Scrumbie proaspata la cuptor in folie – reteta, ingrediente, preparare

Știați că scrumbia are o mulțime de beneficii pentru sănătate? Să nu mai zicem de gustul plăcut și bun pe care îl are, mai ales dacă este gătită corespunzător.

Specialiștii spun că scrumbia este cel mai sănătos pește, fiind bogat în acizi Omega 3, calciu și vitamina D. Chiar dacă este mică, aceasta demonstrează că „esențele tari se țin în sticluțe mici”. În cazul în care nu știați deja, cu cât un pește este mai mic, cu atât este mai sănătos și lipsit de toxine, iar scrumbia se încadrează perfect în această categorie. 

Scrumbia este peștele pe care nutriționiștii o recomandă persoanelor care vor să scadă în greutate. Are un conținut redus în colesterol, 100 de grame de scrumbie conținând 136 de calorii. 

Pe lângă faptul că sunt ușor de gătit, acest pește este și foarte ieftin. Dar să aflăm cum se face la cuptor și ce artificii puteți să adăugați astfel încât să aveți pe masă o mâncare gustoasă!

Ingrediente scrumbie la cuptor

Pentru că nu toată lumea are acces la grătar, iar peștele prăjit anulează valoarea nutrițională a acestuia, varianta de compromis este peștele la cuptor. Nu vă faceți griji, este foarte gustos și simplu de preparat, atât timp cât veți urma sfaturile noastre. 

Ingrediente:

  • 2 scrumbii;
  • 2-3 căței de usturoi zdrobiți;
  • Zeama de la jumătate de lămâie;
  • Zeama de la jumătate de portocală (va da un gust foarte bun);
  • 2-3 linguri de ulei de măsline;
  • 1 lingură de cimbru proaspăt sau măcinat;
  • 50 ml vin alb;
  • Foi de dafin;
  • Sare;
  • Piper.

Ingrediente pentru sos:

  • O lingură de mălai;
  • O lingură de muștar boabe;
  • 75 de ml lapte;
  • 75 ml smântână de gătit;
  • 10 grame de unt;
  • 1 cățel de usturoi ras;
  • 1 linguriță de cimbru proaspăt;
  • Sare;
  • Piper.

Timp de pregătire: 20-25 minute.

Timp de gătire: 20-25 de minute. 

Timp total: 50 de minute. 

Porții: 2

Cum se face o scrumbie la cuptor- Mod de preparare

În primul rând trebuie să curățați bine scrumbia în interior de intestine, branhii și solzi. Spală bine peștii și usucă-i cu prosoape de hârtie. Apoi, taie peștele pe albele părți de 3 ori, la distanță egală una de alta.

Următorul pas este să faci amestecul din ulei, zeama de lămâie, portocală, vinul, usturoiul proaspăt zdrobit și cimbru. Nu uita de sare și de piper! Trebuie să aibă o consistență vâscoasă, iar cu acest amestec va trebui să ungi bine peștele, atât în interior, cât și în exterior. Ideal ar fi să-i lași la marinat cel puțin un sfert de oră la frigider pentru a căpăta un gust mai pronunțat de mirodenii. 

În cazul în care vrei să alegi varianta simplă, dă peștele cu sare, piper și ulei de măsline. Este gustos, însă noi vrem să ducem această rețetă la următorul nivel. 

Cuptorul trebuie să fie preîncălzit la 220 de grade. Așază peștele în tavă, pune peste foile de dafin și jumătățile de felii de lămâie. Poți pune și portocală, vor arăta foarte bine în farfurie, vă asigurăm!

Lasă peștii la cuptor timp de 20-25 de minute. Depinde foarte mult de cuptor și de mărimea peștilor tăi. În medie, cam acesta este timpul indicat, însă dumneavoastră puteți să îi lăsați până observați că sunt bine făcuți.

Cât peștele stă la cuptor, pregătim sosul.

Într-o cratiță punem la fiert laptele, iar în momentul în care este cald, punem peste el mălaiul. Este bine să amestecați bine cu un tel, până devine o pastă. Peste acest amestec se adaugă smântâna de gătit, untul, usturoiul și cimbrul. 

Focul trebuie să fie tot timpul mic, iar după ce ai adăugat toate ingredientele, mai lasă la fiert încă 2-3 minute, amestecând continuu. Apoi veți adăuga muștarul și pătrunjelul tocat. Să nu uitați de sare și piper, după gust. 

În cazul în care sosul este mult prea gros, mai puteți adăuga lapte. Dacă vreți mai mult usturoi, puteți să vă jucați cât de mult cu acest ingredient. Știm cu toții cât de bine merge usturoiul și peștele împreună. 

Sosul este foarte bun la pește, ar trebui să îl încercați și cu alte soiuri de pește. Garantăm, nu o să vă pară rău!

Cum se servește o scrumbie la cuptor

Scrumbia la cuptor se servește cu un pahar de vin alb sec și cu sosul despre care am povestit anterior. Bineînțeles, dacă vreți să mergeți și mai departe, puteți așeza scrumbia pe un platou frumos sau pe un fund de lemn special pentru servire. 

Este la fel de bun cu mămăliguță caldă și cu mujdei de usturoi, lămâie sau oțet. 

Lasă un comentariu