marţi, 27 iunie 2017

EXPERIMENT SOCIAL. Câți constănțeni trec nepăsători pe lângă un om jefuit în mijlocul orașului?

Ce aţi face dacă aţi vedea în acţiune un hoţ de buzunare? Cu siguranţă că mulţi dintre dumneavoastră nu ar rămâne nepăsători şi ar interveni, fie să anunţe victima, fie chiar să oprească borfaşul. Sunt însă şi oameni care nu ar mişca un deget dacă ar vedea furtul. Iar asta am aflat-o în cadrul unui experiment social făcut la Constanţa.

loading...

Două tinere au reacționat imediat cum au văzut hoțul în acțiune, iar victima și-a putut recupera portofelul. În acest caz, vorbim de un scenariu regizat. În rolul hoțului este colegul nostru Cristi Popovici, care a vrut să testeze reacția oamenilor pe stradă atunci când sunt martorii unui furt.

Din păcate sunt mulți cei care, puși în fața unei astfel de situații, închid ochii. O doamnă vorbește la telefon, observă furtul din buzunar, întoarce capul după hoț dar își vede nestingherită de drum. La fel de impasibili sunt și doi tineri care se țin de mână: nu le pasă că în fața lor un om este furat în plină stradă. Se uită la victimă, iar apoi intră în magazin. Sunt însă și români care nu stau pe gânduri atunci când văd un hoț și intervin imediat.

Polițiștii recomandă ca atunci când suntem martorii unor astfel de fapte să sunăm la 112 și să încercăm să reținem semnalmentele hoților. În cazul de față, o simplă atenționare a celui păgubit este suficientă.

În cele mai multe cazuri, cei care au reacționat împotriva furtului sunt femei sau oameni în vârstă, și mai puțin tinerii care chiar ar fi putut să îl oprească pe hoț. Postarea a strâns într-o singură zi peste 210 mii de vizualizări, peste o sută de comentarii și a fost distribuită de peste 1.700 de persoane.

„Oare câți din cei care i-au criticat aici pe cei care nu au acționat nu făceau la fel...?“ se întreabă un cititor pe Facebook. „Ar trebui oricare dintre noi care vede un furt să reacționeze, azi se întâmplă cuiva, dar mâine poți fi chiar tu!“ “Ma bucur ca majoritatea au fost alaturi de pagubit. Frumos experiment. Bine ca reporterul nu a luat bataie“, sunt câteva dintre comentariile celor care care au vizionat postarea.

Puteți urmări experimentul integral mai jos:

loading...

Comenteaza aceasta stire