luni, 1 aprilie 2019

Dăncilă anunță că Guvernul va adopta proiectul pentru modificarea OUG 114 fiscală: ROBOR va fi înlocuit. Noul indice se va aplica doar creditelor pentru populație!

De Mediafax 9:53, 29 martie 2019 113 vizite Economic
Dăncilă anunță că Guvernul va adopta proiectul pentru modificarea OUG 114 fiscală: ROBOR va fi înlocuit. Noul indice se va aplica doar creditelor pentru populație!

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat, azi, la începutul ședinței de Guvern, că Executivul va adopta proiectul pentru modificarea OUG 114/2018 fiscală, OUG 50/2010 și OUG 52/2016.

„În consens cu părțile implicate și pe baza principiilor agreate cu BNR și cu Asociația Română a Băncilor, azi modificăm OUG 114/2018, OUG 50/2010 și OUG 52 din 2016. Prin aceste modificări, în formula de calcul a dobânzilor variabile din contractele de credit în lei, indicele ROBOR va fi înlocuit cu un indicator calculat exclusiv pe baza tranzacțiilor interbancare care se publică pe site-ul BNR. Din 2 mai 2019, noul indice de referință se aplică doar creditelor contractate de populație. Noul indice se va aplica și noilor credite de refinanțare a creditelor aflate în derulare.

TAXA ANUALĂ PE ACTIVE FINANCIARE

În ceea ce privește taxa anuală pe active financiare datorată de instituțiile bancare, se ajustează mecanismul de calculare prin restrângerea bazei de impozitare a activelor financiare, stabilirea unor cote diferențiate de impozitare în funcție de cota de piață a fiecărei bănci, reducerea până la zero a taxei în funcție de numărul creditelor acordate sectorului neguvernamental - mă refer la societățile nefinanciare și gospodăriile populației - și ajustarea dobânzilor la depozite și credite.

Taxa pe active financiare nete se determină semestrial de către fiecare instituție bancară cu regularizarea anuală prin aplicarea cotelor de impozitare asupra bazei impozabile. Termenul de plată a taxei pe active calculată la nivelul primului trimestru este 25 august. Regularizarea acesteia se realizează până la 25 august în anul următor.”, a afirmat Viorica Dăncilă, în debutul ședinței de Guvern de vineri.

PILONUL II DE PENSII

Premierul a adăugat că proiectul vizează modificarea reglelementărilor din OUG 114 privind Pilonul II de pensii.

„În legătură cu Pilonul II de pensii au avut loc discuții cu acționarii ți administratorii de pensii private din România, Ministerul Muncii și Justiției Sociale, Autoritatea de Supraveghere Financiară. Se suspendă până la 31 mai 2019 aplicarea reglementărilor privind cerințele de capital ale administratorilor fondurilor de pensii. Măsura este necesară pentru a permite administratorilor fondurilor de pensii private adaptarea la noile condiții de capital social din piață. Pe perioada suspendării se revine la capitalul social minim obligatoriu prevăzut pentru un administrator de fond privat de pensii de minim 4 milioane de euro în echivalent lei. După 1 iunie 2019, cotele de capital minim obligatoriu trebuie plătite până la 31 decembrie 2019”, a completat șeful Executivului.

SCUTIRE DE LA PLATA TAXEI DE 2% PENTRU COMPANIILE DIN ENERGIE

Dăncilă a vorbit și despre modificările în domeniul energiei, precizând că va exista o scutire de la plata taxei de 2% pe cifra de afaceri pentru companiile din energie. Ea a mai spus că va fi menținută plafonarea prețului la gaze și energie electrică pentru consumatorii casnici, iar pentru consumatorii industriali se va renunța la plafonare.

„În domeniul energiei am adus clarificări și reglementări în scopul accelerării investițiilor în sectorul energiei electrice, dezvoltării rețelelor de distribuție a gazelor naturale prin introducerea posibilității de a se realiza acest lucru și din fonduri publice de către unitățile administrativ-teritoriale. Reducerea costurilor de încălzire a populației, asigurarea viabilității economice a producției de energie electrică din cărbune prin scutirea de la plata taxei de 2% pe cifra de afaceri și asigurarea viabilității economice a producției de energie electrică și termică în cogenerare prin scutirea de la plata taxei de 2% pe cifra de afaceri. Se menține plafonarea prețurilor la gaze și energie electrică pentru toți consumatorii casnici concomitent cu renunțarea la plafonarea acestora pentru consumatorii industriali în urma dezbaterilor cu reprezentanți din industrie dar și de la UE”, a explicat premierul.

SANCȚIUNILE ÎN ZONA COMUNICAȚIILOR

Șeful Executivului a mai afirmat că în ceea ce privește zona comunicațiilor va fi suspendată până la 1 septembrie a.c. aplicarea sancțiunilor în domeniu.

„În domeniul comunicațiilor, noul act normativ prevede suspendarea până la 1 septembrie 2019 a regimului de sancțiuni introdus prin OUG 114/2018 pentru disciplina în construcții a rețelelor de comunicații electronice, având în vedere necesitatea finalizîrii procesului de elaborare a cadrului normativ care să permită simplificarea procedurilor de obținere a autorizațiilor de construire de către furnizorii de comunicații electronice. Toate aceste modificări vor crea condiții benefice pentru români și vor consolida în același timp creșterea economică a României”, a conchis Dăncilă.

DĂNCILĂ ANUNȚĂ 1,2 MILIARDE EURO ALOCATE PENTRU CONSTRUIREA AUTOSTRĂZII TÂRGU NEAMȚ-IAȘI

Cu un pas mai aproape de autostradă: Dăncilă anunță 1,2 miliarde euro alocate pentru construirea autostrăzii Târgu Neamț-Iași

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat, vineri, că Guvernul va aloca fonduri de la bugetul de stat de 1,2 miliarde euro pentru construirea în parteneriat public-privat a autostrăzii Târgu Neamț-Iași, perioada de proiectare și realizare a autostrăzii fiind preconizată să dureze patru ani.

„Alocăm fonduri de la bugetul de stat, luăm măsuri pentru atragerea de fonduri UE și dezvoltarea proiectelor în parteneriat-public privat, astfel încât să realizăm obiectivele de infrastructură așteptate de mulți ani de către români. Aprobăm azi studiul de fundamentare al proiectului strategic de investiții în parteneriat public-privat autostrada Târgu-Neamț – Iași, vital pentru regiunea Moldovei. Valoarea totală a investiției este estimată la 1,2 miliarde de euro, iar perioada de proiectare și realizare a autostrăzii este preconizată să dureze 48 de luni. Proiectul are în vedere realizarea a 68 km de autostradă, iar efectele economice de atragere a investițiilor în această regiune, dar și sociale sunt evidente mai ales că autostrada se racordează la drumul de mare viteză București-Suceava aflat în pregătire la Ministerul Transporturilor”, a afirmat Viorica Dăncilă, la începutul ședinței de vineri a Guvernului.

Șeful Executivului a adăugat că la începutul lunii următoare proiectul va fi deschis investitorilor care doresc să aloce sume pentru construirea autostrăzii.

„La începutul lunii aprilie proiectul va fi oferit investitorilor care doresc să își asume proiectarea și construcția acestei autostrăzi. Așa cum am menționat, voi monitoriza cu prioritate ca și la acest obiectiv toate procedurilor să se realizeze cu rapiditate”, a conchis Dăncilă.

DĂNCILĂ ANUNȚĂ ADOPTAREA UNEI OUG PRIVIND TRANSPORTUL RUTIER PENTRU COMBATEREA PIRATERIEI ÎN DOMENIU

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat că Guvernul va adopta, vineri, o ordonanță de urgență în domeniul rutier pentru a combate pirateria în sectorul transporturilor, precizând că actul normativ va crește siguranța pasagerilor și va asigura un transport de calitate.

„Alt act normativ pe care îl vom adopta astăzi a fost definitivat după consultările avute de reprezentanții Guvernului cu patronatele din sectorul rutier. Guvernul e preocupat să asigure toate condițiile necesare legale și de control al respectării legalității pentru creșterea siguranței pasagerilor și pentru un transport de calitate”, a afirmat Viorica Dăncilă, vineri, la începutul ședinței de Guvern.

Ea a mai spus că numai printr-o legislație clară poate fi combătută pirateria în sectorul rutier.

„În egală măsură, avem responsabilități legate de combaterea pirateriei în acest sector care se poate face doar printr-o legislație clară. OUG pe care o adoptăm azi include modificările necesare stabilite după un proces de consultare publică la care factorii implicați au avut un cuvânt important de spus”, a conchis șeful Executivului.

DĂNCILĂ: ALOCĂM 585 MILIOANE LEI PENTRU SUBVENȚII DE MOTORINĂ ÎN AGRICULTURĂ

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat, vineri, la începutul ședinței de Guvern, că Executivul va aloca 585 milioane lei pentru subvenții pe motorină alocate pentru lucrările agricole și în acvacultură.

"Vom lua măsuri de susținere a agriculturii, un sector important în susținerea dezvoltării economiei. Și în acest an, fermierii vor beneficia de sprijin pentru achiziționarea motorinei utilizate la lucrările agricole și în acvacultură. Alocăm peste 585 de milioane lei pentru plata ajutorului de stat ce se aplică prin reducerea accizei la motorina utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate care se acordă agricultorilor sub formă de rambursare", a afirmat Viorica Dăncilă, vineri, în debutul ședinței de Guvern.

Totodată, premierul a cerut ministrului Agriculturii Petre Daea să anuleze ordinul pentru stabilirea tipurilor de exploatație și să revină la forma anterioară.

"Domnule ministru, este foarte bine că avem aceste subvenții la timp, însă am să vă rog să reveniți asupra ordinului pe care l-ați dat în legătură cu stabilirea dimensionării tipurilor de exploatație de suine pe teritoriul României. Eu cred că trebuie să avem grijă de oamenii care au ferme mici și să-i încurajăm. Vă rog să anulați ordinul să revenim la ce aveam înainte și vom face o analiză referitor la acest aspect", a conchis prim-ministrul.

KLAUS IOHANNIS A DECLARAT CĂ AR FI ILEGITIMĂ O ORDONANȚĂ PE CODURI

Președintele Klaus Iohannis a declarat joi că ar fi ilegitimă o ordonanță pe coduri, atâta timp cât a anunțat convocarea referendumului.

Cu toate că proiectul pentru modificarea OUG 114 nu figurează pe ordinea de zi a reuniunii de vineri a Executivului, președintele PSD, Liviu Dragnea, a anunțat că Guvernul va adopta actul normativ, precizând că Viorica Dăncilă urmează să decidă dacă va elimina plafonarea prețului gazelor pentru consumatorii industriali.

Referitor la subiectul justiției, premierul Viorica Dăncilă a discutat, joi, într-o teleconferință cu Frans Timmermans, aceasta promițându-i prim-vicepreședintelui Comisiei Europene că Guvernul nu va adopta în ședința de vineri o ordonanță de urgență pentru modificarea codurilor penale, au declarat surse politice pentru MEDIAFAX.

La câteva ore, președintele Klaus Iohannis a anunțat că emiterea unei ordonanțe pe coduri ar fi ilegitimă, atâta timp cât a convocat referendumul pentru 26 mai pe problemele din justiție.

"E dreptul meu să chem oamenii să își exprimă opinia cu privire la chestiuni de interes național. PSD încearcă să deturneze statul român făcând legi în propriul interes. E ilegitimă o OUG în această materie înainte ca voința cetățenilor să fie exprimată la referendum", a spus Klaus Iohannis.

Redăm ordinea de zi a ședinței de vineri, publicată de Executiv:

I. PROIECTE DE ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ
1. PROIECT DE ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ privind transmiterea unor terenuri proprietate publică a statului din administrarea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale - Agenția Națională pentru Pescuit și Acvacultură în administrarea Ministerului Apelor și Pădurilor - Administrația Națională "Apele Române
II. PROIECTE DE HOTĂRÂRI
1. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind aprobarea obiectivului de investiții ''Mărirea gradului de siguranță a Acumulării Colibița, județul Bistrița-Năsăud'' precum și a caracteristicilor principale și a indicatorilor tehnico-economici aferenți acestuia
2. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind aprobarea obiectivului de investiții ''Amenajare complexă râu Bârzava și afluenți pe sectorul Bocșa-Gătaia-Denta, județul Caraș-Severin și județul Timiș'' precum și a caracteristicilor principale și a indicatorilor tehnico-economici aferenți acestuia
3. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind completarea anexei nr.2 la Hotărârea Guvernului nr.229/2009 privind reorganizarea Regiei Naționale a Pădurilor-Romsilva și baprobarea regulamentului de organizare și funcționare
4. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind actualizarea anexei nr.9 la Hotărârea Guvernului nr.1.705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului și trecerea din domeniul public al statului în domeniul privat al statului a unor construcții aflate în administrarea Ministerului Finanțelor Publice - Agenția Națională de Administrare Fiscală, în vederea scoaterii din funcțiune, casării și valorificării
5. PROIECT DE HOTĂRÂRE pentru modificarea art.7 alin. (1) și (2) din Regulamentul-cadru prevăzut la art.23 din Legea nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, pentru personalul din familia ocupațională de funcții bugetare ''Învățământ'', aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.34/2018
6. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind trecerea din domeniul public în domeniul privat al statului a unor construcții și amenajări la terenuri din cadrul unor imobile aflate în administrarea Ministerului Apărării Naționale, situate în județele Mehedinți, Constanța, Dolj, Călărași, Bihor, Sibiu, Olt, Covasna, Gorj, Argeș, Ilfov, Timiș și municipiul București în vederea scoaterii din funcțiune și casării acestora și pentru modificarea anexei nr. 4 la Hotărârea Guvernului nr. 1.705/2006 pentru pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului
7. PROIECT DE HOTĂRÂRE pentru aprobarea Notei de fundamentare privind necesitatea și oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente proiectului de investiții ''Achiziția echipamentelor pentru verificarea calității lucrărilor de construcție, reabilitare și modernizare a infrastructurii rutiere în vederea asigurării viabilității și siguranței traficului”
8. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind aprobarea Notei de fundamentare referitoare la necesitatea și oportunitatea efectuării cheltuielilor aferente proiectului "Extinderea implementării soluției tehnice de recuperare în caz de dezastru a N.SIS II"
9. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind trecerea unei construcții, aflate în administrarea Ministerului Afacerilor Interne-U.M 0827 Cluj-Napoca, din domeniul public al statului în domeniul privat al acestuia, în vederea scoaterii din funcțiune, casării și valorificării, precum și actualizarea anexei nr.1 la Hotărârea Guvernului nr.1705/2006 pentru aprobarea inventarului centralizat al bunurilor din domeniul public al statului
10. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind rechemarea unui consul general
11. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind acordarea cetățeniei române doamnei ''Gladun Daria”
12. PROIECT DE HOTĂRÂRE pentru aprobarea Acordului între Guvernul României și Guvernul Republicii Turcia privind cooperarea în domeniul sănătății și al științelor medicale, semnat la Ankara la 15 octombrie 2018
13. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind aprobarea stemei județului Brașov
14. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind aprobarea stemei comunei Ghilad, județul Timiș
15. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind aprobarea stemei comunei Ineu, județul Bihor
16. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind aprobarea modelului steagului comunei Nicolae Bălcescu, județul Vâlcea
17. PROIECT DE HOTĂRÂRE privind aprobarea modelului steagului comunei Răcășdia, județul Caraș-Severin
18. PROIECTE DE HOTĂRÂRI privind eliberări/numiri de prefecți și/sau subprefecți

III. MEMORANDUMURI
1. MEMORANDUM referitor la Raportul asupra îndeplinirii prevederilor Programului de guvernare în anul 2018
2. MEMORANDUM privind adoptarea Codului de conduită al membrilor Guvernului României
3. MEMORANDUM cu tema: Măsuri necesare îndeplinirii condiției prealabile "Strategia națională de integrare a romilor"
IV. INFORMĂRI
1. INFORMARE privind stadiul pregătirii și organizării alegerilor pentru membrii din România în Parlamentul European din anul 2019- 25 martie 2019
V. PUNCTE DE VEDERE
1. PROIECTE DE PUNCTE DE VEDERE cu privire la 13 inițiative legislative parlamentare

Comenteaza aceasta stire

Dăncilă anunță că Guvernul va adopta proiectul pentru modificarea OUG 114 fiscală: ROBOR va fi înlocuit. Noul indice se va aplica doar creditelor pentru populație!
De Mediafax 29 martie 2019

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat, azi, la începutul ședinței de Guvern, că Executivul va adopta proiectul pentru modificarea OUG 114/2018 fiscală, OUG 50/2010 și OUG 52/2016.

ROBOR la 3 luni a urcat. Ce se întâmplă cu creditele românilor
De Neptun TV 19 martie 2019

Indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, s-a majorat la 3,31% pe an, de la 3,30% pe an, iar ROBOR la 9 luni a urcat la 3,45% pe an, de la 3,44% pe an.

VEȘTI BUNE! ROBOR la 3 luni a încheiat săptămâna în scădere
De Neptun TV 8 martie 2019

La începutul acestui an, indicele ROBOR la 3 luni era cotat la 2,99%. În aceeași zi din 2018, respectiv 8 martie, indicele era de 2,08%/an.