duminică, 16 iulie 2017

Martori în dosarul elicopterului: 'Operarea aparatului de zbor nu putea fi făcută din bani europeni. Plățile pentru acest serviciu s-au făcut cu aprobarea CJ Constanța'

'Costurile întreţinerii şi operării elicopterului SMURD nu puteau fi acoperite din fonduri europene'. Este reacţia avocatului lui Nicuşor Constantinescu, după ce fostul preşedinte al Consiliul Judeţean a fost acuzat în instanţă că ar fi făcut plăţi ilegale din bugetul instituţiei. Martorii audiaţi în dosarul elictopterului au confirmat că cei aproape 6 milioane de euro din proiect ajungeau doar pentru achiziţionarea aparatului de zbor. În rest, plata pentru mentenanţa elicopterului s-a făcut doar cu aprobarea Consiliului Judeţean.

loading...

Tribunalul Constanța a audiat doi noi martori în dosarul elicopterului în care este judecat Nicușor Constantinescu.

Fosta șefă a Direcției de Proiecte a Consiliului Județean Constanța, Elena Georgescu, a explicat că operarea elicopterului SMURD, cumpărat de administrația județeană, nu era prevăzută în proiectul cu fonduri europene. La rândul său, fostul șef al Serviciului Relații Internaționale din cadrul Direcției Afaceri Europene a Consiliului Județean a confirmat acest lucru.

Dănuț Răgălie a precizat că pentru întreținerea și operarea elicopterului, Consiliul Județean a alocat bani din bugetul propriu, deși DNA a insinuat că ar fi existat fonduri suficiente în cadrul programului transfrontalier.

“Din explicațiile pe care le-au dat astăzi martorii a fost clar că valoarea elicopterului acoperea în integralitate finanțarea acordată, motiv pentru care orice cheltuială care exceda acestui buget trebuia să fie suportată de către beneficiar“, a declarat Marius Mocanu, avocatul lui Nicușor Constantinescu.

Răgălie a confirmat că CJC a aprobat, printr-o hotărâre, organizarea unei licitații pentru serviciile de mentenanță și operare pentru elicopter. Totul în condițiile în care Consiliul Județean nu are personal calificat pentru așa ceva. Licitația a fost câștigată de firma de la Aerodromul Tuzla. Totodată, Consiliul a aprobat și bugetul pentru aceste servicii. Și totuși, DNA îl acuză pe Nicușor Constantinescu de abuz în serviciu și pentru că ar fi făcut plăți nelegale în acest caz.

“Nu a existat o dispoziție a ordonatorului principal de credite care să nu aibă la dispoziție, în prealabil, o hotărâre de aprobare din partea Consiliului Județean Constanța, atât cu privire la prinderea acestor sume în buget, cât și cu privire la achiziționarea acestui tip de servicii, respective operare, mentenanță elicopter“, a mai susținut avocatul Mocanu.

Martorii au declarat în fața instanței și că elicopterul nu a putut fi operat după cumpărare pentru că Ministerul Sănătății a refuzat să-l avizeze. Potrivit matorilor, explicația a fost că nu ar fi avut dotările la standardele SMURD.

Vă reamintim că în 2014, aparatul de zbor a fost cedat de Consiliul Județean către Ministerul de Interne, care a trecut la operarea lui. Curios este că acest lucru s-a întâmplat fără ca elicopterul să primească dotări suplimentare pe care le cereau autoritățile centrale, lucru confirmat de martori.

În decembrie 2014, aparatul de zbor s-a prăbușit în lacul Siutghiol, iar cei patru membri ai echipajului au murit. Următorul termen în acest dosar a fost fixat pe data de 15 noiembrie.

loading...

Comenteaza aceasta stire