Alegeți legumele dumneavoastră preferate, iar din punct de vedere al condimentelor, puteți să încercați o mulțime de arome și de ierburi. 

Supa cremă de adaptează după gustul și preferințele fiecăruia. Poți să o faci de post, poți să faci o supă cremă în care să adaugi carne sau să faci supe creme reci, ce nu necesită tratare termică. 

Noi venim cu o propunere de supă cremă de legume clasică, însă foarte gustoasă. Vreți să știți cum se prepară? 

Ingrediente supa crema de legume

  • 4 morcovi
  • 1 păstârnac
  • 1 rădăcină de pătrunjel
  • 1 cartof
  • 1 bucată de cartof dulce
  • 1 ceapă
  • 1 roșie
  • 100 ml smântână de gătit (dacă vreți să o faceți de post, eliminați smântâna din rețetă)
  • Sare
  • Piper
  • 1 lingură de ulei
  • Cimbru
  • 2-3 căței de usturoi
  • 1 foaie de dafin

Timp de preparare: 20 de minute

Timp de gătire: 40 de minute

Timp total: 1 oră

Porții: 4-6 porții

Cum se face supa crema de legume – Mod de preparare

Pregatirea legumelor pentru supa crema

Noi am propus câteva legume, însă dumneavoastră puteți să mai adăugați și altele sau, dimpotrivă, puteți să mai scoateți din ele. Acestea trebuie curățate de coajă, spălate și tăiate cubulețe. 

Dacă le veți lăsa în bucăți mai mari, acestea vor fierbe mai greu, iar la mărunțit va fi mai dificil. Cu cât sunt mai mici bucățile de legume, cu atât timpul de fierbere se va micșora. 

Într-o cratiță încăpătoare puneți legumele tăiate și turnați peste 1 litru de apă, sare, piper, cimbru și foaia de dafin. Oala o veți pune la fiert la foc mediu.

După aproximativ 20 de minute, legumele ar trebui să fie fierte, însă puteți verifica acest lucru cu o furculiță. În cratiță trebuie să rămână suficient lichid pentru ca supa cremă să capete consistența potrivită. 

Pisarea ingredientelor pentru supa crema de legume

Pisarea ingredientelor se poate face folosind un mixer vertical, un blender sau orice alt aparat de pasat. Legumele trebuie zdrobite până când obțineți o pastă fină, fără bucățele mici printre. La final se adaugă smântâna de gătit și potriviți totul cu sare și piper dacă mai este nevoie. 

În cazul în care supa cremă are bucăți care au rămas nepisate, puteți să folosiți o sită fină să scăpați de ele. 

Pregatirea crutoanelor pentru supa crema de legume

Dacă doriți să pregătiți crutoane de casă pentru supa cremă, acestea au un timp de gătire de 10 minute, iar gustul este delicios. O să aveți nevoie de:

  • 150 de grame de pâine;
  • 25 de grame de unt;
  • Sare;
  • Un cățel de usturoi.

Tăiați pâinea în cubulețe potrivit de mari, important este ca laturile să fie cât de cât egale. Alegeți orice pâine doriți, însă recomandăm o pâine de calitate.

Topiți untul într-o tigaie, adăugați usturoiul zdrobit și lăsați-l 2-3 minute să se rumenească. Acesta trebuie scos deoarece vrem să avem doar gust de usturoi, nu și bucăți din acesta. Adăugați peste unt sare, apoi puneți bucățile de pâine. Puteți să adăugați și alte ierburi aromatice, după gust.

Amestecați bine pâinea și lăsați-o la rumenit maxim 30 de secunde, după care amestecați din nou. Focul trebuie să fie mic, iar când considerați că au o culoare potrivit de rumenă, scoateți crutoanele din tigaie. 

Decorarea supei creme de legume

Puteți să decorați suma cremă cu porumb copt, cu microplante (lăstari de mazăre, de sfeclă) sau cu pătrunjel tocat. Orice ați alege, să nu uitați de crutoanele aromate. Acestea vor ta textură supei cremă, dar și un plus de savoare. 

Tot pentru decor mai puteți opta și pentru puțin ulei de măsline, picurând ici-acolo, astfel încât să realizați niște bulinuțe. Apoi, turnați alte câteva picături de smântână de gătit. 

Ideea este că vă puteți juca destul de mult la decor. Lăsați-vă imaginația și creativitatea să se desfășoare, puneți culoare și forme, iar rezultatul va fi cu siguranță atât pe placul dumneavoastră, cât și pe placul celorlalți.

Cum se serveste supa crema de legume

Supa cremă se servește caldă, alături de crutoane, felii de pâine prăjită sau porumb crocant. Puteți adăuga și câteva felii rumenite de morcov sau cartof pentru a da un plus de textură. 

Lasă un comentariu