joi, 27 iunie 2019

Simona Halep, la un meci distanță de primul loc în clasamentul WTA

Simona Halep, la un meci distanță de primul loc în clasamentul WTA

Simona Halep are nevoie de o singură victorie pentru a redeveni lider mondial și pentru a începe sezonul favorit, de zgură, de pe locul 1 WTA. Și-a egalat deja cea mai bună performanță a carierei la Miami.

Cu un singur set cedat, în partida a doua, cu Polona Hercog, se poate spune că ediția 2019 a turneului de la Miami este una bună pentru Simona. Este însă doar partea plină a paharului. Partea cealaltă lasă să se vadă o evoluție cu turbulențe pentru sportiva aflată la săptămână cu numărul 270 în Top 10 WTA.

Fluctuațiile din joc nu s-au văzut dramatic în scorul final: diferența netă de valoare a mascat căderile

Simona Halep nu a avut doar un meci greu la Miami, cu Hercog. Partida în care au apărut problemele la genunchi, în fața unei adversare care timp de două seturi a livrat probabil cel mai bun și mai îndrăzneț tenis al carierei, s-a încheiat destul de clar în favoarea Simonei, cu 6-2. În duelul cu Venus Williams, Simona a arătat cel mai bine, mai montată, însă chiar și cu un match-up net favorabil și extra-motivație în fața unei sportive cu palmares impresionant, tot s-au putut vedea câteva momente de derivă.

În sferturi, cu Qiang Wang, Simona Halep nu a reușit nici pe departe să câștige pe cât de clar ar fi trebuit să o facă prin prisma diferenței evidente din jocul de pe linia de fund a terenului. Primul set, închis abia după 44 de minute, cu două break-uri trecute în contul asiaticei, a arătat fisuri. În setul doi, a fost o prăbușire, românca s-a inflamat de la o scânteie și și-a compromis practic manșa, intrând în zona de auto-sabotare care îl inflama la culme pe Darren Cahill, românca ducându-se singură aproape de starea de non-combat. La final de meci, Simona a recunoscut ceea ce a fost evident și privitorilor: "m-am grăbit, m-am panicat. Apoi m-am calmat". La fel de adevărat este și că doar o la fel de inexplicabilă și imprevizibilă cădere a lui Wang i-a permis Simonei să treacă linia de finiș de la 1-5, la 7-5, fără set pierdut, în ciuda unei ridicări de nivel evidente în final de manșă, cădere care însă ar fi putut fi mult mai aspru pedepsită.

34 de greșeli neforțate pot însemna până la 8 game-uri și jumătate făcute cadou - un lux periculos pentru o sportivă de top a cărei armă principală o reprezeintă chiar constanța. Din fericire, Simona a avut una dintre cele mai bune rate de conversie a mingilor de break pe 2019 (88%, doar cu Vondrousova - la Indian Wells având procentaj de conversie de 100%, 5 din 5).

Miami drama, cu bis

La doi ani distanță, Simona Halep pare a se fi întors la aceleași probleme care erau să o coste, în primăvara lui 2017, colaborarea cu Darren Cahill. Atunci, după ce Simona s-a lamentat non-stop în timpul duelului cu Konta, a refuzat orice fel de dialog, a renunțat să mai creadă în șansa sa și își apostrofa antrenorul că dă din cap după ce ea greșea execuții, australianul o anunța că întrerupe unilateral colaborarea. Cahill avea ulterior să declare că s-a simțit obligat să facă asta, pentru binele Simonei, anticipând că doar un șoc o poate trezi și readuce pe drumul cel bun.

La Miami 2019, microfoanele și camerele de luat vederi au surprins momentul în care Simona a strigat spre lojă - "lasă-mă!". După un prim break câștigat în start de set doi, Simona a luat foc din nimic și a pus totul pe pilot automat la viteza a cincea. Daniel Dobre a părăsit, pentru un schimb de terenuri loja sa, după un schimb de replici tăios cu Simona.

Simona Halep: Când greșesc sau face ea punct, nu mai aplaudați toți!

Daniel Dobre: Am înțeles.

Simona Halep: Și când am nevoie, să fie un pic mai energici băieții ăia acolo.

Daniel Dobre: Ai avut un plan foarte bun și îți iese perfect cu schimbarea: minge mai înaltă - minge iute. Când ajungi departe, toate ai încercat să le dai prea drepte. Ea n-a făcut pasul înainte la voleu deocamdată. Și atunci, poți să le mai dai pe alea înalte, când e departe. Atâta tot, în rest ai jucat foarte bine. Acceptă lupta, ți-au ieșit mingi frumoase. Când ai posibilitatea, intră în teren. Deci, aplaudăm, clar, și îți dăm energie. O ai și joci bine.

Dialogul acesta a semănat mult cu muștruluiala aplicată lui Victor Ioniță, în 2015. Primul episod s-a consumat în timpul finalei de la Indian Wells cu Jelena Jankovic. În setul decisiv, la 2-1, Halep l-a întâmpinat ironic pe Ioniță: "Asta vrei tu să fac eu? Mișto... Și eu vreau să mă încurajați mai tare și să țipați pe acolo. Aștia de țipă sunt doar ai ei. E greu, dar mă rog, e ok.. E în regulă", a 'pliciuit' Simona. La turneul următor, la Miami, Simona își focaliza din nou tirul asupra lui Ioniță în timpul unui meci cu Flavia Pennetta: “Bate din palmele alea, nu sta degeaba!”.

Cel mai tensionat moment al scurtei colaborări cu Daniel Dobre, consumat miercuri, în timpul duelului cu Wang, a relevat o Simona care, din nou, simte parcă nevoia unui vibe pozitiv. Poate fi eterna comparația nearticulată cu Darren Cahill, pe care Halep l-a transformat într-o definiție a elementului pozitiv și a pozitivității, antitetiză la propriul negativism.

Certitudinea: primul on-court-coaching de miercuri a fost radical diferit față de ceea ce s-a văzut în meciul cu Hercog, când românca a inițiat un dialog serios legat de poziționarea în teren cu Daniel Dobre și a sorbit fiecare cuvânt al antrenorului.

Comenteaza aceasta stire

Meci splendid în semifinalele Ligii Națiunilor: Portugalia s-a CALIFICAT - Cristiano Ronaldo și-a dus naționala în FINALĂ!
De Mediafax 6 iunie 2019

Portugalia a câștigat, miercuri seară, meciul din semifinalele Ligii Națiunilor, contra Elveției, scor 3-1. Cristiano Ronaldo a adus calificarea în ultimul act pentru lusitani cu un hat-trick.

Simona Halep, premiată la Paris pentru cea mai bună tenismenă din 2018!
De Neptun TV 5 iunie 2019

Simona Halep (3 WTA), a participat, marți seară, la Cina Campionilor, organizată la Paris de Federația Internațională de Tenis (ITF). Românca a primit premiul pentru cea mai bună tenismenă din 2018.

Roland Garros 2019. Simona Halep joacă astăzi în primul tur cu Ajla Tomljanovic. ORA meciului
De Mediafax 28 mai 2019

Partida Halep - Tomljanovic e programată a treia pe terenul central, după John Millman - Alexander Zverev, din proba masculină, și Naomi Osaka - Ana Karolina Schmiedlova, de la feminin.