Smochine uscate – reteta preparare smochine deshidratate din cele proaspete

Este incredibil de ușor să vă uscați propriile smochine în timpul sezonului de smochine, care durează din iulie până în octombrie. Când căutați cele mai bune smochine care urmează a fi uscate, căutați smochine pline, moi și nu prea tari. Ar trebui să aibă o nuanță  plină de viață și să miroase proaspăt, nu acru. După cumpărare sau recoltare, ar trebui să vă folosiți smochinele în câteva zile, deoarece smochinele proaspete nu se păstrează bine pentru mult timp.

Dacă aveți un deshidratator alimentar, atunci acesta este ideal pentru această rețetă, cu toate acestea, dacă nu aveți, va trebui să folosiți cuptorul. Deoarece smochinele durează atât de mult să se usuce, aș recomanda să faceți loturi mari împreună cu orice alte fructe pe care le aveți la îndemână, cum ar fi bananele și merele, acest lucru fiind mai economic.

Ingrediente smochine uscate

Tot ce vă trebuie pentru această rețetă sunt:

  • 2 kilograme de smochine

Timp de preparare: 10 minute

Timp de gătire:

Timp total: 10 minute

Porții: 3

Cum se fac smochine uscate – Mod de preparare

Deshidratarea smochinelor proaspete este o modalitate excelentă de a le păstra dacă doriți să evitați zahărul în plus. Smochinele uscate sunt o gustare minunată și le puteți deshidrata fie în sferturi, fie jumătate din smochine sau întregi!

Smochinele bune pentru deshidratare trebuie să fie coapte, dar nu moi. Alegeți smochine de mărime asemănătoare pentru a se coace în mod uniform. 

Spălați-le într-o sită, însă grăbiți-vă cu acest proces deoarece nu trebuie să stea mult în apă. Apoi lăsați-le la scurs și tăiați-le codițele.

Urmează partea cea mai importantă: deshidratarea smochinelor.

Cum se pot usca smochinele cu ajutorul unui deshidrator?

Pentru acele persoane care dețin un deshidrator, acest proces de preparare al smochinelor va fi foarte simplu. În tăvița deshidratorului trebuie să așezați smochinele depărtate unele de altele, lăsând aerului loc să circule. 

Smochinele astfel așezate trebuie aplatizate ușor, fără a fi sparte, apoi realizați acești pași până umpleți toate tăvițele deshidratorului.

Trebuie să lăsați smochinele la uscat câte 3 ore în fiecare zi, în 2 zile consecutive. Însă, trebuie să luați în calcul dimensiunea smochinelor și puterea deshidratorului deoarece există posibilitatea ca acestea să aibă nevoie încă de 2 ore și în a 3-a zi. 

Când știți că smochinele sunt gata? Când mărimea lor s-a micșorat considerabil. Ele nu trebuie să fie tari, asemenea celor pe care le găsiți în comerț, ci trebuie să rămână moi și elastice. Culoarea lor se va închide, acesta fiind un alt indicator al faptului că sunt gata.

După ce le-ați scos din deshidrator, așezați-le pe o foaie de copt. Ele mai trebuie să stea 2 ore în bătaia directă a soarelui, pentru a se zvânta bine de tot. 

Cum se usucă smochinele la cuptor?

În cazul în care vreți să faceți smochine deshidratate acasă, dar nu dețineți un deshidrator, cuptorul din bucătărie poate funcționa la fel de bine dacă sunteți atenți la câțiva pași. 

Smochinele alese trebuie așezate pe o tavă tapetată cu hârtie de copt. Deasupra acestora se va pune o altă foaie de hârtie de copt și încă o tavă care să preseze fructele. Ele vor trebui să stea la cuptor 2 ore la 80 de grade Celsius, după care puteți lua tava și hârtia de copt de deasupra lor. 

După ce au rămas descoperite, smochinele mai trebuie lăsate alte 2 ore la 60 de grade Celsius, până se usucă complet. Un alt pas important este să lăsați ușa cuptorului întredeschisă la 1 centimetru pentru a circula aerul. 

Uscate, ele pot fi consumate chiar și după o perioadă mai lungă. Le puteți așeza într-un celofan și să le puneți în cămară, iar în cazul în care doriți să le utilizați la prăjituri, ele pot fi foarte bine congelate. 

Această rețetă este foarte simplă și nu trebuie să ignorăm faptul că sunt 100% naturale, fără conservanți sau zahăr. 

Cum se servesc smochine uscate

Smochinele uscate pot fi mâncate simple sau introduce în diverse alte rețete de prăjituri. Dacă le tăiați în sferturi sau jumătăți, ar trebui să fie bune timp de 1-2 ani într-un loc răcoros și uscat. Smochinele întregi nu durează atât de mult, deoarece a fost îndepărtată mai puțină umiditate.

Există multe rețete în care pot fi adăugate smochine deshidratate. De la biscuiți de casă, la cozonac, de la terci de ovăz, la diferite salate de fructe. 

Nu vă fie teamă să experimentați cu smochinele voastre uscate, sunt o gustare minunată oricând și adaugă un plus de savoare checurilor!

Lasă un comentariu