Sos pesto – facut in casa, reteta pentru paste, ingrediente, preparare

Sosul pesto este un sos originar din provincia Liguria, Italia, fiind un preparat tradițional acestei zone. Rețeta originală de sos Pesto avea în componența ei pecorino, ulei de măsline, usturoi, busuioc, parmezan și semințe de pin. 

Am întâlnit foarte multe variații ale acestei rețete, majoritatea acestora din lipsa ingredientelor originale, fie pentru că acestea sunt mai dificil de găsit în anumite sezoane sau fie pentru că nu se comercializează decât în anumite supermarketuri. Cele mai multe rețete înlocuiesc mugurii de pin cu nuci sau migdale, iar altele prezintă ca particularitate chiar menta ca ingredient special.

Am întâlnit și o variantă în care au fost adăugate roșii, sosul pesto căpătând astfel un colorit deosebit! Astfel, astăzi vom prepara împreună rețeta originală de sos pesto italienesc, astfel încât să vă puteți bucura și dumneavoastră împreună cu familia dumneavoastră de savoarea acestuia!

Ingrediente sos pesto 

Ingrediente sos pesto

Pentru a pregăti deliciosul sos pesto, veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • jumătate de cană de semințe de pin
  • 100 de grame de busuioc proaspăt
  • jumătate de cană de ulei de măsline extra virgin
  • Zeama de la o lămâie de dimensiune medie
  • Trei sferturi de cană de parmezan răzuit
  • Sare
  • Piper
  • 2-3 căței de usturoi

Timp de pregătire: 5 minute

Timp de gătire: 5 minute

Timp total: 10 minute

Porții: 1 borcan

Cum se face un sos de pesto – Mod de preparare 

Cum se face un sos de pesto - Mod de preparare

Vom începe prin a spăla bine de tot frunzele de busuioc, trecându-le prin mai multe ape reci, ca să ne asigurăm că am înlăturat toate impuritățile. Apoi, vom tapeta aceste frunze cu ajutorul unor șervețele absorbante de bucătărie, cu grijă, fără să le strivim.

Cu ajutorul unui mojar și al unui pistil, vom trece apoi la zdrobirea mugurilor de pin împreună cu cățeii de usturoi pe care i-am tăiat în jumătate înainte, până când vom obține o pastă densă. Apoi, vom adăuga și puțină sare după gust și frunzele de busuioc, puțin câte puțin, pe măsură ce amestecul se omogenizează.

Acum este timpul să adăugăm și parmezanul dat pe răzătoarea cu ochiuri mici și zeama de lămâine, amestecând viguros astfel încât ingredientele să se înglobeze în pasta pe care am obținut-o. La final, vom turna și uleiul de măsline, neapărat extravirgin, amestecând încet în timp ce turnăm puțin câte puțin.

Sosul ar trebui în acest punct să fie gata, însă dacă aveți impresia că nu are consistența potrivită sau că ați adăugat prea mult ulei, vom adăuga puțin parmezan în plus și o să vedeți să totul va fi așa cum trebuie să fie!

Cum se serveste un sos de pesto 

Cum se serveste un sos de pesto

Există nenumărate modalități interesante de întrebuințare ale acestui sos! Cel mai cunoscut preparat care conține acest sos delicios este cel de paste cu sos pesto. Tot ce trebuie să faceți pentru a pregăti aceast preparat este să alegeți tipul de paste pe care doriți să le gătiți, apoi să le preparați urmând instrucțiunile de pe pachetul acestora și să le adăugați sosul de pesto pe care l-am preparat împreună!

Este extrem de simplu! Iar preparatul rezultat are un gust mult mai complex și deosebit decât multe alte preparate mult mai complicat de pregătit! Puteți să îi adăugați acestui sos chiar și roșii sau porumb, nu există modalități greșite de a găti sosul pesto. Dacă nu este încă sezonul mugurilor de pini, nu vă faceți griji, îi puteți înlocui cu alune, migdale sau chiar cu nuci simple și rezultatul va fi asemănător cu originalul!

Eu de obicei îl prepar în cantități mai mari, așa cum am pregătit acum acest borcănaș. Se păstrează foaarte bine congelat, poate să reziste chiar și până la două luni fără nicio problemă. Gătesc sosul de pesto de fiecare dată când rămân fără, mi se pare un sos extrem de versatil pe care îl putem folosi la foarte multe preparate.

Copiilor mei le plac sandvișurile cu sos de pesto, de aceea mă asigur că am mereu la îndemână acest sos când le prepar pachețelul pentru la școală. Merge de minune în sandvișurile cu pui, gustul acestora este absolut demențial!

Mai folosesc sosul de pesto ca dressing pentru salată atunci când nu știu ce altceva să prepar sau când pur și simplu nu am destul timp pentru a prepara o salată mai specială! Sosul de pesto care îmi este la îndemână mă salvează de fiecare dată!

Sper că v-a făcut plăcere să urmați această rețetă alături de mine și sper că vă veți întoarce la rețeta aceasta ori de câte ori veți dori să pregătiți delicioasul și versatilul sos de pesto conform rețetei originale italienești!

Lasă un comentariu