Reteta socata cu miere, fara zahar – ingrediente, preparare, servire

Răcoritoare și aromată, socata cu miere era băutura mea preferată în copilărie, când nu existau atâtea sortimente de sucuri și băuturi. Și chiar și acum prefer să prepar socată în casă decât să consum tot felul de sucuri pline de chimicale din comerț! Mai ales când rețeta este una atât de simplă și de ușoară de urmat!

Având aceste lucruri în minte, vă voi prezenta în continuare o rețetă foarte ușor de urmărit de socată cu miere, nu cu zahăr, ca să vă amintiți și dumneavoastră cu nostalgie de vremurile copilăriei, la fel ca și mine! Să începem!

Ingrediente socata cu miere 

Ingrediente socata cu miere

Nu veți avea nevoie de foarte multe ingrediente și puteți întotdeauna să înlocuiți mierea cu zahărul dacă nu aveți prin gospodărie acest ingredient. Deci, veți avea nevoie de:

  • Aproximativ cinci litri de apă rece
  • Un borcan de 300 de grame de miere 
  • Trei sau patru lămâi feliate 
  • Zece flori de soc

Timp de pregătire: 15 minute

Timp de fermentare: aproximativ trei sau patru zile

Timp total: trei sau patru zile 

Porții: un borcan mare de cinci litri

Cum se face socata cu miere – Mod de preparare 

Cum se face socata cu miere - Mod de preparare

Vom începe prin a pregăti borcanul în care vom face socată. Îl vom spăla bine de tot și îl vom clăti cu apă rece. Ne vom asigura că florile de soc nu au cotoare groase și le vom trece și pe acestea prin apă rece. Vom spăla de asemenea și lămâile.

Vom pune apă în borcanul de cinci litri și vom adăuga și cele trei sute de grame de miere, amestecând bine de tot până la dizolvarea acesteia. Apoi, vom adăuga lămâile pe care le-am feliat subțire și florile de soc. 

Borcanul acesta trebuie acoperit, de preferabil nu cu un capac, ci cu o farfuriuță pentru ca amestecul să poată să respire. Va fi necesar ca borcanul să stea la un loc cu soare care să îi permită procesului de fermentare să înceapă. Acest lucru se întâmplă între trei și cinci zile și va fi necesar să amestecăm în această compoziție o dată pe zi.

Când vi se pare că socata a devenit destul de acidulată pentru gusturile dumneavoastră, atunci o vom pune la frigider ca să încetinim procesul de fermentație și o vom consuma imediat.

Cum se serveste socata cu miere 

Cum se serveste socata cu miere

Secretul în pregătirea acestei băuturi este alegerea tipului potrivit de flori de soc. Acestea ar trebui să fie culese imediat după înflorire, din zone în care nu se găsește așa mult praf sau poluare. Socata este de asemenea potrivită pentru femeile care alăptează, deoarece stimulează lactația.

Aveți grijă să nu mai lăsați socata la soare după ce a ajuns îndeajuns de acidulată deoarece, ușor-ușor aceasta va trece în oțet și nu va mai fi potrivită consumului.

Socata cu miere este cea mai bună servită rece, în zilele de o căldură copleșitoare, fiind o băutură extrem de răcoritoare și aromată! Socata este recomandată în tratarea afecțiunilor la nivelul căilor respiratorii, așa că ne vom bucura și de gustul și savoarea acesteia, dar și de beneficiile sale!

Lasă un comentariu