Shaorma de casa de pui cu de toate – reteta fast food, ingrediente

Câteodată, tuturor ni se mai face poftă de shaorma! Rețeta originală de shaorma turcească nu seamănă deloc cu shaorma fast food pe care o cunoaștem noi, de ce să nu ne bucurăm de un preparat așa cum trebuie?

De aceea, am hotărât astăzi să vă prezint rețeta după care prepar eu shaorma. Este o rețetă care se apropie de cea originală, fiind, oricum, mult mai sănătoasă pentru corpul nostru decât este cea servită la restaurantele de tip fast food. Vă veți convinge chiar dumneavoastră cât de gustoasă și aromată este și cât de ușor se pregătește!

Să începem!

Ingrediente shaorma de casa

Pentru a pregăti delicioasa shaorma de casă, vom avea nevoie de următoarele ingrediente:

  • jumătate de kilogram de pulpe de pui dezosate
  • Șase linguri de ulei de măsline
  • Trei linguri de zeamă de lămâie
  • jumătate de linguriță de usturoi granulat
  • linguriță de boia de ardei
  • jumătate de linguriță de turmeric
  • jumătate de linguriță de coriandru
  • jumătate de kilogram de cartofi
  • Patru lipii fie de casă, fie de cumpărat
  • Patru bucăți de castraveți murați
  • jumătate de ceapă
  • O roșie
  • Două linguri de pătrunjel tocat
  • Varză albă tocată mărunt
  • Maioneză
  • Ketchup

Timp de pregătire: 30 de minute

Timp de gătire: 30 de minute

Timp total: o oră

Porții: 4 porții

Cum se face shaorma de casa – Mod de preparare 

Vom începe prin a găti carnea de pui, deoarece acesta este pasul cel mai complex din pregătirea shaormei de casă. Vom tăia carnea de pui în felii mai subțiri întrucât să se întrepătrundă mai bine

Vom amesteca condimentele, cele trei linguri de ulei de măsline extravirgin împreună cu zeama de lămâie, cu usturoiul granulat și cu boia, sare și coriandru. Fiecare fâșie de pui va fi bine unsă cu acest amestec de condimente, masând ușor ca să acoperim uniform suprafața.

Eu de obicei o gătesc la cuptor, într-o tavă cu hârtie de copt. Într-un sfert de oră ar trebui să fie gata, gătind-o la temperatură medie în cuptorul preîncălzit.

Cât timp se gătește carnea, noi ne vom ocupa de cartofi. Îi vom spăla bine și apoi îi vom tăia în felii mari, asezonându-i cu puțină sare și un strop de ulei de măsline. Numai bine că avem cuptorul cald deja, deci îi punem într-o altă tavă și îi introducem și pe ei la temperatură înaltă, timp de o jumătate de oră.

Vom trece apoi la pregătirea legumelor. Castraveții i-am secționat pe lungime, în patru părție egale, am tocat varza mărunt și am asezonat-o ca pe o salată, cu ulei, sare, piper și oțet, ceapa am tocat-o julienne, roșiile le-am tocat rondele, iar pentru aspect am tocat mărunt și puțin pătrunjel.

După ce și carnea și cartofii sunt gata, ne vom ocupa de asamblarea tuturor ingredientelor. Vă recomand să folosiți folie de aluminiu ca să vă fie mai ușor să faceți acest lucru. Vom pune pe o folie de aluminiu o lipie și vom începe prin a unge suprafața acesteia cu puțin sos de maioneză.

Apoi, vom adăuga fâșiuțe de carne tocată de dimensiune medie și puțini cartofi preparați la cuptor. Urmează apoi să adăugăm legumele, salata de varză prima, fâșiile de castraveți murați, ceapa, rondelele de roșii și la final presărăm puțin pătrunjel.

Noi adăugăm apoi puțin sos de barbeque pe întreaga suprafață a shaormei. Trebuie apoi să rulăm cât mai strâns posibil lipia li să o prindem la capete cu bucata de folie. Folia alimentară ne ajută atunci când servim shaorma, o ține rulată și va fi mai ușor de consumat.

Iată că așa am pregătit patru shaorma mai proaspete și mai sănătoase decât surorile lor din comerț! Ca să nu mai spun că sunt și mai gustoase! Când vor fi servite, vom desface folia de la un capăt.

Vă recomand să le serviți cât mai repede, deoarece se întrepătrund ingredientele și gustul nu mai este același. Dacă le pregătiți pentru drum, atunci aveți în vedere ca ingredientele să fie foarte bine stoarse de zeamă, în special varza și castraveții murați, ca să nu curgă.

Ce lipii folosim pentru saorma de casa si cum le condimentam 

Pentru a pregăti shaorma de casă putem folosi fie lipii de cumpărat, fie le putem pregăti chiar noi, în casă, asigurându-ne astfel că folosim doar ingrediente proaspete pentru a pregăti shaorma noastră. Diferențele între cele două tipuri de lipii sunt evidente, însă preparatul poate ieși gustos și folosind lipii de cumpărat pentru pregătirea acestuia. Am folosit carnea dezosată a pulpelor de pui, însă puteți folosi și piept de pui.

Cât despre condimentele pe care le puteți folosi, aici intervin preferințele dumneavoastră. Puteți folosi amestecuri și mixuri de condimente speciale, dar le puteți adapta și după preferințele dumneavoastră. Eu, de exemplu, nu am adăugat turmeric.

Și în ceea ce privește legumele, puteți modifica fie cantitățile, fie felul acestora, puteți scoate ce legume nu vă plac și să le înlocuiți cu preferatele dumneavoastră.

Cum se serveste shaorma de casa 

Noi o servim imediat cum e gata! La mine în familie, mofturoșii preferă să își prepare singuri shaorma, pentru că așa își pot ajusta după bunul plac ingredientele pe care le includ în shaorma lor. Mie îmi place clasic, cu de toate!

Când am timp, îmi place să pregătesc chiar eu lipiile, iar dacă nu am, atunci voi cumpăra lipii – tortilla mai exact, și le voi încălzi puțin fie la microunde, fie în tigaie, individual. Cât sunt de gustoase rulorile de shaorma pregătite în casă! Nu m-aș întoarce niciodată la shaorma servită în restaurantele de tip fast food, după ce am gustat varianta de casă!

E mai ușoară, mai sănătoasă și îmi place foarte mult că pot să ajustez cantitățile după bunul meu plac, pot să adaug tot felul de sosuri și pot să experimentez cu diverse ingrediente! Sosul de usturoi cu smântână și mărar este recomandarea mea folosit în locul maionezei!

Sper că v-a făcut plăcere să pregătiți shaorma de casă alături de mine și sper că vă veți întoarce la această rețetă ori de câte ori veți dori să o pregătiți din nou! Spor la gătit!

Lasă un comentariu