Sirop de catina – Reteta suc cu miere pentru imunitate, presat la rece sau fiert

Pe vremea copilăriei mele sucurile erau mult mai greu de găsit, însă dragii mei bunici aveau câte o alternativă pentru orice! Imi amintesc ca ne placea sa bem sirop de cătină, delicios, dulce și aromat era modalitatea perfectă de a ne bucura de o băutură rapidă și sănătoasă.

Cătina este o sursă naturală importantă de vitamina C, vitamină cu rol în îmbunătățirea funcțiilor sistemului imunitar. Suplimentele alimentare sunt o modalitate de a asimila această vitamină, însă este mult mai important consumul de legume și fructe care au un conținut ridicat de vitamina C, deoarece, pe lângă aceasta ele conțin și  alte substanțe care facilitează asimilarea vitaminelor. 

Însă știți și dumneavoastră la fel de bine ca și mine că este greu să convingi un copil, așa că bunicii noștri făceau acest sirop de cătină minunat și reușeau de-ndată! Din acest motiv, astăzi vom parcurge împreună rețeta bunicilor de sirop de cătină, pentru ca și dumneavoastră să aveți grijă de sănătatea dumneavoastră în cel mai plăcut mod!

Ingrediente sirop de catina 

Ingrediente sirop de catina

Pentru a pregăti siropul de cătină, veți avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • jumătate de kilogram de cătină
  • jumătate de kilogram de zahăr
  • Un baton de vanilie (sau un plic de zahăr vanilat)
  • 750 ml apă

Timp de pregătire: 15 minute

Timp de gătire: 30 de minute

Timp total: 45 de minute

Porții: 1 L

Cum se face sirop de catina – Mod de preparare 

De unde cumparam cătină? Când se recoltează cătina albă? 

Cătina crește în arbuști care se pot găsi în zonele nisipoase, cu mult pietriș. Eu am găsit-o de cumpărat în piața de legume, era gata curățată și se vindea la caserole și nu am putut să nu cumpăr. 

Însă am văzut cătină și în supermarket, la raionul de fructe congelate. Dacă nu vă place siropul de cătină, poate pregătiți cătina cu miere, aceasta fiind o alternativă foarte gustoasă pentru siropul de cătină, care poate fi consumată câte o linguriță în fiecare dimineață.

Cum se curăță și spală fructele (boabele) pentru sirop de cătină? 

Cum se curăță și spală fructele (boabele) pentru sirop de cătină?

Cătina pe care am cumpărat-o eu era deja curățată, așa că am trecut-o doar prin mai multe ape reci și am lăsat-o apoi la scurs și la uscat. În mod normal, mai ales dacă alegeți să culegeți dumneavoastră cătina, aceasta trebuie neapărat curățată de crenguțe și de frunze. 

Aveți grijă la insectele și la alte feluri de impurități care se pot ascunde printre bobițele de cătină. Vom spăla cătina sub jet de apă rece pentru a le îndepărta și apoi o vom lăsa la scurs în strecurătoare. Cel mai bine este să așezați pe masă șervețele absorbante de bucătăria și să lăsați puțin cătina la zvântat.

Cum se fierb fructele de cătină? 

Pentru acest pas vom avea nevoie de o oală de dimensiuni potrivite în care vom pune cătina și cei 750 de ml de apă. Vom lăsa acest amestec la fiert aproximativ zece minute, până când veți observa cum cătina începe să se deschidă la culoare și va fi mult mai ușor de străpuns cu furculița, semn că a început să se înmoaie.

Cum se zdrobesc și se strecoara bobițele de cătină?

Cum se zdrobesc și se strecoara bobițele de cătină?

Pasul următor este să zdrobim cătina. Vom lua un blender sau un robot de bucătărie și vom pune cătina. Aveți grijă, cătina trebuie să fie caldă, însă nu foarte fierbinte atunci când începem procesul de mărunțire a acesteia.

Pasta pe care o vom obține o vom trece printr-o strecurătoare cu sită deasă, astfel încât să ne descotorosim de semințe. Vom arunca semințele după ce am terminat de strecurat.

Cât zahăr se pune și cât se fierbe siropul de cătină fără conservanți? 

Apoi, este timpul să adăugăm zahărul! Vom avea nevoie de o cratiță în care vom turna pasta de cătină pe care am strecurat-o. Vom adăuga zahărul și batonul de vanilie și vom pune acest amestec pe aragaz la foc mic, lăsându-l să clocotească pentru aproximativ zece minute. 

Veți observa cum siropul va începe să scadă după acest timp, devenind limpede și de o culoare deosebită, portocalie.

Cum se îmbuteliaza și siropul natural de cătină? 

Desigur, ne vom ocupa pentru început de sterilizarea sticlelor și ale capacelor pe care le vom utiliza, altfel siropul nostru nu va rezista la fel de mult. Eu de obicei sterilizez sticlele, însă capacele pe care le folosesc sunt de cele mai multe ori, noi. 

Vom așeza sticlele noastre pe un prosop ca să ne asigurăm că acestea nu se sparg atunci când turnăm în ele siropul fierbinte. Am turnat siropul de cătină în sticlele sterilizate cât era încă fierbinte folosind o pâlnie. Ca să ne asigurăm că prindem orice fel de impuritate, vom folosi și o strecurătoare ca să împiedicăm anumite fragmente de coajă din a ajunge în sirop.

Apoi, vom pune capacele sticlelor și le vom lăsa la răcit pe prosop.

Cum se consuma siropul de catina 

Cum se consuma siropul de catina

Aceasta a fost rețeta deliciosului sirop de cătină! Atâta timp cât veți respecta proporțiile de 1 kg cătină la 1 kg de zahăr la 1.5 litri de apă, nu are ce să se întâmple greșit! Culoarea acestui sirop este de un portocaliu superb, fiind limpede și fără impurități!

Iar de gustul siropului nici nu mai vorbim! Vom avea nevoie de 50 de ml de sirop de cătină pentru un pahar sau o cană obișnuită de apă plată sau minerală! Gustul dulce acrișor vă va cuceri în totalitate și sunt convinsă că siropul de cătină va deveni unul dintre siropurile pe care îl veți pregăti cu drag în fiecare an când va fi sezonul cătinei!

După ce s-au răcit, sticlele de sirop de cătină se păstrează la loc uscat și întunecat, în cămară! O să vedeți ce bine rezistă acest sirop, rezistă chiar și peste doi ani fără probleme!

Sper că v-a plăcut să pregătiți astăzi sirop de cătină altături de mine și sper că vă veți întoarce la această rețetă cu drag, ori de câte ori veți dori să pregătiți sirop de cătină din nou! Dulce acrișor, delicios și, cel mai important, extrem de sănătos pentru sistemul dumneavoastră imunitar, siropul de cătină este un adevărat răsfăț!

Lasă un comentariu