vineri, 9 august 2019

ATENȚIE la mașinile second-hand aduse din Germania! Nu toate pot fi înmatriculate în România

ATENȚIE la mașinile second-hand aduse din Germania! Nu toate pot fi înmatriculate în România

Românii care vor o mașină la mâna a doua din Germania trebuie să fie atenți la actele pe care le primesc, ca nu cumva pe talon să fie aplicată o ștampilă pentru „casare/dezmembrări“ (Verwertungsnachweis lag vor), atenționează Mihai Cune, fondator al portalului InspectorAuto.ro.

Potrivit specialistului, o astfel de mașină este aproape imposibil de repus în circulație chiar și în România, deși poate fi în stare de funcționare. Cum ajung aceste mașini „bune de casat“, explică tot Mihai Cune: „Statul german încurajează achiziția de mașini electrice și oferă 10.000 euro primă de casare pentru mașini care sunt în stare foarte bună, au uneori și opt ani vechime“.

„Brief-ul mare (cartea mașinii) trebuie să nu fie ștampilat cu termenul «Ungultig» (invalid). De asemenea colțul tăiat la brief-ul mare înseamnă că mașina a fost scoasă din circulație definitiv în Germania“, mai spune expertul.

Tertipurile samsarilor

Potrivit lui Mihai Cune, samsarii evită să spună că mașina a fost radiată din Germania așa că îi lasă pe români să creadă că pot circula cu ea. Când o mașină este radiată din Germania, pe numerele de înmatriculare se aplică buline, însă samsarii le dau jos și fac o asigurare falsă. Alteori, vânzătorii din străinătate vând mașina fără talonul provizoriu și promit că îl vor trimite prin poștă, însă pe hârtia doveditoare nu scrie și in cât timp îl trimit. Au fost cazuri în care românii au așteptat 6 luni și chiar un an.

Românii prinși la volanul unei astfel de mașini se aleg cu amendă și dosar penal, pentru circulația pe drumuri publice cu o mașină neînmatriculată, atrage atenția specialistul.

„Românii nu ar trebui să cumpere mașini aduse de afară care nu au în acel moment certificatul de autenticitate și nu ar trebui să dea banii pe o mașină până nu primesc și certificatul fiscal. Samsarii se dau ocupați după ce și-au văzut banii, iar cumpărătorii rămân mult timp cu mașină neînmatriculată“, atrage atenția Mihai Cune.

O altă problemă de care se lovesc românii atunci când merg la Poliție să înmatriculeze o mașină importată este legată de modul în care aceasta a fost adusă în țară. În cazul în care autoturismul este transportat pe platformă, polițiștii vor cere anexarea la dosar a documentului doveditor de la firma de transport.

Comenteaza aceasta stire