Somon la gratar sau tigaie – reteta file de peste prajit, grill

Peștele este un aliment bogat în substanțe foarte importante din punct de vedere nutrițional, fiind o sursă de acizi grași pentru noi. Aceste substanțe sunt deosebit de importante mai ales în alimentația copiilor, pentru a le asigura o creștere armonioasă și echilibrată.

Dar ce ne facem când micii pofticioși refuză să consume pește? Ne adaptăm! Somonul este alternativa minunată în acest caz, pentru că acesta nu prezintă gustul specific de pește, mai ales când este pregătit în mod corespunzător!

Cred că am mai menționat de câteva ori cât de dificil este pentru mine să reușesc să includ în alimentația familiei mele peștele! Haideți să vă prezint rețeta mea de somon la tigaie, fraged, gustos și foarte ușor de pregătit, rețetă cu care reușesc să păcălesc chiar și cei mai încăpățânați mofturoși!

Ingrediente somon la tigaie 

Pentru această rețetă veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • Două bucăți de somon de 300 de grame fiecare

Pentru a pregăti marinada:

  • Sucul de la o jumătate de lămâie
  • Coajă rasă de lămâie
  • Trei căței de usturoi
  • Ceapă roșie
  • Mărar
  • Pătrunjel
  • lingură ulei de măsline

Garnituri lângă care puteți servi acest preparat:

  • Risotto
  • Legume la cuptor
  • salată

Timp de pregătire: 5 minute

Timp de gătire: 10 minute

Timp total: 15 minute

Porții: 2 porții

Cum se face somon la tigaie – Mod de preparare

Bucățile de somon pe care le-am luat de la supermarket nu necesită prea multă curățare, trebuie doar să le răzui solzii de pe laterale, fără să le scot pielea. Le vom tapeta apoi cu servețele de bucătărie absorbante și le vom pune pe  un platou.

Vom trece apoi să pregătim marinada cu care vom condimenta peștele, ca să ne asigurăm că va căpăta un gust deosebit. Acest amestec de condimente are și suc de lămâie concentrat în componența lui, tocmai de aceea, nu va fi necesar să lăsăm amestecul cu orele la marinat, fiind suficiente câteva minute.

Vom adăuga zeama de lămâie, usturoiul, ceapa, uleiul de măsline, sare și piper, dar și verdeața. După preferințe, puteți adăuga și fulgi de chilli. Le vom pune pe toate în vasul blenderului și îl vom porni preț de câteva secunde, până când obținem un amestec omogen. 

Vom întinde acest amestec peste bucățile de somon, cât mai omogen, pe ambele părți, masând ușor până la uniformizare. După ce le-am uns, le vom lăsa să se odihnească timp de cinci minute, ca să se întrepătrundă marinada.

Mie personal îmi place să prăjesc somonul, într-o tigaie care nu lipește. Vom pune tigaia la încins, iar când aceasta a atins temperatura potrivită, vom pune bucățile de somon direct în tigaie, fără să adăugăm ulei. După 4 minute vom vedea dacă s-au rumenit și le vom întoarce și pe partea cealaltă, pe care le vom lăsa timp de trei minute.

Puteți să pregătiți somonul și la grătar, fie el electric sau cu jar de lemne. Vom unge grătarul cu puțină șuncă, ca să ne asigurăm că nu se lipește peștele și vom pune somonul la făcut. Timp de patru minute, nu vom umbla la bucățile de somon. 

Apoi, le vom întoarce cu ajutorul unei spatule și pe partea cealaltă și le vom rumeni uniform. Ce frumos miroase și ce culoare deosebită are! Puteți să puneți și niște ciuperci cu cașcaval lângă acest pește și două sau trei roșii cherry, să se rumenească! 

Aveți grijă să nu puneți bucățile de pește direct sub flacăra focului, deoarece se vor arde foarte repede! Somonul este un pește gras și tinde să se gătească într-un timp deosebit de scurt. 

Nu vom lăsa bucățile de somon să se prăjească mult timp pentru că devin uscate și greu de servit. Ne dorim ca peștele nostru să fie fraged și aromat, rumenit la suprafață și ușor de servit. 

Acesta este unul dintre puținele preparate pe bază de pește pe care micii pofticioși îl consumă cu dragă inimă. Somonul nu prea are oase și prezintă și un gust deosebit, așa că pentru mine este mare bucuria să-i văd bucuroși, servind acest fel de mâncare! Somonul are un aport important de nutrienți, de acizi grași cum ar fi omega 3, substanțe vitale în dezvoltarea armonioasă a copiilor noștri!

După ce s-au rumenit, vom scoate feliile de somon pe un platou și le vom lăsa să se odihnească timp de patru minute.  Eu am pregătit un amestec de conopidă cu broccoli la cuptor și dovlecel, iar cât se odihnesc bucățile de pește, le voi verifica dacă sunt gata făcute.

Puteți găti fie un amestec de legume la cuptor, broccoli, dovlecel, conopidă sau morcovi, după preferințele dumneavoastră! Puteți pregăti și un dressing, fie că este de muștar cu miere, fie că este vorba de un mujdei dens de usturoi, posibilitățile sunt nenumărate!

Le voi stropi cu puțină zeamă de lămâie și voi presăra pe deasupra acestora puțin mărar și pătrunjel tocate mărunt. Somonul la tigaie este acum gata, poftă bună!

Cum se serveste somon la tigaie 

Sunt multe modalități în care puteți să preparați somonul marinat, fie la tigaie, fie la cuptor, sau chiar pe grătar, după ce l-ați lăsat timp de cinci minute cu marinada aromată pe care am pregătit-o. 

Fiind un pește ce are o carne mai grasă cu un gust deosebit, somonul poate fi servit alături de nenumărate garnituri. Fie veți pregăti o garnitură de orez cu un mix de legume, gustos și frumos colorat, fie o garnitură specială de cartofi natur, fierți alături de condimente aromate și serviți cu usturoi și pătrunjel pe deasupra.

Puteți pregăti un mix de legume gătite fie la aburi, fie la cuptor pentru a servi drept garnitură lângă bucățile dumneavoastră de somon. Desigur nu putem uita de sucul de lămâie și mujdeiul pregătit cu usturoi, smântână și mărar, amestec care merge de minune servit alături de acest preparat gustos și fraged. Este atât de delicios și suculent încât chiar și familia mea, care în mod obișnuit nu consumă pește, servește încântată somonul pregătit cu ajutorul acestei rețete!

Sper că v-a făcut plăcere să pregătiți somonul la tigaie alături de mine și sper că veți reveni ori de câte ori veți dori să preparați din nou această rețetă! Spor la gătit!

Lasă un comentariu