Somon la cuptor cu legume – reteta file de peste in folie de aluminiu, hartie de copt

Familia mea nu prea consumă, de obicei, preparate de pește, așa că de fiecare dată când gătesc aceste tipuri de mâncăruri trebuie să mă străduiesc să găsesc o rețetă potrivită astfel încât aroma sa să fie debordantă, deosebită, irezistibilă chiar și pentru mofturoși!

Somonul la cuptor face parte din această categorie specială de preparate din pește! Este o rețetă simplă, foarte ușor de urmat, care este dezvoltată în așa fel încât preparatul rezultat să nu fie nici uscat, nici ars, iar sosul și garnitura pot fi alese conform preferințelor dumneavoastră!

Așa că astăzi vom pregăti împreună această rețetă delicioasă de somon la cuptor, pe care o să o explic în detaliu în continuarea acestui articol. Veți găsi toată rețeta, pas cu pas, mai jos și sper că vă veți bucura și dumneavoastră împreună cu familia dumneavoastră de această rețetă rapidă și delicioasă!

Ingrediente somon la cuptor 

Ingrediente somon la cuptor

Pentru a pregăti această rețetă veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • Aproximativ două kilograme de file de somon
  • Aproximativ 50 de ml de ulei de măsline
  • 3 linguri de zahăr brun
  • lingură de sos de soia
  • lingură de boia de ardei dulce
  • Un cățel de usturoi mărunțit
  • Sucul de la o lămâie de dimensiune medie
  • Sucul de la o portocală mică
  • linguriță rasă de sare
  • Puțin piper proaspăt măcinat

Timp de pregătire: 10 minute

Timp de gătire: 20 de minute

Timp total: 30 de minute

Porții: 6 porții

Cum se face somon la cuptor – Mod de preparare 

Cum se face somon la cuptor - Mod de preparare

Înainte să începem să pregătim această rețetă, trebuie să vă spun câteva secrete despre modul de pregătire al acestuia. În ceea ce privește somonul, eu nu îi îndepărtez niciodată pielea acestui pește. Carnea sa este extrem de fragedă și tinde să se lipească ușor, de aceea, pielea sa servește ca un strat protector, fie că îl vom găti în tavă sau în tigaie, veți observa că va fi mult mai ușor de întors decât dacă i-ați îndepărta pielea.

Dacă se întâmplă să vă rămână somon, îl puteți reîncălzi a doua zi sau îl puteți adăuga în sandvișuri sau salate. Proprietățile nutritive ale acestui preparat sunt multe prea importante ca să nu îl consumăm, având în compoziția sa o cantitate importantă de aminoacizi grași, cum ar fi omega 3,  astfel încât somonul este un aliment important mai ales în dezvoltarea armonioasă a copiilor.

Pentru a pregăti această rețetă de somon la cuptor puteți folosi fie somon file, fie rondele de somon. Un alt sfat ar fi să palpați fileul înainte de a începe să îl gătiți, pentru ca în cazul în care mai are oase, să le puteți înlătura cu ajutorul unei pensete.

Vom începe prin a curăța somonul de solzi. Acest pas este un pic mai dificil în procesul nostru de pregătire a somonului la cuptor, de aceea multe gospodine evită să gătească peștele de orice fel. Avem noroc că în prezent putem cumpăra inclusiv pește curățat de la supermarket.

Vom spăla peștele sub un jet de apă rece și apoi îl vom șterge de apă cu șervețele absorbante de bucătărie. Vom trece apoi la asezonarea peștelui, atât pe interior, cât și pe piele, presărând sare și piper.

Apoi, vom trece la pregătirea amestecului format din uleiul de măsline, zeama de lămâie, sucul de portocală, usturoiul mărunțit, boia și sosul de soia. Vom trece fileul de pește prin acest amestec și îl vom masa..

Vom pregăti tava în care vom pune somonul, punând folie de aluminiu în interiorul acesteia. Vom așeza fileul de somon și vom turna peste el restul amestecului rămas. Aveți grijă să ridicați marginile foliei de aluminiu, astfel încât sosul preparat să nu curgă și să stea în jurul peștelui.

Cuptorul nostru trebuie să fie preîncălzit la temperatură medie spre mare, adică în jur de 180-200 de grade Celsius pentru cuptoarele electrice. Vom introduce tava în cuptor pentru aproximativ 40 de minute. Ca să obțineți o carne suculentă, fragedă, gustoasă și deosebit de aromată, vă recomand să scoateți peștele de la cuptor la fiecare 10 minute și să îl ungeți cu sosul din tavă!

Timpul de coacere este direct proporțional cu grosimea fileurilor noastre de somon, astfel încât fileurile mai groase vor avea nevoie de mai mult timp pentru a fi gata.

Apoi, preparatul este gata de introdus în cuptor! Cuptorul trebuie să fie preîncălzit la foc mediu, adică 180 de grade Celsius. După aproximativ patruzeci de minute, preparatul nostru ar trebui să fie gata, însă cel mai bine verificați peștele după o jumătate de oră, iar în cazul în care acesta s-a rumenit, puteți opri cuptorul.

Somonul nostru la cuptor este acum gata! Poftă bună!

Cum se alege fileul de somon potrivit? 

Cum se alege fileul de somon potrivit?

Cel mai bine este să alegeți întotdeauna fileurile de pește proaspăt, chiar dacă acest lucru înseamnă că va fi necesar să îl curățăm noi. Culoarea trebuie să fie de un roșu mai intens, fiind de o textură mai fermă, fără să fie lipicios. 

Carnea trebuie să aibă un miros sărat, un pic dulceag, fără să miroasă însă puternic a pește, acesta fiind un semn că fileul nu este atât de proaspăt.

De unde se cumpara somonul? 

Puteți să cumpărați somonul de la orice supermarket. Veți găsi la raionul de pește tot felul de soiuri de pește proaspăt, iar unele supermarketuri chiar curăță, eviscerează și porționează pește la cerere, fie că este vorba de somon sau de alte feluri de pește, cum ar fi doarada sau somnul.

Un lucru important la această rețetă este porționarea fileului nostru, deoarece cu cât acesta este mai gros, cu atât va sta mai mult la cuptor. Temperatura potrivită de gătire a somonului este între 180-200 de grade, însă eu vă recomand limita superioară, pentru a nu permite peștelui să își lase grăsimea în tavă.

Somonul este un pește foarte gras și nu se gătește cu ulei sau unt. Dacă veți adăuga ulei sau unt atunci când veți găti acest peste, concentrația de grăsimi va trece preparatul în partea mâncărurilor nesănătoase.

Cite portii se obtin dintr-un fileu de somon? 

Această rețetă este potrivită pentru a obține în jur de șase sau opt porți de somon la cuptor, mai ales în cazul în care gătiți și o garnitură lângă acest preparat deosebit.

Puteți găti fie un amestec de legume la cuptor, broccoli, dovlecel, conopidă sau morcovi, după preferințele dumneavoastră! Puteți pregăti și un dressing, fie că este de muștar cu miere, fie că este vorba de un mujdei dens de usturoi, posibilitățile sunt nenumărate!

Tot ce trebuie să faceți este să vă dați frâu liber imaginației și veți vedea ce succes o să aibă acest somon pregătit la cuptor!

Cum se serveste somon la cuptor 

Cum se serveste somon la cuptor

Mie îmi place să îl servesc exact așa cum îl scot din cuptor, singurul lucru pe care îl mai adaug este puțină zeamă de lămâie, deoarece îmi place multe de tot această combinație. 

Fiind în vizită la o niște prieteni de familie, am văzut somonul la cuptor servit alături de un mix cu smântână cu usturoi și mărar, combinație inedită ce voia să țină locul mujdeiului clasic de usturoi. Mi-a plăcut atunci, însă nu țin neapărat să îl servesc în acest fel.

Garniturile pe care le puteți pregăti pentru a servi somonul la cuptor pot să fie formate și din delicioșii cartofi natur cu pătrunjel proaspăt sau pur și simplu din orez lung bob cu bob fiert alături de puțină sare. Somonul va spori gustul acestor garnituri cu savoarea sa, iar carnea fragedă și suculentă este perfectă în combinație cu orice fel de mâncare!

Dacă se întâmplă cumva să îmi rămână somon gătit la cuptor pentru a doua zi, eu de obicei îl pun la frigider într-un recipient care are o închidere ermetică. Puteți să îl folosiți pentru sandvișuri delicioase, însă metoda mea preferată de a consuma acest somon rece este prepararea unor salate din legume proaspete și aromate în care să îl includ!

Este atât de delicios și suculent încât chiar și familia mea, care în mod obișnuit nu consumă pește, servește încântată somonul pregătit cu ajutorul acestei rețete, copt ușor la cuptorul aragazului.

Deși multă lume se ferește din a găti pește din cauza procesului un pic mai dificil de curățare al acestuia, în zilele noastre a apărut posibilitatea de a cumpăra somonul deja curățat de la supermarket, astfel încât acest proces nu mai trebuie să ne îngrijoreze și îl putem pregăti după preferințele noastre, trecându-l doar sub un jet de apă rece.

Somonul este un pește deosebit de important din punct de vedere nutrițional, deoarece conține o multitudine de acizi grași în componența acestuia, care contribuie la menținerea sănătății organismului nostru. Este un pește deosebit de important mai ales pentru creșterea armonioasă a copiilor noștri.

Sper că v-a făcut plăcere să pregătiți această rețetă de somon la cuptor alături de mine și sper că vă veți întoarce la ea ori de câte ori veți dori să pregătiți acest fel de mâncare rapid, savuros și versatil! Vă asigur că această rețetă va deveni una dintre rețetele pe care le veți pregăti cu drag, fiind un fel de mâncare foarte simplu și delicios!

Lasă un comentariu