Sirop de coacaze negre sau rosii – Reteta ruzinci, facut in casa

Coacăzele roșii sunt o sursă excelentă de minerale, antioxidanți și vitamine, sezonul lor fiind vara. Consumul regulat a acestora sau a unui sirop de coacaze va întări imunitatea organismului. 

Știați că aceste fructe cu bobițe roșii au o concentrație ridicată de vitamina C? Consumate zilnic, coacăzele roșii vor întări organismul pentru a reduce cu brio apariția multor boli.

Coacăzele roșii pot fi introduse în dieta zilnică sub diverse forme, de la coacăze proaspete, la congelate, dulceață sau sirop. Cu siguranță veți găsi o metodă de a avea mereu coacăze roșii în casă. În cele ce urmează, vă voi prezenta o rețetă de sirop de coacăze roșii.

Ingrediente sirop de coacaze rosii

Ingrediente sirop de coacaze rosii

– 1 kg coacăze roșii proaspete fără codiță

– 800 grame zahăr tos alb

– 700 ml apă

Timp de pregătire: 20 minute.

Timp de gătire: 30 minute.

Timp total: 50 minute.

Porții: 120.

Cum se face sirop de coacaze rosii

Cum se face sirop de coacaze rosii

Siropul de coacăze roșii se face foarte ușor având puține ingredinete, însă procesul este puțin mai anevoios. Coacăzele se porționează în cantități mai mici și se spală de praf sub jeturi de apă rece, după care, se pun la scurs în sită câteva minute până nu mai curge apă. 

Dacă aveți mai multe site, se vor scurge mai ușor fiind în cantități mici. Pentru a grăbi procesul, puteți să scuturați sita din când în când.

Un real ajutor în a curăța coacăzele roșii de codițe, este de a cumpără coacăzele sub formă de ciorchini, fiind mult mai ușor de spălat și îndepărtat codițele. Atenție însă, va trebui să cumpărați o cantitate mai mare de coacăze, pentru a râmâne cu un 1 kg brut de fructe.

Într-un castron puneți coacăzele și turnați peste ele jumătate din cantitatea de zahăr. Acoperiți vasul cu un capac și îl lăsați la temperatura camerei timp de 12 ore, ideal peste noapte. 

După cele 12 ore, vasul se mută la frigider pentru alte 24 de ore. Amestecați cu o lingură de lemn din când în când, cât timp stau la rece.

Odată macerate coacăzele roșii, se transferă într-o oală fund gros, adăugând apa și restul de zahăr. Se amestecă pentru ca zahărul să se dizolve și pun la fiert la foc mic aproximativ 20 de minute. Opțional puteți adăuga și o lingură de zeamă de lămâie.

După ce au fiert, coacăzele se strecoară printr-o sită deasă sau tifon în strat dublu, cu scopul de a separa semințele de sirop. Siropul rezultat se pune iar la fiert pentru alte 10 minute.

În funcție de cât de gros sau lichid doriți să fie siropul de coacăze roșii, puteți scurta sau prelungi timpul de fierbere. Dacă e prea gros, mai puteți completa cu apă.

Ajuns la consistența dorită, opriți focul și lăsați siropul să se răcească puțin, dar totuși să fie calduț. Odată răcit, cu ajutorul unei pâlnii tunați siropul în sticle de sticlă sterilizate și le închideți ermetic.

Vă recomand să folosiți două sticle de 500 ml sau 4 de 250 ml, pe care le sterilizați la cuptorul setat pe 150 de grade Celsius timp de 10 minute. Sticlele sunt gata după ce apa de pe geamul cuptorului s-a evaporat, însă atenție, nu lăsați cuptorul nesupravegheat pentru a evita ca sticlele să se spargă.

În cazul în care doriți ca siropul să treacă testul timpului și să poată fi consumat și iarna, este necesar să puneți sticlele sigilate la fiert la foc mic timp de 20 de minute. Atenție, apa din oală trebuie să ajungă la înălțimea sticlei. 

Odată fierte, se lasă la răcit până a doua zi acoperite cu o pătură. Pentru iarnă siropul se poate păstra în cămară sau beci, iar pentru consum rapid se păstrează în bucătărie sau cămară.

Cum se serveste sirop de coacaze rosii

Cum se serveste sirop de coacaze rosii

Siropul de coacăze roșii se poate servi concentrat, cu lingurița, fiind foarte benefic pentru organism. Se recomandă consumul zilnic a 1-2 lingurițe, pentru a vedea rezultate.

În cazul în care poftiți la o băutură de tipul sucurilor, puteți amesteca două lingurițe de sirop cu un pahar de apă carbogazoasă. Astfel veți obține un suc sănătos, în detrimentul celui din comerț.

O altă modalitate de folosire a siropului de coacăze este ca ornare pe prăjiruri sau însiroparea acestora în sirop dizolvat cu puțină apă. Indiferent de metoda aleasă, va conferi prăjiturilor dumneavoastră un gust dulce-acrișor.

Siropul de coacăze este recomandat să fie folosit mai ales iarna, când accesul la coacăze proaspete sau congelate este limitat. Pin aportul ridicat de vitamina C și antioxidanți, vă va ajuta organismul să facă față răcelilor din sezonul rece.

Lasă un comentariu