Slanina fiarta – marinada cu usturoi, de casa, cu boia, cum se prepara

La noi în familie în preajma sărbătorilor a fost mereu tradiția de a se tăia porcul: tatăl meu de obicei se ocupa de toată treaba, iar mezelurile făcute de dânsul întrec cu mult orice alt fel de preparat pe care îl voi găsi pe piață!

Aceasta rețetă de slănină fiartă, după ce a fost condimentată din plin cu boia de ardei dulce și usturoi este una pe care noi o urmăm de generații întregi, însă originea ea este, de fapt, ungurească.

Pentru această rețetă în mod tradițional se folosește gușa de porc, parte care conține straturi de slănină alternând cu cele de carne, iar pe partea superioară are și șoric fraged și gustos! Gătită în mod corespunzător cu usturoi și paprika de ardei, slănina fiartă este o delicatesă pentru noi toți!

Dar cel mai bine lăsăm vorbăria și trecem direct la rețeta acestui aperitiv delicios! Mai jos vă voi prezenta în detaliu, pas cu pas, rețeta de slănină fiartă a tatălui, pe care dânsul o pregătește cu sfințenie în fiecare an! Să începem!

Ingrediente slanina fiarta 

Ingrediente slanina fiarta

Pentru a prepara această rețetă, veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • Aproximativ un kilogram de gușă de porc

Pentru a pregăti amestecul de marinadă:

  • 3 litri de apă
  • 3 linguri de sare cu vârf
  • 2 lingurițe de piper negru boabe
  • 3 căței de usturoi de dimensiune medie
  • ceapă de dimensiune medie
  • foaie de dafin

După ce ați fiert slănina, veți avea nevoie de:

  • căpățână mare de usturoi
  • jumătate de linguriță de sare
  • Boia de ardei dulce

Timp de pregătire: 10 minute

Timp de gătire: o oră

Timp total: o oră și zece minute

Porții: o bucată

Cum se face slanina fiarta – Mod de preparare 

Cum se condimentează slanina (gușa) de porc? 

Cum se face slanina fiarta

Eu am cumpărat din supermarket gușa de porc pe care am folosit-o pentru a pregăti această rețetă, așa că am avut grijă să aleg una în care straturile era vizibile, carnea era prezentă și avea șoric pe deasupra care părea și el destul de fraged. Dimensiunile le alegeți după preferințele dumneavoastră, eu am ales una medie, astfel încât în final am avut aproximativ 800 de grame de gușă de porc cântărită.

Vom începe procesul de gătire prin marinarea gușei de porc, apoi vom fierbe gușa, iar la sfârșit o vom condimenta astfel încât să capete o savoare și o aromă deosebită!

Astfel, ne vom ocupa pentru început de pregătirea marinadei noastre, amestecând cei trei litri de apă cu cele trei linguri de sare, piperul boabe cu foaia de dafin. Vom curăța și toca ceapa și usturoiul și vom adăuga și aceste ingrediente. Vom pune gușa de porc în marinadă și o vom lăsa timp de cel puțin 3 ore, întorcând-o și pe partea cealaltă.

Cum se fierbe slanina (gușa proaspătă) de porc? 

Cum se fierbe slanina (gușa proaspătă) de porc?

După ce a trecut timpul de marinare a slăninei, este timpul să o fierbem. Vom avea nevoie de o oală sub presiune pentru acest lucru. Vom pune în această oala gușa, turând și marinada în care a stat, cu tot cu ingredientele solide, adică ceapa și restul de condimente.

Aveți grijă să fie suficientă apă în oală pentru că gușa tinde să se curbeze atunci când începe să se fiarbă și riscă să iasă din apă. Va fi necesar să fie lăsată la fiert timp de o oră din momentul din care oala sub presiune va începe să facă zgomot.

În cazul în care folosiți o oală normală, să știți că trebuie să fierbeți gușa de porc pentru aproximativ două ore la foc mic. Vom folosi o furculiță pentru a verifica dacă gușa noastră s-a fiert sau nu.

Indiferent de oala pe care o veți folosi, după ce gușa de porc s-a fiert, vom păstra jumătate de cană din amestecul de marinadă în care a fiert. Vom scoate gușa de porc pe un platou sau pe o tavă și o vom lăsa la răcit până când ajunge la o temperatură potrivită astfel încât să nu ne frigem, dar să fie caldă încă.

Cum se freaca slanina (gusa) fiarta cu usturoi si paprika? 

Cum se freaca slanina (gusa) fiarta cu usturoi si paprika?

Cât se va răci gușa fiartă de porc, noi ne vom ocupa de pregătirea ingredientelor cu care vom freca slănina fiartă. Vom mărunți o căpățână de usturoi cu ajutorul pisătorului. Vom avea nevoie de un vas de dimensiuni potrivite în care vom freca usturoiul cu jumătatea de linguriță de sar grunjoasă, iar pentru a subția compoziția, vom adăuga puțin din marinada în care a fiert slănina de porc.

În acest moment, gușa de porc ar trebui să fi ajuns deja la temperatura potrivită. O vom așeza pe un platou cu partea cu șorici în jos. Vom cresta slănina la suprafața utilizând un cuțit cu lama foarte bine ascuțită, într-un model de pătrate sau romburi, după preferințele dumneavoastră.

Slănina trebuie crestată astfel încât să se pătrundă în profunzime cu compoziția de usturoi pe care am format-o. Vom întinde uniform această pastă, în așa fel încât să ne asigurăm că pătrunde și între crestăturile pe care le-am făcut. 

Apoi, vom preăsara boia de ardei dulce peste acest amestec. După preferințele dumneavoastră, puteți pregăti un amestec de boia de ardei dulce cu boia de ardei iute. Trebuie să presărați boia într-un strat destul de gros. 

Slănina astfel pregătită, cu boia și cu usturoi, se va păstra într-un recipient închis ermetic, fie în cămară sau la frigider. Vom lăsa preparatul să se odihnească până a doua zi, apoi vom mai presăra un pic de boia peste ultimul nostru strat care s-a umezit peste noapte.

Cum se serveste slanina fiarta 

Slănina fiartă pregătită în acest fel este absolut delicioasă, este o delicatesă în familia noastră! Acest mezel preparat în casă este mult mai gustos decât ce se găsește în comerț, fiind de asemenea și mai sănătos, deoarece nu conține conservanți sau potențiatori de arome și coloranți!

Noi servim slănina fiartă cu mămăligă și ceapă înainte de masă! Aroma pe care usturoiul o conferă acestui mezel este inegalabilă! Vă promit că odată ce veți încerca această rețetă nu veți mai cumpăra niciodată astfel de mezeluri din comerț!

Lasă un comentariu