duminică, 16 iulie 2017

Începe judecata contestațiilor în anulare în dosarul CMZ. Nicușor Constantinescu, așteptat la Curtea de Apel Constanța - VIDEO

Mâine începe judecata contestaţiilor în anulare în dosarul Centrului Militar Zonal. Este cel în care Nicuşor Constantinescu a fost condamnat definitiv la 5 ani de închisoare după ce Consiliul Judeţean Constanţa nu a plătit la timp câteva facturi. Fostul preşedinte al adminstraţiei judeţene a acuzat că a primit pedeapsa pentru infracţiunea de abuz în serviciu cu toate că aceasta a fost parţial dezincriminată de Curtea Constituţională.

loading...

Nicușor Constantinescu a fost trimis în judecată în dosarul Centrului Militar Zonal, după ce DNA a considerat abuz în serviciu o factură telefonică neplătită de câteva mii de lei și faptul că administrația județeană a vrut să mute documentele de la Arhivele Naționale în spațiile libere ale Centrului Militar Zonal.

Decizia de a le găsi Arhivelor un nou spațiu a fost luată cu votul consilierilor județeni. La vremea respectivă, fostul prefect al Constanței, Claudiu Palaz, i-a făcut plângere lui Nicușor Constantinescu tocmai pentru abuz în serviciu în cazul aceleași decizii. Numai că la vremea respectivă Judecătoria Constanța a stabilit că nu a fost comisă nicio infracțiune.

Cu toate acestea, DNA a susținut ulterior că e infracțiune și i-a deschis lui Constantinescu un dosar penal. Procurorii au făcut circ în ianuarie 2014 când l-au luat cu forța pe Constantinescu din fața sediului CJC pentru a-l duce la o banală audiere de la care a plecat după nici o oră.

Ulterior, procurorii s-au întrecut în decizii contradictorii. I-au permis lui Constantinescu să meargă în SUA pentru a se opera de cancer.

În țară însă au cerut arestarea sa, culmea, pe motiv că s-ar sustrage. Într-un final, dosarul a fost trimis în judecată la Tribunalul Constanța, după ce Constantinescu s-a întors de bună voie în țară. Magistrații au respins pe bandă rulantă toate cererile lui Constantinescu, de la cea de audiere a unor martori până la efectuarea unei expertize.

La prima instanță, Nicușor Constantinescu a fost condamnat la 3 ani și jumătate de închisoare. A atacat decizia, iar la Curtea de Apel a avut parte de același proces abuziv, acuză avocații săi. La câteva termene, fostul președinte al CJ Constanța nu a putut fi prezent pentru că starea de sănătate i s-a înrăutățit. A fost operat din nou la Spitalul Județean Constanța, iar când a început recuperarea la Sanatoriul Techirghiol, judecătorii au insistat să-l audieze acolo, probabil în sala de mese, spuneau avocații.

Mai mult decât atât, judecătorii au dat ordin ca fostul președinte al CJC să fie scos din spital cu forța, pe targă și adus la instanță, deși avea tensiunea în pragul infarctului.

Constantinescu i-a acuzat pe judecători că vor să-l execute public și că vor să grăbească sentința finală chiar cu prețul vieții sale. Magistrații Andreea Ianca și Dan Iulian Năstase l-au condamnat definitiv la 6 ani de închisoare, deși Curtea Constituțională a dezincriminat parțial infracțiunea de abuz în serviciu. Imediat după condamnare, Nicușor Constantinescu a depus o contestație în anulare împotriva pedepsei.

Judecătorii au stabilit termen pentru aceasta pe 9 septembrie. Între timp, după decizia CCR, a mai depus una, care a fost fixată pe 27 octombrie. A făcut cereri de preschimbare a termenelor care au fost pur și simplu ignorate sau respinse. Avocații săi spun că pe cât de mult s-au grăbit judecătorii să-l condamne, pe atât de mult trag de timp acum.

Ce se întâmplă în cazul lui Constantinescu este în totală contradicție cu ce s-a întâmplat în cazul Marianei Rarinca, femeie acuzată că a șantajat-o pe fosta șefă a Curții Supreme, Livia Stanciu. Deși Rarinca fusese achitată definitiv, procurorii au depus contestație în anulare, instanța le-a admis-o în timp record și în doar 4 zile a și fixat primul termen pentru redeschiderea dosarului. Doctorul în drept, Vasile Botomei, crede că, și în cazul Rarinca și în cazul Constantinescu sunt două sentințe ilegale.

În dosarul CMZ, Constantinescu a formulat și un recurs în casație care ar trebuie să se judece la Curtea Supremă. Pentru toate abuzurile la care a fost supus, fostul șef al Consiliului Județean a anunțat că va da în judecată statul român la CEDO.

loading...

Comenteaza aceasta stire