Sfecla Rosie Murata Reteta

Îți place sfecla? Ar trebui să încerci rețeta de sfeclă murată. Gustoasă și răcoritoare, sfecla murată merge de minune cu preparatele de post sau cu o bucată de friptură suculentă.

Este iubită chiar și de cei mici, atât pentru gustul aparte, dar și pentru culoarea foarte frumoasă, care atrage atenția. Rețeta pe care o propunem este foarte simplă, fără conservanți, totul foarte gustos și natural. O puneți la borcan toamna, iar iarna vă puteți bucura de o murătură cum nu ați mai mâncat până acum.

Dacă vreți să descoperiți care este rețeta pentru sfecla murată, cum se prepară și cu ce merge mâncată ea cel mai bine, atunci citiți în continuare acest articol. 

Ingrediente sfecla roșie murata

Această rețetă are nevoie de următoarele ingrediente:

  • 1200 de grame de sfeclă roșie;
  • 800 de mililitrii de apă;
  • 10 grame de semințe de chimen (dacă vreți să dați murăturii un gust mai special, însă puteți să le omiteți dacă nu vă sunt pe plac);
  • 15 grame de sare;
  • 30 de grame de zahăr;
  • 80 de mililitrii de oțet de mere;
  • 8 fâșii de rădăcină de hrean (dacă doriți și dacă vă place gustul mai iute).

Timp de preparare: 10 minute

Timp de gătire: 10 minute

Timp total: 20 de minute

Porții: 3 borcane de 640 de mililitrii

Cum se face sfecla rosie murata – Mod de preparare

Această rețetă de sfeclă murată este extrem de simplă. Nu necesită mult timp de gătire, iar gustul este demențial, vă promitem. Trebuie, în schimb, să cunoașteți anumite secrete privind fierberea și modul în care se taie sfecla astfel încât să nu-și piardă din proprietăți.

Despre toate aceste detalii o să vorbim în cele ce urmează. Fiți pe fază!

Cum se fierbe sfecla rosie murata

Când vine vorba despre tratarea termică a sfeclei roșii, aveți la dispoziție două opțiuni: fie o fierbeți în apă, fie o coaceți la cuptor. Dacă doriți să o coaceți în cuptor, ea va căpăta un plus de savoare. Pe grătar aceasta va prinde un gust și mai intens și mai bun deoarece procesul de coacere scoate la suprafață aromele specifice ale legumelor. 

Prima regulă: cumpărați sfecle potrivit de mari, de 8-10 cm deoarece timpul de fierbere variază în funcție de mărimea acestora. Toate sfeclele trebuie să aibă mărimi asemănătoare astfel încât să fiarbă deodată.

Spălați bine sfeclele și tăiați-le mustățile, fără să tăiați din coajă pentru a nu se scurge zeamă sau culoare. Apoi, puneți-le într-o oală și turnați apă rece peste ele astfel încât să fie în totalitate acoperite. 

A doua regulă: la fiecare sfeclă adăugați 2 linguri de zahăr și 2 lingurițe rase de sare. Când vedeți că a început să fiarbă, lăsați sfecla pentru 30-50 de minute, până este bine fiartă. 

După ce le-ați verificat cu o scobitoare și ați observat că acestea sunt bine fierte, treceți-le sub un jet de apă rece și lăsați-le la răcit în apă. Pentru curățarea lor vă trebuie mănuși deoarece sfecla pătează, iar cu ajutorul unui cuțit, îndepărtați coaja. 

Cum se taie sfecla roșie fiartă

Puteți să tăiați sfecla fiartă după cum vă place: pătrățele, dată pe răzătoare sau rondele ondulate. Important este să aveți cuburi sau felii egale, atât pentru aspect, cât și pentru gust. 

Cum se prepara saramura cu chimen si otet pentru sfecla rosie murata

Pentru saramura cu chimen și oțet o să aveți nevoie de o cratiță încăpătoare. În ea puneți apa, chimenul, sarea și zahărul. Dacă preferați ca sfecla murată să fie mai dulce adăugați mai mult zahăr, iar dacă vreți o sfeclă mai sărată, puteți pune, bineînțeles, mai multă sare. 

Așa cum am menționat deja, dacă nu vă place chimenul, puteți să îl omiteți. 

Cratița se lasă pe foc timp de 10 minute la foc mic/ mediu din momentul în care a început să fiarbă, iar după ce închideți focul adăugați oțetul. Luați repejor acest amestec, pentru a nu se răci și trecem la umplerea borcanelor. 

Cum se așază sfecla roșie în borcane

Sterilizați borcanele și așezați feliile de sfeclă fără să le striviți. În cazul în care ați ales să o tăiați cuburi sau să o dați pe răzătoare, atunci tot ce trebuie să faceți este să umpleți borcanul cu sfeclă roșie. După preferințe, puteți adăuga și 2-3 felii de hrean în fiecare borcan. 

Peste sfeclă adăugați lichidul fierbinte. 

Cum se serveste sfecla rosie murata

Sfecla roșie murată se servește pe post de garnitură la o mulțime de mâncăruri, de la preparate de post, la carne și alte legume, chiar și în salate. Merge foarte bine cu friptură de pui sau de porc, cu orez, cu mazăre, iar pentru un plus de acru, se poate adăuga în borș. 

Lasă un comentariu