Snitele de pui – retete din piept de pui cu pesmet, pane, pufoase, cum se fac

Cui nu îi plac delicioasele șnițele din piept de pui pane? Aceasta este una dintre rețetele pe care o vom găsi cu siguranță în caietele de rețete ale fiecărei gospodine în parte, fiecare caiet având, însă, o altă variantă a rețete de snitele de pui! Care este rețeta originală de șnițele din piept de pui pane?

Astăzi, mă voi ocupa să vă aduc răspunsul la această întrebare! Vă voi prezenta cea mai simplă rețetă de șnițele, pas cu pas, astfel încât să mă puteți urmări cu ușurință și să puteți să vă bucurați și dumneavoastră de această rețetă delicioasă de șnițele din piept de pui pane împreună cu familia dumneavoastră!

O să vă convingeți singuri cât de ușor de pregătit este această rețetă și cât de versatilă este! Puteți servi șnițelele de pui lângă nenumărate garnituri sau în nenumărate feluri, chiar și în sandvișuri sau în salate! Dar gata cu vorbăria și haideți să ne apucăm de treabă!

Ingrediente snitel de pui 

Ingrediente snitel de pui

Pentru a pregăti delicioasele șnițele din piept de pui pane veți avea nevoie doar de ingrediente simple, pe care probabil deja le aveți prin gospodăria dumneavoastră. Dacă nu, nu vă faceți griji pentru că le veți găsi cu siguranță la cel mai apropiat magazin alimentar! Veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • Aproximativ 600 de grame de piept de pui
  • Sare
  • Piper
  • Puțină făină albă
  • Trei ouă de dimensiune medie
  • Pesmet
  • Ulei de floarea soarelui pentru prăjit

Timp de pregătire: 30 de minute

Timp de gătire: 5 minute

Timp total: 35 de minute

Porții: 4-6 porții

De unde se trage denumirea de “snitel pane”? 

Această denumire de „snitzel pane” provine de la faptul că preparatul nostru are în componeța lui pesmetul, „pane” provenind de la cuvântul „pâine”. De aceea, șnițelele doar trecute prin ou și făină nu sunt șnițele pane. Făina tinde să rețină o cantitate mare de ulei și preparatele obținute în acest fel sunt, de cele mai multe ori, îmbibate în ulei, nesănătoase și neapetisante.

Șnițelele pane gătite cu pesmet în schimb tind să nu rețină o cantitate mare de ulei, deoarece pesmetul acționează ca o barieră respingătoare de ulei, astfel încât șnițelele se vor rumeni uniform, fără să mustească de ulei.

Rețeta originală de șnițel pane conține carne de vită, pulpă de vită, nu piept de pui, însă nouă nu ne place așa de tare carnea de vită. Prefer șnițelele din carne de pui pentru că sunt mult mai fragede, mult mai ușor de gătit și putem folosi chiar și pulpele de pui dezosate pentru a găti delicioasele șnițele.

Cum se face snitel de pui – Mod de preparare 

Cum se pregateste carnea pentru snitel din piept de pui? 

Vom începe prin a dezosa carnea de pui. În funcție de mărimea pe care o are pieptul de pui pe care l-ați cumpărat, vom porționa carnea. Mie mi-au ieșit 3 felii de piept de pui, nu a avut rost să fac mai multe pentru că ar fi fost mult prea subțiri și s-ar fi uscat la prăjit.

Sfatul meu ar fi să țineți cu palma apăsat pieptul de pui, astfel încât să nu alunece atunci când tăiați. Aveți grijă să nu vă răniți! Feliile pe care le vom obține trebuie să fie de o grosime cât de cât egală.

Vă recomand să nu bateți pieptul de pui cu ciocanul, pentru că se va usca foarte tare la prăjit. Așa cum am menționat anterior, șnițelele originale se fac din carne de vită, iar această carne necesită să fie frăgezită prin procesul de batere cu ciocanul, însă carnea de pui este slabă și trebuie neapărat să rămână suculentă.

Vom așeza aceste felii pe un platou și le vom asezona cu sare și piper după preferințele noastre și pe o parte și pe cealaltă. Carnea de pui este un tip de carne ce nu este foarte dificil de asezonat. Eu pentru aceste șnițele folosesc doar sare și piper, însă puteți la fel de bine să preparați un mix de condimente precum rozmarin, boia de ardei dulce, boia de ardei iute, usturoi granulat sare și piper la care veți adăuga puțină apă.

Cum se pregateste panada pentru snitele de pui pane? 

Cum se pregateste panada pentru snitele de pui pane?

Panada este denumirea amestecului prin care vom trece feliile noastre de piept de pui după asezonarea acestora. Puteți să faceți panada și printr-un proces de fierbere a făinei în apă cu sare, adăugând unt sau gălbenuș de ou.

Noi vom avea nevoie de făină, ou și pesmet. Vă recomand să utilizați recipiente cu pereți înainți, astfel încât să nu murdărim foarte tare platul de lucru. Cel mai potrivite sunt caserolele acelea alimentare sub formă de cutii.

Vom pregăti trei recipiente din acest fel, în primul vom pune făina. În al doilea vom bate ouăle cu un vârf de cuțit de sare cu ajutorul unei furculițe și în al treilea vom pune pesmetul.

Carnea va fi trecută mai întâi prin făină, apoi prin ou și la sfârșit prin pesmet. După ce veți trece feliile de carne și prin pesmet, le vom scurtura ușor astfel încât să îndepărtăm excesul de pesmet care nu s-a prins bine de carne și le vom pune într-o tavă.

Vom trece apoi la gătirea propriu zisă a acestui preparat. Șnițelele pane se prăjesc cel mai bine în baie de ulei, deci vom avea nevoie de o tigaie mai adâncă și încăpătoare, în care vom turna aproximativ 500-600 de ml de ulei de floarea soarelui, astfel încât carnea să nu se atingă deloc de fundul tigăii noastre.

Vom pune uleiul la încins, setând aragazul la foc mediu spre mare. Când se va încinge îndeajuns, vom adăuga șnițelele cu foarte multă atenție, să nu ne frigem. Șnițelele vor fi gata într-un timp foarte scurt, după aproximativ două minute le puteți întoarce de pe o parte pe cealaltă, lăsându-le până când se rumenesc și devin ușor aurii.

Atunci când faceți șnițele din pulpe de pui dezosate va fi necesar să le lăsați la prăjit o perioadă un pic mai lungă de timp, astfel încât să vă asigurați că acestea s-au gătit și pe interior, așa că cel mai bine este să dați focul aragazului la treapta medie.

Vom pregăti servețele de bucătărie absorbante puse pe o tavă pe care vom scoate șnițelele pane din piept de pui, ca să ne asigurăm că îndepărtăm excesul de ulei de floarea soarelui pe care acestea l-ar fi putut reține în procesul de gătire. Crusta ar trebui acum să fie rumenă, ușor crocantă, iar în interiorul șnițelelor să nu existe picătură de ulei.

Dacă vreți să optați pentru o variantă mai sănătoasă ale acestor șnițele, le puteți pregăti și la cuptor. Mie îmi place să le pun la cuptor la temperatură medie, astfel încât, am suficient timp ca să le păzesc, să nu se ardă și să devină mult prea uscate în interior. Setez cuptorul la 180 de grade Celsius cu ventilație pornită și sus, și jos. 

Apoi, pentru un sfert de oră las șnițelele să se rumenească pe o parte, după care le scot din cuptor, le întorc și le mai las încă un sfert de oră. Aceste proces este unul care depinde și de puterea aragazului dumneavoastră și modul acestuia de funcționare, așa că dumneavoastră știți mai bine la ce temperatură trebuie setat cuptorul și cât timp ar fi necesar pentru ca șnițelele dumneavoastră să fie gata. Dacă doriți ca șnițelele să fie gata mai repede sau ați porționat feliile de piept de pui mai groase, atunci puteți să dați cuptorul la 200 de grade Celsius.

Cum se serveste snitel de pui 

După ce le-am prăjit și le-am scurs de excesul de ulei, vom scoate șnițelele noastre pe un platou și le vom servi așa cum sunt, fierbinți. Șnițelele au cel mai bun gust atunci când sunt gata scoase din tigaie, așa că de obicei, eu le las la urmă. Le gătesc exact cu câteva minute înainte ne a ne așeza la masă!

Este de preferat să gătiți întotdeauna numai o cantite potrivită de șnițele, astfel încât să nu rămână pentru a doua zi, însă dacă se întâmplă să rămână neconsumate, să știți că le puteți păstra într-un recipient cu închidere ermetică la frigider. Se recomandă să le acoperiți ca să nu se usuce și să devină dificil de consumat. Când veți dori să le serviți, le puteți încălzi rapid la cuptorul cu microunde și vor deveni din nou fragede și delicioase!

Le puteți servi și reci, mai ales când vine vorba de sandvișuri delicioase sau de includerea acestora în tot felul de salate! Puteți să le serviți și alături de garnituri mai complexe, cum ar fi cartofii copți și sosuri delicioase, de pesto sau tzatziki. Murăturile nu ar trebui să lipsească de la masă, de asemenea!

Șnițelele sunt un preparat foarte versatil când vine vorba de modalitățile de servire. Mie îmi plăce pur și simplu să îmi face sandwichuri cu șnițele sau să le servesc așa, simple la micul dejun când sunt pe grabă și întârzii la serviciu! Posibilitățile de servire sunt nenumărate dacă vă puneți un pic imaginația la treabă.

Puteți servi șnițelele alături de o salată cu un mix răcoritor de legume, proaspătă și asezonată cu sare, piper, zeamă de lămâie și ulei de măsline și vă asigur că acesta va fi un fel principal de succes! Dacă aveți mai mult timp la dispoziție puteți prepara garnituri mai complexe cum ar fi un sote de ciuperci sau un orez cu legume.

Desigur că nu putem exclude rețetele clasice care sunt extrem de populare: snițelele cu cartofi prăjiți, piure sau legume gătite la abur vor fi întotdeauna modalități de servire cu care nu veți da greș niciodată! 

Tot ce trebuie să faceți este să fiți un pic creativă și vă dați frâu liber imaginației!  Aroma șnițelelor complementează și sporește ușor gustul oricărui fel de garnitură pe care o veți prepara, așa că nu vă temeți să experimentați!

Sper că v-a făcut plăcere să pregătiți această rețetă de șnițele din piept de pui pane la cuptor alături de mine și sper că vă veți întoarce cu dragă inimă la această rețetă ori de câte ori veți vrea să pregătiți delicioasele șnițele cu pesmet, fragede și suculete, ce pot fi servite alături de tot felul de garnituri și preparate delicioase! Sunt convinsă că această rețetă va deveni rapid una dintre preferatele dumneavoastră!

Lasă un comentariu