Slanina in saramura – reteta cu slanina de casa, marinata, afumata

Slănina în saramură este un preparat tradițional pentru noi românii, consumat de obicei în preajma Crăciunului, însă acesta este modul perfect de a conserva slănina, pentru a ne putea bucura de ea pe tot parcursul anului. 

Nu multe gospodine știu să pregătească slănina în saramură, procesul fiind unul care necesită puțin mai multă atenție din partea noastră. Nu este dificil de pregătit, însă este unul  laborios. Nu vă speriați, vă voi explica pe parcursul acestui articol toată rețeta pas cu pas, pentru ca și dumneavoastră să puteți pregăti slănina în saramură!

Să începem!

Ingrediente slanina in saramura 

Pentru a pregăti delicioasa slănină în saramură veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • Un kilogram și jumătate de slănină
  • căpățână mare de usturoi (zece căței de usturoi)

Pentru pregătirea saramurii:

  • Un litru de apă
  • Opt linguri de sare grunjoasă, fără iod
  • Foi de dafin
  • Boabe de piper negru
  • Boabe de ienibahar

Timp de pregătire: o lună

Timp de gatire:

Timp total: o lună

Portii: un kilogram jumătate de slănină în saramură

Cum se face slanina in saramura – Mod de preparare  

Taierea

Tăierea se face după preferințele fiecăruia dintre voi. Am văzut gospodine care preferau ca bucățile de slănină să fie mai late și mai lungi, iar ale gospodine le preferă mai micuțe. Nu este foarte important acest aspect, important este să aveți un recipient destul de mare în care să le țineți.

Saramura

Există două modalități în care puteți pregăti slănina în saramură, fie adăugând sare bucăților de șuncă, fie pregătindu-le în saramură.

Pentru prima metoda, vom avea nevoie de un vas încăpător în care vom pune bucățile de șuncă și le vom săra bine pe toate părțile. Sare trebuie neapărat să fie grunjoasă, fără iod, din acel soi care se folosește și pentru a pregăti murăturile, deoarece nu ne dorim să se înmoaie bucățile de șuncă.

Le vom adăuga un strat sănătos de sare și dacă doriți, puteți veni și cu alte soiuri de condimente adiționale, proaspăt măcinate, piper, ienibahar și orice altceva mai preferați dumneavoastră. Bătrânii foloseau de obicei o copaie de lemn pentru a pregăti slănina în acest fel. Vom acoperi apoi cu o greutate și vom lăsa vasul în cămară sau în loc uscat, rece și întunecos.

La fiecare două zile, vom întoarce bucățile de șuncă și vom suplimenta cantitatea de sare dacă va fi nevoie. Le vom lăsa timp de o lună, cât să devină fragede și numai bune de servit. Apoi, vom scoate slănina din sare, o vom scutura bine și o vom lăsa la zvântat cel puțin trei zile.

Puteți apoi să o afumați sau să o ungeți cu un amestec de boia dulce și iute, piper și cimbru. Este delicioasă fie că o veți afuma sau nu!

Cealaltă metodă presupune pregătirea unei saramuri dintr-un litru de apă de rece cu 8 linguri de sare. Bunicii testau saramura cu un ou proaspăt, dacă acesta plutea și nu se lăsa la fundul găleții, saramura era bună de turnat peste slănină. Vom pune apoi o greutate deasupra bucăților de șuncă și vom da vasul într-un loc răcoros timp de o lună.

Această metodă necesită ceva atenție specială din partea dumneavoastră, deoarece saramura trebuie schimbată în fiecare zi, până când nu vom mai avea saramură colorată. Saramura se colorează în roșu în primele zile, deoarece sângele iese din bucățile de slănină.

Abia atunci când saramura nu își mai schimbă culoarea, adăugăm și condimentele în aceasta. Vom adăuga patru foi de dafin, boabe de piper, ienibahar, dar și căței de usturoi pe care i-am zdrobit înainte. După ce au trecut cele 4 săptămâni,puteți scoate slănina și o puteți lăsa la zvântat sau puteți chiar să o conservați.

Dacă veți opta pentru conservarea acesteia, ar fi cel mai bine să tăiați bucățile mai mici și să le puneți în borcane de dimensiuni potrivite, urmând apoi să turnați amestecul de saramură peste acestea. Vom pune capacul borcanelor și le vom depozita în cămară!

Eu vă recomand să le lăsați la zvântat la aer timp de trei zile, iar apoi să încercați să le afumați sau să le treceți printr-un mix de condimente, boia de ardei dulce și iute, piper, cimbru, rozmarin.  Puteți să puneți bucățile de slănină în pungi și să le păstrați la congelator un timp mai îndelungat, acest proces fiind unul și mai ușor de făcut dacă aveți posibilitatea să vidați pungile cu slănină.

Afumarea

Așa cum am zis, slănina se poate și afuma după ce a fost lăsat o lună în saramură și apoi câteva zile la zvântat. Neapărat trebuie lăsată la zvântat pentru că fumul nu aderă la suprafețe umede sau, în alte cuvinte, nu va prinde fumul de ea dacă nu este uscată.

Vom afuma slănina cu fum rece, nu direct deasupra sursei de căldură. Focul trebuie să ardă lent, mocnit și vom folosit pentru acesta fie rumeguș de lemn de esență tare sau lemn de la pomii fructiferi. Vom afuma slănina timp de trei zile, câte două-trei ore pe zi.

După aceea, slănina trebuie lăsată să se aerisească, altfel va prinde un gust înțepător din cauza fumului. O vom lăsa la aerisit timp de două săptămâni, într-un loc ferit de praf și animale. 

După ce s-a aerisit, puteți să o tăiați în bucăți de dimensiuni potrivite și să o puneți în pungi la congelator. Dacă aveți un aparat de vidat, aceasta va ocupa și mai puțin spațiu și se va păstra și mai bine la rece. Slănina noastră în saramură este gata!

Cum se serveste slanina in saramura 

O servim pe platouri aperitive țărănești, alături de roșii, castraveți, ardei, telemea de casă, ceapă verde! Numai vorbind despre ele mi s-a făcut și poftă! Ce gust delicios are această slănină, este sărată numai bine și se vede că am afumat-o cu lemn de cireș, a prins o culoare rozalie nemaipomenită!

Puteți să săriți peste etapa de afumare dacă nu vă place șunca afumată și o puteți păstra în saramură, la borcan! 

Sper că v-a făcut plăcere să pregătiți slănina în saramură alături de mine și sper că vă veți întoarce la această rețetă ori de câte ori veți dori să o pregătiți din nou! Spor la gătit!

Lasă un comentariu