Sirop de capsuni pentru iarna – reteta, cum se face, ingrediente

Cui nu-i plac căpșunile? Sunt dulci, zemoase, iar culoarea lor frumoasă bucură privirea oricui. Ciocolata cu căpșuni este delicioasă, tarta cu umplutură de căpșuni este demențială, iar dulceața de căpșuni este preferata celor mici în clătite. Dar ce spuneți de siropul de căpșuni?

Această băutură răcoritoare se pricepe să înlocuiască cu succes băuturile carbogazoase din comerț. Copiii adoră gustul dulce al siropului, însă trebuie să fiți atenți să nu abuzați de el. Consumat ocazional, siropul poate aduce un plus de dulce vieții.

Noi vă propunem o rețetă de sirop de căpșuni pe care să îl faceți în casă. Este delicios, natural și veți putea pune în centrul atenției minunatul fruct: căpșuna. 

Ingrediente sirop de capsuni

Pentru rețeta de sirop de căpșuni o să aveți nevoie de următoarele ingrediente:

  • 1 kilogram de căpșuni bine coapte;
  • 10 grame de sare de lămâie;
  • 700 de mililitrii de apă rece;
  • 2, 250 kilograme de zahăr tos.

Timp de preparare: 30 de minute

Timp de gătire:

Timp total:

Porții: 3 kilograme de sirop

Cum se face siropul de capsuni – Mod de preparare  

Siropul de căpșuni se prepară repede, fără fierbere și se păstrează bine la temperatura camerei, chiar și 3 ani. Nu e multă bătaie de cap, însă întregul proces se întinde pe parcursul a 2 zile, asta deoarece căpșunile trebuie să treacă prin câteva etape.

Nu vă temeți, nu este greu și nu necesită multă pricepere. Pentru rețeta de sirop de căpșuni alegeți căpșuni frumoase și intacte. 

Ziua 1

Luați cu grijă căpșunile și fără să le rupeți codița, spălați-le sub un jet de apă rece, într-o sită sau un castron cu găuri pe unde să se scurgă apa. 

După ce ați realizat acest pas, trebuie să treceți la următorul: zdrobiți căpșunile cu procesorul sau cu un blender (puteți folosi și un mixer vertical dacă nu aveți blender sau procesor). Căpșunile trebuie să se transforme într-o pastă.

Luați piureul de căpșuni și puneți-l într-un vas încăpător. Peste el turnați 700 de mililitrii de apă și sarea de lămâie. Nu puteți înlocui sarea de lămâie cu zeamă de lămâie deoarece îi va schimba gustul, iar concentrația de lămâie este foarte diferită. 

Cam asta e tot pentru prima zi. Acoperiți recipientul în care se află acest amestec cu un tifon curat și lăsați-l la temperatura camerei timp de 24 de ore. 

Ziua 2

După ce au trecut cele 24 de ore din momentul în care ați acoperit vasul cu tifon, trebuie să amestecați puțin în conținutul castronului și să strecurați tot acest lichid printr-o sită fină. Puteți apăsa ușor ca să treacă și pulpă de căpșuni, dar aveți grijă să nu introduceți sâmburi. 

Ideal ar fi să cântăriți lichidul pe care l-ați obținut astfel încât să determinați cât zahăr vă trebuie. Pentru 1 kilogram de sirop se va pune 1,5 kilogram de zahăr. Astfel, dacă ați respectat gramajul propus de noi o să aveți nevoie de 2,225 de kilograme de zahăr tos. 

Turnați zahărul pentru sirop și amestecați în el până se dizolvă. Tot acest proces o să dureze în jur de 15 minute. 

Verificați dacă în amestec mai există cristale de zahăr care nu s-au topit. O să observați că textura va fi deja foarte vâscoasă, iar zahărul care nu s-a topit va rămâne așa deoarece amestecul a ajuns la suprasaturație. Tocmai de aceea trebuie să mai dați o dată siropul prin tifon dublu plus strecurătoare. 

Gata! Aveți un sirop aromat și vâscos. 

Îmbuteliere sirop de căpșuni

De regulă, siropul se îmbuteliază în sticle de sticlă. Așadar, spălați bine sticlele și sterilizați-le la cuptor. Puneți-le ude în cuptorul rece, așezate pe o tavă, apoi dați cuptorul la 150 de grade Celsius. Din momentul în care apa a început să sfârâie, așteptați 2 minute, apoi închideți cuptorul.

Trebuie să așteptați ca sticlele să se răcească complet. După ce acest lucru s-a întâmplat, umpleți-le cu sirop cu ajutorul unei pâlnii. 

Cum se serveste siropul de capsuni

Siropul de căpșuni poate fi servit într-o mulțime de variante. Varianta clasică este în apă plată, sifon sau apă minerală, însă voi vă propunem și alte băuturi pe care să le încercați folosind siropul de căpșuni.

Pentru adulți recomandăm Martini cu sirop de căpșuni: vodka, siropul minune despre care am vorbit până acum, suc de lămâie și o căpșună pe care să o punem pe pahar. 

Limonada cu sirop de căpșuni trebuie neapărat încercată. Vă avertizăm, este atât de bună încât creează dependență. Acest sirop poate fi adăugat și în șampanie, pentru un plus de dulce sau în milkshake-uri. 

Lasă un comentariu