joi, 6 iulie 2017

Economic

Operatorii din Portul Constanța se unesc pentru a cumpăra acțiuni la compania ce îl administrează
25 aprilie 2014

30 de operatori și agenți din Portul Constanța vor să cumpere acțiuni la Compania Administrația Porturilor Maritime. O spune Niculae Dușu, unul din membrii patronatului interesat de acest lucru. Dușu a menționat că „poate e mai bine” ca autoritățile locale să primească un pachet suplimentar de acțiuni și crede că influența politicului se va diminua cu cât APMC se privatizează mai repede.

Navă de cercetare lansată la apă în Șantierul Naval Galați
25 aprilie 2014

Navele destinate cercetărilor pentru gaze și petrol salvează șantierele navale din România. La Galați, spre exemplu, olandezii au comandat un grup de trei astfel de vase. În plus, de când au trecut la construcția acestui tip de nave, reprezentanții șantierului naval Galați spun că numărul comenzilor a crescut cu 30%.

Țările Arabe ar putea cumpăra apă plată îmbuteliată în... Medgidia
17 aprilie 2014

Apă plată RAJA, cumpărată din magazine și supermarketuri. Acesta este unul dintre proiectele cu care SC RAJA SA vrea să cucerească piața în viitorul apropiat. Și asta nu este tot. Anul viitor, apa de la Medgidia, cea mai bună și de calitate din țară, va ajunge să fie băută de bogații din Țările Arabe.

Elveția vrea introducerea unui salariu minim de 3.300 de euro
15 aprilie 2014

Elvețienii se vor prezenta la referendum pentru a vota crearea unu salariu minim de 4.000 de franci elvețieni pe lună, adică aproximativ 3.300 euro. Astfel, salariul din Elveția va fi mai mare ca cel din Luxemburg, Franța sau Australia.

Profitul reinvestit, neimpozabil
De Antonia Maer 15 aprilie 2014

Veste bună pentru agenții economici. Din luna iulie va intra în vigoare o Ordonanță de Urgență prin care aceștia vor fi scutiți de impozitul pe profit, dacă îl reinvestesc pentru dezvoltarea firmelor lor.

Paștele, sărbătoarea petrecută alături de familie
15 aprilie 2014

Sărbătorile pascale se petrec în familie. Asta arată cel mai recent studiu realizat de Mednet Marketing Research Center. Dacă de Crăciun, Revelion sau 1 Mai, cei mai mulți români preferă vacanțele la munte sau la mare, de Paște, aproximativ 85 la sută dintre conaționali sărbătoresc Învierea acasă, alături de rude și prieteni.

România, furnizor de grâu pentru Egipt
14 aprilie 2014

Egiptul a cumpărat, în această lună, 120.000 de tone de grâu din România, pentru a produce pâine subvenționată.

Plajele din stațiunea Mamaia, scoase la licitație
14 aprilie 2014

Au început licitațiile pentru plaje. Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral este în plin proces de atribuire a sectoarelor de nisip prin licitație publică. Cu atât mai mult cu cât sezonul estival bate la ușă. 30 la sută din suprafața de plajă mai poate fi închiriată de hotelieri, operatorii de plajă sau de agenții economici. Ca în fiecare an, plajele din stațiunea Mamaia au fost cele mai râvnite.

Tarifele de roaming vor fi eliminate în Uniunea Europeană
De Ciprian Paraschivu 3 aprilie 2014

Tarifele de roaming în cadrul UE vor deveni istorie. Din iarna anului viitor vom putea folosi telefonul mobil fără să plătim taxe prestabilite. Totodată vor fi interzise practicile de blocare sau de încetinire a vitezei internetului. Lovitura a fost dată operatorilor de telefonie de Parlamentul Euopean, care a votat, azi, reforma pieței telecomunicațiilor.

Pensiile, plătite anticipat, înainte de Paște
2 aprilie 2014

Veste bună pentru pensionari. Premierul Victor Ponta a anunțat la începutul ședinței de Guvern din această dimineață că pensiile vor fi plătite înainte de Paște.

FMI a aprobat evaluarea acordului preventiv cu România
27 martie 2014

Consiliul Director al Fondului Monetar Internațional a aprobat, ieri, prima și a doua evaluare a acordului preventiv încheiat anul trecut cu România. Astfel, FMI a pus la dispoziția țării noastre două tranșe în valoarea de 436 de milioane de euro. Instituțiile financiare internaționale și Guvernul mizează pe o creștere economică de 2,5% a Produsului Intern Brut în acest an.

SPIT va executa silit aproape 50.000 de persoane
5 martie 2014

Cu dările către stat nu-i de glumit! Aproape 50 de mii de persoane fizice și juridice din Constanța urmează să fie executate silit de Serviciul Public de Impozite și Taxe Constanța pentru că nu și-au achitat datoriile. 15 zile au la dispoziție datornicii să treacă pe la ghișeele SPIT, în baza somațiilor primite. În caz contrar se vor trezi cu poprire pe venituri sau bunuri.

Cursul leului este influențat de politica internă și internațională
De Florina Militaru 20 februarie 2014

Leul este influențat atât de politica internă, cât și de cea internațională. Declarațiile analiștilor sunt întărite de Banca Națională a României care a afișat pentru astăzi un curs mai mare cu mai bine de 3 bani față de ieri.

Dan Radu Rușanu: „Salariile conducerii Autorității de Supraveghere Financiară vor fi reduse cu 50 de procente“
18 februarie 2014

Salariile conducerii Autorității de Supraveghere Financiară vor fi reduse cu 50 de procente. Este declarația din această după-amiază a președintelui intituției, liberalul Dan Radu Rușanu. Acesta a mai susținut că va fi înaintată o propunere în acest sens, comisiei de specialitate din Parlament.

România, cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană în 2013
14 februarie 2014

România a avut în 2013 cea mai mare creștere economică din rândul statelor membre ale Uniunii Europene, de 3,5 la sută. Premierul Victor Ponta spune că cifrele au depășit până și așteptările Guvernului. Inflația a ajuns la un minim istoric, exporturile la aproape 50 de miliarde de euro, iar rata șomajului se învârte sub media europeană. Ponta a precizat că România stă bine și la capitolul fonduri europene. Rata de absorbție a acestora este de șase ori mai mare decât era acum trei ani.

Salarii și pensii mai mari până în 2016
12 februarie 2014

Salariul minim va crește până în 2016 cu 12 procente și jumătate, iar pensiile vor fi indexate cu aproape 4 la sută. Măsurile sunt cuprinse în strategia bugetară a Guvernului în următorii doi ani. Cabinetul Ponta vrea să renunțe la cota unică și să introducă un impozit progresiv în trei trepte. De asemenea, din vara care urmează Executivul va scădea și contribuțiile la asigurările sociale. Între timp, Guvernul a decis să amâne proiectul prin care vor fi limitate plățile cash.

Leul câștigă teren în fața euro
5 februarie 2014

“Vânzările mari de valută ale Trezoreriei Statului au întărit leul”. Declarația îi aparține guvernatorului Băncii Naționale a României în contextul în care cursul de referință stabilit astăzi a fost de 4 lei și 45 de bani pentru un euro, cu 0,33 de bani mai mic decât în ședința anterioară.

FMI susține sprijinirea românilor cu credite
De Andreea Filip 4 februarie 2014

În opinia FMI, sprijinirea persoanelor cu credite va crește creditarea și consumul. Acest lucru a fost dezvăluit de premierul Victor Ponta după ce ieri a anunțat că Guvernul va adopta o măsură de sprijin pentru salariații sau pensionarii cu credite. Astfel, restanțierii la bănci care au salarii sub 1.600 de lei vor plăti doar jumătate din rate în urmatorii doi ani!

„Știrea zilei“: Victor Ponta anunță două măsuri esențiale pentru relansarea economică!
4 februarie 2014

Scutirea de impozit pe profitul reinvestit de la 1 iulie 2014 și plata de către stat a jumătate din valoarea totală a cheltuielilor salariale aferente pentru firmele care creează minimum 20 locuri de muncă sunt două dintre măsurile anunțate de premierul Victor Ponta pentru relansarea economiei românești.

Măsuri negociate cu Fondul Monetar Internațional
3 februarie 2014

Acciza de 7 eurocenți va fi introdusă din aprilie la benzină și motorină, iar președintele Traian Băsescu va semna documentele pentru ca acordul cu FMI să redevină operațional, deoarece memorandumul nu va include această măsură. Anunțul a fost făcut în urmă cu puțin timp de premierul Victor Ponta.

Județul Constanța va avea registru agricol online
24 ianuarie 2014

Constănțenii vor scăpa de drumurile până la administrațiile locale pentru a afla informațiile din Registrul Agricol. Astăzi, la sediul Ministerului pentru Societatea Informațională, Consiliul Județean Constanța a semnat mai multe contracte de finanțare cu fonduri europene, care le vor permite constănțenilor să beneficieze de servicii publice administrative on-line.

Hotărârea privind Memorandumul convenit cu Rompetrol a fost aprobată de Guvern
22 ianuarie 2014

Hotărârea privind Memorandumul convenit cu Rompetrol a fost aprobată de Guvern. Anunțul a fost făcut de premierul Victor Ponta, în debutul ședinței săptămânale de la Palatul Victoria. Potrivit înțelegerii cu Kazahstan, statul român va încasa 200 milioane dolari prin răscumpărarea de către compania de stat KazMunaiGaz a unui pachet de aproximativ 27% din acțiunile Rompetrol Rafinare.

O treime din Portul Constanța a putea trece la autoritățile locale
De Mediafax 21 ianuarie 2014

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat, marți, că există discuții privind trecerea a 33% din Portul Constanța la autoritățile locale, care au solicitat acest lucru, el arătând că, până în acest moment, Guvernul nu a relalizat un proiect în acest sens.

Care sunt planurile fiscale ale Guvernului
20 ianuarie 2014

Guvernul nu va discuta cu FMI vreo măsură care să compenseze lipsa banilor cauzată de amânarea scumpirii accizei la carburanți. O spune premierul Victor Ponta, care a anunțat că sunt șanse foarte mari ca Executivul să adopte o altă măsură fiscală: aceea de a scuti de la plata impozitului firmele care reinvestesc profitul. Declarațiile au fost făcute în ședința PSD, unde liderii social-democrați au anunțat că își propun un scor de 35 la sută la alegerile europarlamentare.

Verdețuri la prețuri de vară în piețele din Constanța
De Cristi Popovici 19 ianuarie 2014

Cea mai caldă lună ianuarie din ultimii 19 ani, așa cum au decretat-o meteorologii, aduce și vești bune, nu doar necazuri pentru agricultori. Facturile la cei cu gaze sunt mai mici, în medie cu 20 la sută, primăriile și drumarii fac economii pentru că nu au ce deszăpezi, iar în piețe se găsesc deja verdețuri la prețuri ca în toiul verii. Unde mai pui că și ghioceii au ieșit cu două luni mai devreme, spre bucuria cumpărătorilor.

Bitcoin, moneda viitorului
16 ianuarie 2014

Avem lei, avem euro și dolari însă mai nou avem si…bitcoin. Este o monedă virtuală folosită pentru tranzacții pe internet dar care a început să câștige valoare și în viața reală. Există deja o rată de schimb a acestei monede și în România. Ea valorează în prezent aproximativ 2.400 de lei pe unitate. Noi am găsit și un bucureștean care vrea să-și vândă vila din Pipera și care acceptă plata în Bitcoin.

Fondul Monetar Internațional reevaluează acordul cu România
15 ianuarie 2014

21 ianuarie se anunță zi de foc pentru România. O echipă de experți de la Fondul Monetar Internațional, Comisia Europeană și Banca Mondială va sosi la București, pentru a doua evaluare a acordului încheiat la mijlocul anului trecut și pentru completarea primei evaluări.

Reduceri de până la 50% pentru vacanțele programate prin programul Early Booking
10 ianuarie 2014

Tot mai mulți români își cumpără vacanțele prin programul Early Booking. Au înțeles că un sejur cumpărat din timp le poate aduce reduceri de până la 50 la sută pentru destinațiile din țară și până la 25 la sută pentru cele de peste hotare. La mare căutare sunt vacanțele în țări exotice, caz în care turiștii pot economisi sute de euro. Pe plan intern, litoralul rămâne cel mai căutat.

Știrea zilei: Grecia și Italia vor să iasă din zona euro. România încotro?
10 ianuarie 2014

Uniunea Europeană are motive de îngrijorare cu privire la dorința unor state ca Grecia și Italia de a părăsi zona euro, în condițiile în care cetățenii Letoniei, care a trecut la modena europeană la începutul anului, se plâng de creșterea prețurilor. În România BNR-ul a anunțat astăzi un curs de 4 lei și 54 de bani pentru un euro, un nou maxim al ultimelor 7 luni.

Euro câștigă teren în fața leului
10 ianuarie 2014

Început de an greu pentru toți românii cu rate la bănci, facturi sau chirii în euro. Banca Națională a anunțat astăzi un curs de 4 lei și 54 de bani pentru un euro, un nou maxim al ultimelor 7 luni, cu 0,15 bani mai mare decât cel din ședința anterioară, când a fost cotat la 4 lei și 52 de bani.