Supa crema de dovleac – reteta simpla de post cu dovlecei, zucchini

Supa cremă este un deliciu de origine franțuzească pe care familia mea pur și simplu o adoră! Textura cremoasă a supei se completează perfect cu bucățele crocante de pâine, stropite cu ulei de măsline și apoi coapte cu usturoi și oregano!

Această supă am întâlnit-o prima dată la un restaurant, în ieșirile noastre de familie. Mi-a plăcut atât de mult încât mi-am zis că trebuie să o pregătesc și eu, la mine în bucătărie! După câteva încercări îndrăznețe, am descoperit până la urmă rețeta perfectă.

De aceea, astăzi, vom pregăti împreună supa cremă de dovlecei, o supă ușoară și savuroasă, cu o rețetă simplă și foarte ușor de pregătit! 

Ingrediente supa crema de dovlecei

Pentru a pregăti această  rețetă de supă cremă de dovlecei, veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • Un dovlecel mare
  • Două cepe
  • Un cartof mediu
  • Doi căței de usturoi
  • Tije de țelină
  • Pătrunjel proaspăt
  • Foi de dafin
  • lingură ulei de floarea soarelui
  • 30g unt cu cel puțin 80% grăsime
  • jumătate de litru de supă de pui
  • Sare
  • Piper

Opțional:

  • Smântână
  • Flori de dovlecei
  • Un ou
  • Făină

Timp de pregătire: 10 minute

Timp de gătire: 15 minute

Timp total: 25 de minute

Porții: 4 porții

Cum se face supa crema de dovlecei – Mod de preparare 

Vom începe prin a spăla dovlecelul cu ajutorul unui burete aspru cu care vom curăța coaja de pământ sau impurități. Nu este necesar să curățăm de coajă dovlecelul, deoarece și aceasta îi va conferi supei o culoare deosebită, contribuind și la consistența supei pe care o pregătim. Vom tăia dovlecelul pe jumătate și îl vom curăța de miez și de semințe cu o lingură.

Urmează apoi să tăiem cele două jumătăți în cubulețe, ca să fiarbă mai repede. Vom proceda în mod similar și în ceea ce privește curățarea cartofului, însă acestuia îi vom îndepărta coaja, apoi îl vom tăia în cubulețe, de asemenea. Ceapa și țelina vor fi curățate și apoi tocate mărunt, în solzișori, în timp ce usturoiul va fi mărunțit prin zdrobire.

Următorul pas este să ne ocupăm de călirea legumelor. Vom avea nevoie de o cratiță de dimensiuni potrivite în care vom pune uleiul la încins. Când acesta va atinge temperatura dorită, se va adăuga untul, apoi ceapa tocată solzișori, tijele de țelină și usturoiul, peste care vom presăra puțină sare.

Legumele se vor căli până când vor căpăta un aspect translucid. În acel moment, adăugăm și cubulețele de cartof. Le vom lăsa la călit timp de două sau trei minute, urmând apoi să adăugăm cubulețele de dovlecel și să dăm focul aragazului la treapta mare. 

Vom amesteca constant, în așa fel încât să nu se lipească legumele și să nu se ardă. Când dovleceii au mai scăzut, este momentul să adăugăm supa de pui și o foaie uscată de dafin. Vom acoperi cratița cu un capac și vom lăsa la fiert tot amestecul până când se întrepătrund și dovleceii și cartofii.

Când ne apropiem de final, vom adăuga și pătrunjelul. Nu este necesar să îl tocați, doar să vă asigurați că a fost spălat bine cu un jet de apă rece. Scoateți foaia de dafin din supa pe care ați obținut-o.

Vom opri focul aragazului și, cu ajutorul blenderului vertical, vom mixa în supă până când vom obține un amestec omogen, cremos, fără bucăți solide. Puteți strecura supa cremă de dovlecel pentru a vă asigura că obțineți cea mai cremoasă supă și să îndepărtați orice fel de fibre sau bucăți rămase. 

Vom asezona acum supa, adăugând sare și piper după preferințele noastre. Dacă doriți, tot acum puteți adăuga și puțină smântână în supa cremă de dovlecel, în special dacă ați folosit apă în loc de supa concentrată de pui.

Știu că de obicei servim această supă cu crutoane pe care le pregătim tăind cubulețe de pâine pe care le stropim cu puțin ulei de măsline și le adăugăm usturoi granulat și oregano. Sunt delicioase, crocante și se potrivest de minune cu consistența catifelată a supei cremă de dovlecel, însă de data aceasta am optat pentru ceva mai deosebit: florile de dovlecel pane.

Să vedeți ce ușor de pregătit sunt aceste flori de dovlecel pane! Le spălăm bine de praf și de impurități și le lăsăm la scurs pe șervețele absorbante de bucătărie. Vom sparge un ou într-un vas de dimensiuni potrivite, vom asezona cu sare și piper și vom adăuga și o lingură de făină.

Completăm cu apă până când obținem un aluat de consistența celui de clătite. Vom avea nevoie de o tigaie antiaderentă cu ulei, vom trece florile de dovlecel prin aluatul preparat și le vom prăji până când devin rumene și aurii.

Le vom lăsa la scurs pe șervețele absorbante de bucătărie, ca să înlăturăm excesul de ulei. Le vom folosi ca garnitură la servirea supei cremă de dovlecel, punându-le deasupra acesteia.

Cum se serveste supa crema de dovlecei 

Supa cremă de dovlecei este gata! O servim fierbinte, fie alături de crutoane de pâine cu usturoi și oregano, cu pâine proaspătă sau sau chiar cu legume la cuptor. Așa cum am văzut, este delicioasă servită alături de flori de dovlecel pane, crocante, cu gust dulceag, asemănător cu cel al dovleceilor pane.

Puteți să pregătiți carne afumată de porc rumenită la tigaie pe care să o tăiați apoi în cubulețe și să le adăugați în supa cremă de dovlecel. De asemenea, parmezanul ras pe deasupra acestei supe se potrivește de minune cu savoarea și aroma acesteia!

Dacă folosiți apă în locul supei concentrată de pui, atunci puteți adăuga în supă de dovlecei și smântână, pentru un plus de savoare și aromă. Vă recomand, totuși, să folosiți supă de pui, toată aroma supei noastre cremă de dovlecei se datorează acestui ingredient special.

Sper că v-a făcut plăcere să pregătiți supa cremă de dovlecei alături de mine și sper că vă veți întoarce la această rețetă ori de câte ori veți dori să o pregătiți din nou! Este o supă catifelată, cremoasă, foarte ușor de servit cu care, cu siguranță, vă veți impresiona familia și invitații! Spor la gătit!

Lasă un comentariu