Snitele de pui la cuptor – ingrediente, mod de preparare, servire

Șnițele la cuptor de pui sunt preparatul meu preferat din carne de pui, însă nu le agreez deloc prăjite în baie de ulei! Pesmetul se îmbibă în ulei și se înglobează în compoziția șnițelului și oricât de mult ai încerca să-l absorbi, șnițelele tot vor conține o cantitate mult prea mare de ulei.

Acest lucru nu este o problemă de obicei, însă pentru cei care urmează un regim alimentar strict, șnițelele prăjite în ulei nu sunt recomandate. Însă nu vă faceți griji, am rețeta perfectă pentru dumneavoastră, la fel de delicioasă, cu snițele la fel de crocante și bune!

În acest articol voi prezenta rețeta mea de șnițele la cuptor, foarte rapid și ușor de preparat. Să începem!

Ingrediente snitele la cuptor 

snitele la cuptor

Pentru prepararea acestei rețete, veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • 500 de grame piept de pui
  • Două ouă
  • Două linguri de lapte
  • 175 de grame de făină
  • Puțin ulei
  • Sare și piper

Timp de pregatire: 15 minute

Timp de gatire: 45 de minute

Timp total: o oră

Portii: 2-3 porții

Cum se fac snitele la cuptor – Mod de preparare

Cum se taie snitele din piept de pui 

Vom începe prin a porționa pieptul de pui în bucăți de dimensiuni potrivite. Vom înfășura aceste bucăți pe rând în folie alimentară și cu ajutorul unui bătător vom bate carnea pe toată suprafața acesteia pentru a o frăgezi.

Prin acest proces, carnea devin mai subțire și mai ușor de gătit, de aceea procesul de batere a cărnii în vederea pregătirii snițelelor este unul esențial.

Cum se asezoneaza snitele la cuptor din piept de pui?

Carnea de pui este un tip de carne ce nu este foarte dificil de asezonat. Eu pentru aceste șnițele folosesc doar sare și piper, însă puteți la fel de bine să preparați un mix de condimente precum rozmarin, boia de ardei dulce, boia de ardei iute, usturoi granulat sare și piper la care veți adăuga puțină apă.

Veți folosi acest mix pentru a marina carnea de pui. Veți lăsa puiul la marinat pentru cel puțin șase ore.

În continuare, vom mixa cele două ouă până când amestecul va avea o consistență spumoasă, iar apoi vom adăuga cele două linguri de lapte, amestecând în continuare. Făina o vom pune într-un bol de dimensiuni potrivite care să ne permită să trecem cu ușurință bucățile de pui prin făină pe ambele părți.

Apoi, după ce am trecut bucățile de pui prin făină, le vom trece și prin amestecul de ou cu lapte aflat într-un alt bol și le vom pune o tavă în care am pus hârtia de copt unsă cu puțin ulei.

Cum se gatesc snitele de pui fara pesmet

Așa cum am menționat anterior, vom găti aceste snițele prin introducerea lor în cuptorul aragazului preîncălzit la foc mediu (adică 180 de grade Celsius) pentru aproximativ 15 minute. După ce au trecut aceste 15 minute, vom scoate șnițelele din cuptor și le vom întoarce, urmând să le introducem înapoi pentru încă un sfert de oră.

Cum altfel se mai pot face snitele din piept de pui

Cum altfel se mai pot face snitele din piept de pui

Ca să obțineți niște șnițele din piept de pui cu o textură granulată și un pic mai crocante, puteți să adăugați pesmet, gătindu-le tot la cuptorul aragazului. Unele snițele la cuptor pot conține în componența lor și ceapă tocată foarte mărunt, acesta adăugându-le un plus de savoare și dulceață, în mod special dacă decideți să o căliți puțin înainte.

Desigur, șnițelele se pot face și prăjite în baie de ulei. Vă recomand să le scoateți neapărat pe un șervețel, astfel încât acesta să absoarbă cât mai mult ulei din ele și să nu fie grețoase sau greu de consumat.

Cum se pastreaza snitele din piept de pui la cuptor? 

Este de preferat să gătiți o cantitate potrivită de șnițele, astfel încât acestea să fie consumate în totalitate pe parcursul unei singure mese. Dacă însă se întâmplă să gătiți o cantitatea mai mare, le puteți păstra la frigider într-un recipient acoperit. 

Șnițelele făcute la cuptor trebuie neapărat acoperite pentru că dacă nu le veți acoperi vor deveni foarte uscate și greu de consumat. Le puteți încălzi la cuptorul cu microunde înainte de a le consuma și vor deveni mai fragede.

Cum se servesc snitele la cuptor 

Șnițelele sunt un preparat foarte versatil când vine vorba de modalitățile de servire. Mie îmi plăce pur și simplu să îmi face sandwichuri cu șnițele sau să le servesc așa, simple, însă posibilitățile de servire sunt nenumărate dacă vă puneți un pic imaginația la treabă.

Puteți servi șnițelele alături de o salată cu un mix răcoritor de legume, proaspătă și asezonată cu sare, piper, zeamă de lămâie și ulei de măsline și vă asigur că acesta va fi un fel principal de succes! Dacă aveți mai mult timp la dispoziție puteți prepara garnituri mai complexe cum ar fi un sote de ciuperci sau un orez cu legume.

Desigur că nu putem exclude rețetele clasice care sunt extrem de populare: snițelele cu cartofi prăjiți, piure sau legume gătite la abur vor fi întotdeauna modalități de servire cu care nu veți da greș niciodată! 

Tot ce trebuie să faceți este să fiți un pic creativă și vă eliberați imaginația. Aroma șnițelelor complementează și sporește ușor gustul oricărui fel de garnitură pe care o veți prepara, așa că nu vă temeți să experimentați!

Secretele snitelelor la cuptor

Există anumite tips and tricks în legătură cu prepararea șnițelelor de pui la cuptor. Le voi detalia mai jos și sper ca, ținând cont de aceste sfaturi, dumneavoastră împreună cu familia dumneavoastră vă veți bucura de cele mai bune și fragede șnițele pe care le-ați gustat! 

Rețeta este ușor de preparat și cu ajutorul ei veți obține șnițele aromate și gustoase, însă dacă vreți cu îndârjire să vă autodepășiți și aveți un pic mai mult timp la dispoziție, atunci puteți încerca să aplicați din sfaturile următoare legate de prepararea șnițelelor la cuptor!

Muschiuletul de pui

Muschiuletul de pui

Veți alege doar pui proaspăt, de preferat cel de cumpărat, deoarece carnea de pasăre de curte este mai ațoasă și greu de preparat în vederea obținerii unor șnițele de pui fragede și pufoase. Nu contează ce dimensiune inițială au bucățile de pui, pentru că oricum urmează să le secționăm.

Puiul este cel mai potrivit pentru prepararea șnițelelor deoarece se gătește rapid și carnea are un gust ce se complementează perfect cu crusta formată din ouă, lapte și făină. Dacă decideți să lăsați puiul la marinat, șnițelele dumneavoastră vor fi chiar și mai delicioase!

Sectionarea muschiuletului de pui

Trebuie să secționați bucățile de pui astfel încât acestea să aibă dimesiunea unor felii de pâine. Dacă le veți face prea subțiri, acestea își vor pierde suculența în timpul gătirii și vor deveni uscate și ațoase.

Bucățile de pui astfel secționate vor fi acoperite neapărat cu folie alimentară înainte de a fi bătute, ca să evităm ruperea lor. Dacă vă doriți ca șnițelele de pui să fie mai fragede, le puteți unge cu ulei după ce le-ați bătut.

Condimentele 

În ceea ce privește condimentarea șnițelelor, vă recomand cu căldură să experimentați adăugând condimentele dumneavoastră preferate. Mie îmi place să marinez puiul înainte să prepar șnițelele și fac acest lucru prin pregătirea unui mix de condimente special.

Mixul meu conține usturoi granulat, boia de ardei dulce, boia de ardei iute, sare, piper și rozmarin, alături de puțină apă, în cantități potrivite pentru numărul de bucăți de pui pe care le-am pregătit. Marinarea acestora este un proces destul de simplu, veți urma instrucțiunile prezentate mai sus până la procesul de batere al bucăților de mușchiuleț sau piept de pui (inclusiv acest pas). 

Apoi, vom introduce bucățile de pui într-un recipient cu mixul de condimente și le vom lăsa peste noapte la marinat în frigider. Marinarea acestora se face pentru cel puțin șase ore.

De asemenea, dacă vă doriți să obțineți șnițele extra gustoase, atunci puteți adăuga o linguriță de muștar în compoziția ce include ou și lapte. Puiul va căpăta o savoare minunată și vă veți uimi familia și invitații cu șnițelele pregătite de dumneavoastră!

Pesmetul 

Există un secret în ceea ce privește și pesmetul! Pentru ca șnițelele dumneavoastră de pui să devină mai pufoase, le veți trece prin făină și ou de mai multe ori, repetând ciclul obișnuit, iar abia la sfârșit le veți trece și prin pesmet. Aceasta este rețeta originală a șnițelelor vieneze care se pregătesc cu pesmet! 

Temperatura

Mie îmi place să gătesc șnițelele la temperatură medie, astfel încât, am suficient timp ca să le păzesc și să nu se ardă și să devină mult prea uscate în interior. Setez cuptorul la 180 de grade Celsius și sus, și jos. 

Apoi, pentru un sfert de oră las șnițelele să se rumenească pe o parte, după care le voi scoate din cuptor, le întorc și le mai las încă un sfert de oră. Aceste proces este unul care depinde și de puterea aragazului dumneavoastră și modul acestuia de funcționare, așa că dumneavoastră știți mai bine. Dacă doriți ca șnițelele să fie gata mai repede sau carnea este mai groasă, atunci puteți să dați cuptorul la 200 de grade Celsius.

Lasă un comentariu