marţi, 30 ianuarie 2018

15 ianuarie - ZIUA CULTURII ROMÂNE - 168 de ani de la nașterea marelui poet Mihai Eminescu

15 ianuarie înseamnă o dată foarte importantă în cultura românească. Deşi autorităţile nu au organizat niciun eveniment dedicat lui Mihai Eminescu, totuşi câţiva constănţeni au trecut pe la statuia poetului nepereche. Sunt 168 de ani de la naşterea celui îndrăgostit până la moarte de neam şi ţară. Ziua de 15 ianuarie a fost transformată într-una de sărbătoare. De 8 ani este şi Ziua Culturii Naţionale a României care reprezintă un omagiu pe care conaţionalii îl rezervă celui ce a dat poeziei româneşti alte valenţe.

Mihaela Cojocaru, poetă și membră a Cenaclului literar “Mihail Sadoveanu” din Constanța a venit la statuia lui Mihai Eminescu pentru a-i lăsa câteva versuri scrijelite pe o coală de hârtie în memoria celui mai mare poet al românilor. 

15 ianuarie 1850 se năștea Mihai Eminescu, cel care avea să devină poetul național al României. A fost atras de orașul Constanța, pe care îl descria un mic orășel, dar îndestul de frumos.

După ce a vizitat aceste meleaguri, în 1930, celebrul sculptor Oscar Han i-a ridicat lui Mihai Eminescu o statuie care nu putea fi amplasată altundeva decât acolo unde marea și cerul parcă se contopesc într-o poezie. 

În urmă cu aproape 8 ani, ziua de 15 ianuarie a fost transformată într-una de sărbătoare. Ziua Culturii Naționale a României reprezintă un omagiu pe care conaționalii îl rezervă celui ce a dat poeziei românești alte valențe.

Ziua Culturii Naționale este dedicată artei și culturii românești, dar, în special, celui pentru care marea, codrul și dragostea nu au fost doar simple muze, ci motive de a trăi. Opera lui Mihai Eminescu a dovedit că poate învinge timpul. Arta sa trăiește prin fiecare vers, iar moștenirea pe care i-a lăsat-o poporului român este o comoară pentru moștenitorii lui.

Comenteaza aceasta stire

15 ianuarie - ZIUA CULTURII ROMÂNE - 168 de ani de la nașterea marelui poet Mihai Eminescu
De Andreea Filip 14 ianuarie 2018

Mihai Eminescu s-a născut la Botoșani la 15 ianuarie 1850. Este al șapte-lea din cei 11 copii ai căminarului Gheorge Eminovici, provenit dintr-o familie de țărani români din nordul Moldovei și al Ralucăi Eminovici, născută Jurașcu, fiică de stolnic din Joldești.