Stiuca umpluta la cuptor – reteta, ingrediente, preparare

Știați că toți pescarii râvnesc să prindă cel puțin o dată o știucă? Aceasta este foarte răspândită în Delta Dunării și poate avea chiar și 1 metru lungime și 25 de kilograme. 

Indiferent că ați pescuit o știucă sau ați cumpărat-o de la pescărie, avem pentru dumneavoastră o rețetă de știucă umplută, o rețetă veche, care o să vă bucure papilele gustative. Aceasta este demnă de un festin regal deoarece, pe lângă gustul demențial pe care îl are, arată și foarte bine, impunător chiar. 

Această rețetă dobrogeană este de o savoare aparte, știuca umplută fiind servită în casele boierilor. Dacă vreți să știți cum se prepară această rețetă, ce ingrediente vă trebuie pentru a da un gust aparte peștelui și cum se servește, citiți în continuare acest articol. 

Ingrediente știuca umpluta

Pentru această rețetă alegeți cele mai frumoase și proaspete:

 • 2 știuci de aproximativ 2,5 kilograme;
 • Carnea tocată a celor două știuci;
 • 1 morcov ras;
 • 2 cepe tăiate cuburi;
 • 1 ou;
 • 50 de grame de miez de nucă sau o felie de pâine albă;
 • Mărar;
 • Pătrunjel;
 • Ulei;
 • Un morcov și o ceapă tăiate rondele;
 • Sare;
 • Piper;
 • Apă;
 • 50 de miligrame de vin alb.

Timp de pregătire: 20 de minute

Timp de gătire: 25 de minute

Timp total: 45 de minute

Porții: 6 porții

Cum se face stiuca umpluta – Mod de preparare

În primul rând trebuie să curățați bine știuca, astfel încât să fie pregătită pentru umplut. Curățați știuca de solzi și faceți-i o tăietură mică pe burtă pentru a-i scoate intestinele. La șina spinării i se face din nou altă tăietură apoi trebuie să îi întoarceți capul pentru a i se rupe șira spinării. 

Se mai taie puțin pentru a i se desprinde șira spinării, însă trebuie să fiți atenți pentru a nu tăia și din piele. Următorul pas este să luați un cuțit cu lama scurtă, bine ascuțit și să începeți să tăiați carnea pe lângă piele. Din nou, atenție mare pentru a nu tăia din piele deoarece umplutura trebuie să stea în pește, iar dacă pielea este tăiată, acest lucru nu va mai putea fi posibil. 

Șira spinării se poate trage cu mâna de pe piele, iar unde sunt înotătoarele, tăiați pe lângă piele, iar apoi, trageți din nou de carne. Folosind această metodă veți obține o știucă cu cap, fără oase și gata de umplut.

Urmează pasul cel mai simplu: pregătirea umpluturii. Carnea pe care tocmai ați scos-o din știucă trebuie tocată fie cu mașina de tocat, fie cu un cuțit sau cu satârul. Este o carne atât de fină, încât se toacă foarte ușor. 

Într-un bol adăugați carnea tocată, ceapa tăiată cuburi, morcovul ras, nuca, oul și verdeața. Condimentați totul cu sare și piper, după gust. Dacă doriți, adăugați și un cățel de usturoi sau usturoi pudră. 

Amestecați bine, până ajungeți la o consistență omogenă și uniformă. Pe rând, umpleți știucile cu acest amestec și distribuiți-l uniform, fără să fie goluri de aer. Știuca nu trebuie să pocnească, dar trebuie să fie umplută suficient de mult. 

După ce le-ați umplut, urmează coaserea acestora. Coaseți știucile cu înțepături dese, pe ambele părți, ca să nu pocnească în timpul coacerii. 

Așezați știucile în tavă și băgați-le la cuptor. Pe lângă știuci așezați morcovul tăiat rondele și ceapa tăiată solzi. Puteți adăuga și alte legume, după preferințe. Recomandăm câțiva cartofi mici pe care să-i folosiți ca garnitură. 

Nu uitați să stropiți știucile cu ulei! În tavă puneți puțină apă rece, astfel încât să nu se lipească de tavă. Tava cu știuci trebuie acoperită cu folie de aluminiu și dată la cuptor 200-220 de grade Celsius, foc mediu spre mare. 

Ar fi bine să verificați peștele după 20 de minute. Să nu credeți că am uitat de vin! După 20 de minute stropiți totul cu vin și mai băgați la cuptor pentru încă 10 minute, însă fără folia de aluminiu. În acest mod peștele și legumele se vor rumeni frumos și vor avea un aspect apetisant.

Și am terminat! Știuca umplută este gata!

Cum se serveste stiuca umpluta 

Știm, știuca la cuptor arată foarte bine! Aceasta trebuie să se răcească, apoi se așază pe un platou frumos. Pentru a-i impresiona pe invitații dumneavoastră sau pe membrii familiei, nu tăiați știuca.

Puneți alături de ea câteva legume din tavă și niște felii de lămâie, plus fire de pătrunjel pentru și mai multă culoare. Știuca umplută se taie felii și se servește cu mujdei și mămăliguță. 

Lasă un comentariu