Sos pentru spaghete cu cascaval – reteta pentru paste

Pastele sunt la mare căutare în vacanțele din peninsula Italică. Se servesc în diferite combinații, fiind opțiuni pentru toate gusturile.

Deși par un ingredient banal, acestea sunt foarte versatile și constituie baza unor mâncăruri delicioase. Știai că la nivel mondial se cunosc peste 600 de tipuri de paste, proaspete și uscate, de diverse forme și culori diferite?

În cele ce urmează te ghidez pas cu pas să faci paste cu cașcaval, rapid și ușor. O porție sănătoasă de paste cu cașcaval poate fi un prânz sau o cină sățioasă. Ai nevoie doar de câteva ingrediente pentru a-ți pregăti acest preparat.

Ingrediente paste cu cașcaval

– 400 grame paste de orice tip

– 200 grame cașcaval

– 50 grame unt

– 200 ml smântână pentru gătit

– 2 căței de usturoi

– 2 linguri ulei

– sare

– piper

Timp de pregătire: 5 minute.

Timp de gătire: 15 minute.

Timp total: 20 minute.

Porții: 2.

Cum se face paste cu cașcaval – Mod de preparare

Într-o cratiță se fierb pastele în apă cu puțină sare și respectând timpul de preparare menționat pe pachet. Pentru paste al dente, scurtezi timpul de fierbere cu 1-2 minute. De obicei aleg pastele tip pene sau farfale, dar poți alege orice tip de paste.

Până fierb pastele, pregătești restul ingredientelor. Într-o tigaie pui uleiul la încins, ce poate fi de orice tip, personal le folosesc pe cele de struguri sau măsline.

Cureți usturoiul și îl dai prin presă. Dacă nu ai presă, îl poți da pe răzătoarea fină.

Tot pe răzătoare, dar pe partea mai mare, dai și cașcavalul. Îți recomand un cașcaval cu un procent mare de grăsime, pentru a avea pastele mai cremoase.

După ce uleiul este încins, adaugi usturoiul, îl lași la călit câteva secunde peste care adaugi untul tăiat cubulețe. Amesteci totul cu lingură de lemn până la topirea untului și adaugi smântâna.

În sosul din tigaie presari cașcavalul ras și amesteci totul în continuu, pentru ca brânza să se topească și pentru a evita ca aceasta să se ardă. În 2-3 minute sosul de cașcaval cu smântână este gata, iar la final potrivești de sare și piper. Dacă folosești cașcaval sărat, poți să renunți la a mai adăuga sare.

Pastele fierte se scurg de apă, din care păstrezi o cană de apă în cazul în care vrei să ai un sos mai lichid la paste. Torni apa în tigaie pe foc, amesteci totul și lași să ajungă la consistența dorită.

După ce au fost scurse, pastele se clătesc sub apă rece și se pun în tigaie peste sos. Se amestecă totul și se fierbe totul încă un minut.

Cum se servesc paste cu cașcaval

Pastele cu cașcaval se servesc calde, simple sau presărate cu diverse vedețuri. Pătrunjel tocat, oregano proaspăt sau codițe de ceapă verde mărunțite vor da o aromă deosebită.

De asemenea, poți adăuga și bacon tocat fin și prăjit, pe care să îl prepari peste pastele calde din farfurie. Extra poți răzui brânză mai tare, tip parmezan sau grana padano.

Lasă un comentariu