sîmbătă, 9 martie 2019

Cum devii din ofițer de marină pilot de elicopter!

Cum devii din ofițer de marină pilot de elicopter!

Ofițerii de marină pot deveni piloți de elicopter, printr-un program de instruire derulat de două instituții renumite pentru formarea specialiștilor: Academia Navală Mircea cel Bătrân Constanța și Școala de la Boboc - Buzău.

Șapte ofițeri de marină, din promoțiile 2014-2017 ale Academiei Navale Mircea cel Bătrân Constanța, au început în această lună cursul de formare ca piloți de elicopter, la Baza Aeriană de instruire și formare a personalului aeronautic de la Boboc, Buzău. De luni, 4 martie, cei șapte ofițeri de marină, care au făcut trecerea de la timona navei la manșa elicopterului, au schimbat urarea de „Bun Cart înainte!“ cu... „Cer Senin!“. Acesta este al doilea proiect major de instruire a ofițerilor de marină pentru a deveni piloți de elicopter, după cel derulat în perioada 2005-2007.

„Atunci, în noiembrie 2005, ideea pregătirii ofițerilor de marină ca piloți de elicopter a fost privită oarecum cu scepticism. Nimeni nu mai formase piloți pe filieră indirectă, dar nici nu încercase acest lucru. După șapte luni de pregătire intensă, cei opt ofițeri de marină și-au luat brevetul de pilot, continuându-și apoi instruirea practică pe elicopterul Puma“, explică lt.col. Corneliu Pavel, ofițerul de presă al Forțelor Navale Române.

Reușita acelui program și nevoia de instruire a unor noi piloți marinari pentru Grupul de Elicoptere au făcut ca, în acest an, peste 25 de aspiranți și locotenenți din cadrul Forțelor Navale să se înscrie la concursul pentru a urma programul de formare al piloților. În urma testelor au reușit 7 dintre ei. Schimbul de ștafetă dintre cele două generații de piloți a avut loc la Grupul de Elicoptere de la Tuzla.

„Acolo, foștii și actualii comandanți ai structurilor care au în subordine Grupul de Elicoptere, foștii comandanți ai unității, cei opt piloți brevetați în 2006, din ofițeri de marină, au prezentat importanța acestui proiect, au depănat amintiri și i-au încurajat pe cei șapte ofițeri de marină care au ales să facă o schimbare majoră în cariera lor și să se pregătească să devină piloți de elicopter“, arată lt.col. Pavel.

Cursul de formare a piloților navali, derulat la Baza Aeriană de instruire și formare a personalului aeronautic de la Boboc, este structurat pe trei module: unul de pregătire teoretică, cu o durată de patru luni, timp în care cei șapte ofițeri de marină vor trebui să acumuleze multe cunoștințe teoretice din domeniul aeronautic; va urma un modul de instruire în zbor pe elicopterul IAR 316 B (Alouette), cu 23 de ore pentru fiecare pilot și, în final, ultimul modul va fi dedicat instruirii în zbor pe elicopterul IAR 330 Puma Socat, cu 63 de ore de zbor alocate fiecărui pilot. La finalul acestui program, cei 7 piloți vor începe la Tuzla pregătirea și trecerea pe elicopterul IAR 330 Puma Naval - ultima etapă din procesul de formare a lor ca piloți marinari. Locotenent Claudiu Curelea, Divizionul Forțe Navale Pentru Operații Speciale, este șeful grupei de piloți marinari

„Am ales să devin pilot marinar, considerând această nouă profesie o oportunitate în dezvoltarea mea profesională și personală. Sunt conștient de faptul că perioada teoretică va fi una intensă, solicitantă, în care vom asimila foarte multe informații noi, dar sunt convins că vom face față cu toții și vom încheia cu succes acest program“, a declarat el.

Căpitan-comandor Bogdan Curcă, locțiitorul comandantului Grupului 256 Elicoptere Tuzla, mărturisește: „Am revenit cu emoție la Boboc, aici unde acum 14 ani, eu, alături de colegii mei, eram în locul celor șapte și eram dornici să ne schimbăm meseria, să realizăm ceva în premieră și să devenim piloți de elicopter din ofițeri de marină. Noi, piloții marinari cu experiență, așteptăm de la ei să acumuleze cât mai multe cunoștințe aici, pentru ca apoi, la Tuzla, să îi putem pregăti în tainele zborului deasupra mării, zborul de la fregate și întrebuințarea în luptă a elicopterului Puma Naval“.

„Cei 7 magnifici, așa cum i-a numit cineva din cadrul Bazei de la Boboc, pe cei șapte ofițeri de marină, sunt optimiști, sunt încrezători în șansa lor, în oportunitatea de a-și schimba destinul și sunt conștienți că, în cele 20 de luni ale acestui curs, vor trebui să se autodepășeaască, să confirme că selecția a fost una bună, să confirme încrederea instructorilor și așteptările Forțelor Navale“, mai spune lt.col. Corneliu Pavel.

Sursă: adevarul.ro.

Comenteaza aceasta stire

Cum devii din ofițer de marină pilot de elicopter!
De Neptun TV 6 martie 2019

Ofițerii de marină pot deveni piloți de elicopter, printr-un program de instruire derulat de două instituții renumite pentru formarea specialiștilor: Academia Navală Mircea cel Bătrân Constanța și Școala de la Boboc - Buzău.

CONSTANȚA. Exerciții militare în Marea Neagră. 'Poseidon 19' reunește peste 1.100 de marinari, din patru țări NATO
De Neptun TV 28 februarie 2019

Exercițiul militar se va desfășura în perioada 1-8 martie și va fi coordonat de către Forțele Navale Române. La el vor participa militari din patru țări NATO.